Inés Molina Javea guanya la VIII Beca Fotogràfica de Foto Torroella

91 fotògrafs han competit per la beca

Redacció.- La fotògrafa i artista xilena Inés Molina Javea (Santiago de Chile, 1982) és la guanyadora de la VIII Beca Fotogràfica de l’Associació Foto Torroella, segons el veredicte del jurat que s’ha fet públic a Torroella de Montgrí (Baix Empordà). La Beca Fotogràfica Foto Torroella comporta l’edició d’un llibre amb Ediciones Posibles i una exposició del treball becat a la propera edició del Festival Mirades, que tindrà lloc l’any 2023. La dotació econòmica de la beca són 2.500 euros per l’edició del llibre i 500 euros per a l’exposició.

Inés Molina Javea, llicenciada en Arts Plàstiques i doctora en Filosofia per les universitats de Paris 8 i de Xile, i amb una trajectòria de reconegut prestigi en el camp de la fotografia, ha rebut la beca pel seu projecte Ejercicios mínimos sobre un Jardín de invierno que, segons explica, “busca pensar l’obra d’art en relació a l’esdeveniment històric. En particular, es tracta d’establir la pregunta per l’actualitat de la representació del salvatge del segle XIX i la vigència de la història colonial en el pensament estètic i polític contemporani a Occident”.

El projecte de la fotògrafa xilena es composa de diversos exercicis, fets en fotografia digital, analògica, fotocòpies, fotogravat, gravat i tècniques experimentals que barregen tots aquestes processos.  “L’objectiu es contribuir a una història encara no escrita que potser es podria anomenar La història de les transformacions de la sensibilitat”, afirma.

 

Un dels altres treballs d’Inés Molina Javea

Els exercicis que proposa Molina Javea parteixen de les múltiples lectures d’una fotografia que va trobar per casualitat al Museu de Quai Branly, a París, mentre cercava imatges de dones maputxes. Va ser produïda per Pierre Petit a l’interior del Jardí d’Aclimatació de París durant les exposicions etnogràfiques i datada (de manera simptomàtica) el 12 d’octubre de 1888.

Inés Molina Javea és autora de la tesi “Naturaleza fotogràfica. La representación del salvaje en el límite del concepto de imitación de Gabriel Tarde” i ha exposat al Museu de la Solidaritat Salvador Allende, al Museu d’Art Contemporani de Xile i  al Museu de la Universitat d’Alacant, entre d’altres. Ha estat professora d’estètica i de producció d’obres fotogràfiques i ha rebut diferents guardons tant a Xile com a Europa. Actualment és artista resident a la Cité des Arts de París per l’Institut Francés i doctoranda en Art i Patrimoni a la Universitat de Sevilla. El seu treball gira al voltant del problema de la reproducció.

91 participants

En l’edició de la VIII Beca Fotogràfica de l’Associació Foto Torroella hi han participat 91 fotògrafs d’arreu del món, 30 des de Catalunya, 35 de la resta de l’Estat Espanyol, 23 de Sud-Amèrica i 3 d’altres països europeus.

El jurat ha estat format pels fotògrafs Jordi Guillamet, Eugeni Gay i Natasha Christia. En la reunió hi va assistir amb dret de veu, però no de vot, el representant d’Ediciones Possibles, l’editorial que produirà un fotollibre sobre la beca guanyadora.

Els finalistes d’aquesta convocatòria són: Pep Novellón  amb el seu treball  “Recuerdo que era martes”, Jerónimo Rivero amb “Llanuras”, Sergio Castañeira Revuelta amb “Limbo” i Antonio Rodríguez amb “Tacaná”.

La Beca Fotogràfica de l’Associació es va atorgar per primer cop l’any 2007 amb l’objectiu de potenciar els treballs fotogràfics. Els primers cinc anys per cada edició es premiaven tres treballs. Entre els guanyadors hi ha fotògrafs que després han seguit una destacada trajectòria com Salvi Danès , Sandra March, Laura Cuch, Roger Rovira , Pàtric Marín, Laia Morato, Montse Màrmol, Pol Viladoms , Matteo Rebuffa, Ana Belén Jarrín, Jordi Comas, Jordi Gallego o Petra Vlasman. La sisena edició la va guanyar Àlex Llovet amb el seu treball “Beware the dog”, mentre que la setena va ser per David Inclán amb Syrma.