Inclús compleix 10 anys apostant per l’audiovisual amb la diversitat funcional

El festival programa 27 peces audiovisuals internacionals accessibles

Redacció.- Inclús, Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona està de celebració, enguany compleix 10 anys apostant per l’audiovisual amb la diversitat funcional com a eix central. Del 29 de novembre al 5 de desembre, en la ja tradicional setmana del cinema accessible que el festival representa, torna al CaixaForum de Barcelona.

L’Inclús segueix fidel a la seva filosofia i promou obres audiovisuals sobre la temàtica de diversitat funcional, amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat des d’un punt de vista diferent.

Les 27 peces que es podran veure en aquesta desena edició han estat seleccionades d’entre 357 obres rebudes. Totes les peces han estat adaptades per a persones amb discapacitat auditiva i visual, íntegrament, i comptaran amb la presència d’intèrprets de llengua de signes.

Paral·lelament al concurs audiovisual, el festival programa activitats annexes adreçades a públics infantils i familiars. Enguany hi ha dues activitats paral·leles noves: el taller Zero Waste per donar una segona vida a les banderoles d’Inclús i la caravana amb films infantils Caravana Puck que reivindica la singularitat i el respecte a la diferència.

Amb l’objectiu de conscienciar al màxim públic possible, com ja és habitual, el festival combinarà les projeccions presencials amb la programació emesa per televisió a través de La Xarxa de de Televisions Locals de Catalunya i Betevé.

La programació

La Selecció Oficial 2022 de documentals i ficció que es projectaran a l’auditori de CaixaForum inclou 27 peces audiovisuals internacionals accessibles, tant documentals com llargmetratges i curtmetratges de ficció, procedents d’11 països diferents com Israel, Estats Units, França, Regne Unit, Bèlgica, Irlanda o Espanya.

Les peces audiovisuals són My Brother is Deaf, Shhh!, Queen Moorea, Duchenne Boys, Her face, Water, Wind, Dust & Bread, Wheels, Father Tongue, Yarik Vive, Dancing with Rosa, Espresso Yourself, An Irish Goodbye, Noria, New Neighbour, Bertha and the Wolfram, ZEF, TOC, Ten Minus One, La consagración de la primavera, 0.5 meters, Bulit escucha la naturaleza, Our Language, Sorda, No es depre, es depresión, Intentando, El paraguas i Mentes maravillosas.

Activitats paral·leles

Inclús organitza també una sèrie d’activitats annexes que acompanyen al concurs audiovisual en el seu objectiu de donar resposta a altres realitats socials i fomentar la convivència entre les persones de la ciutat.

Enguany es mantenen quatre activitats amb molt bona acollida en edicions anteriors: Cinema blau, activitat de cinema en família oberta a tothom però amb una sensibilitat específica a les necessitats de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista. També es torna a dur a terme l’activitat Cinema en signes, una mostra de curts en llengua de signes, una plataforma tant per a espectadors com per a creadors audiovisuals amb discapacitat auditiva, que enguany es renova afegint una competició especial, el jurat de la qual és el mateix públic; i el curs d’Introducció a la llengua de signes adreçat al públic infantil. I finalment, per quart any consecutiu, es projectaran també les obres seleccionades del concurs Posa’t a la nostra pell. Concurs de curtmetratges amateur impulsat per Inclús i Arep on persones amb un tipus de diversitat funcional es posen a la pell d’una altra persona amb una diversitat funcional diferent i realitzen un curt.

En aquesta desena edició Inclús comptarà amb dues activitats noves: El taller Zero Wate, on els participants podran fer el seu estoig o moneder, donant una segona vida a les lones de les 10 edicions del Festival Inclús. L’altre novetat d’enguany és la Caravana Puck, una caravana amb films infantils que se situarà a les portes de CaixaForum, amb una programació de curtmetratges ‘diferents’.

10 anys del festival Inclús

El Festival Inclús és una iniciativa de l’Associació Inclús, organitzada per la productora Fish Muvi, centrada en el gènere documental en l’àmbit social, i en l’accessibilitat audiovisual. L’Associació Inclús neix el 2016 per tal d’ampliar les actuacions relacionades amb els objectius del Festival, tant a escala territorial, com de participants, de diversitat d’activitats i de la temporització d’aquestes.