Memorial Pere Rodeja

Irene Bonet de la Llibreria El Drac (Olot) i Xavier Antich guanyadors del Memorial Pere Rodeja

L'acte de lliurament serà dijous 22 de febrer a Girona

Redacció.-  El Premi Memorial Pere Rodeja, en homenatge al llibreter gironí Pere Rodeja i Ponsatí (1931- 2009), considerat exemple i mestre en l’ofici de la llibreria, té per finalitat:

 • Estimular els llibreters agremiats en la seva dedicació d’activadors culturals i difusors de la llengua i la literatura catalanes, l’arrelament en el territori, la influència en els hàbits lectors, la complicitat amb l’entorn cultural, el servei i tot allò que hagi donat i doni prestigi a l’ofici de llibreter.
 • Distingir la tasca d’una persona o entitat que hagi destacat per la seva atenció, disposició i suport envers les activitats de les llibreries i la seva difusió.

El jurat està format per Guillem Terribas, Anna Vilanova, Lluís Morral, Anna Guitart i Ester Pujol, amb Marià Marín, actuant de secretari amb veu, però sense vot, i es va reunir telemàticament el 2 de febrer de 2024.

Premi al llibreter/a 2024

Irene Bonet de la llibreria El Drac d’Olot

El jurat li concedeix el premi per ser al capdavant d’una llibreria que hi és sempre i ha acompanyat els lectors i lectores de diverses generacions. Una llibreria nascuda d’una idea i un esperit de servei al país, al bell mig de la capital de la Garrotxa, fent teixit a la ciutat fins a esdevenir la referència de la comarca i més enllà. Per ser una llibreria de trajectòria llarga, de 50 anys de fidelitat a aquell esperit originari, gràcies a una actitud de creixement i posada al dia constants, i a la generositat d’un canvi generacional que n’ha continuat el compromís.

Irene Bonet (Olot, 1979). Llicenciada en Filologia Catalana a la UdG, amb un postgrau en correcció per la UAB, s’incorpora a la Llibreria Drac el juny de 2004, després de la mort del seu pare, Josep Maria Bonet, cofundador de la llibreria l’any 1973 juntament amb Miquel Aulina, el seu soci, que s’acabava de jubilar. Ha participat i col·laborat en jurats literaris i en mitjans de comunicació com Ràdio Olot, Olot Televisió i premsa local. La lectura l’ha acompanyat des de sempre, primer com a lectora i ara recomanant lectures i encomanant la seva passió als lectors que s’acosten a la llibreria.

La llibreria sempre ha estat vinculada al món cultural d’Olot, organitzant presentacions de llibres i col·laborant amb entitats culturals de la ciutat per tal de promocionar la lectura. Enguany farà 20 anys que és darrere el taulell, i 50 que dos amics amb inquietuds culturals van fundar la llibreria que avui en dia continua essent un referent a la ciutat, i on ella ha agafat el relleu del seu pare i ha pogut homenatjar-lo com cal en la celebració dels 50 anys d’història de la llibreria.

Premi a la divulgació del món dels llibres i les llibreries 2024

Xavier Antich

El jurat li concedeix el premi perquè sempre que en té l’oportunitat insisteix en la importància de llegir, de l’experiència de la lectura, de l’entusiasme pels llibres. Una actitud que es tradueix en tota la seva activitat professional, educativa i de comunicació, i que abraça des de les xarxes socials fins al compromís, com a bon lector que és, envers la literatura, la seva funció de cohesió social, l’estima a les llibreries i el compromís fidel a la llengua.

Xavier Antich (La Seu d’Urgell, 1962). Fill de mestra i de llibreter, doctor en Filosofia i president d’Òmnium Cultural.

Ha estat professor d’institut durant deu anys i és professor titular de la Universitat de Girona des de 1995. Ha publicat diversos llibres i més d’un centenar d’articles en obres col·lectives i revistes especialitzades, a més de col·laborar des de fa tres dècades en diversos mitjans de comunicació (premsa, ràdio i televisió). Guanyador del Premi Joan Fuster d’Assaig l’any 1992 amb El rostre de l’altre. Entre els seus llibres, hi ha La voluntat de comprendre i Revelacions, aquest darrer signat amb Joan Fontcuberta. Va ser president de la Fundació Antoni Tàpies durant 10 anys, membre del primer Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya i va codirigir el programa Amb filosofia (Televisió de Catalunya). Va participar en la creació del suplement setmanal Cultura/s (La Vanguardia), i en va formar part entre 2002 i 2015; va participar regularment en el programa L’hora del lector (Televisió de Catalunya). Activista cultural en diverses trinxeres des de fa dècades, va incorporar-se com a membre de la Junta Directiva d’Òmnium el desembre de 2017. Ha estat al capdavant de l’àrea de Drets Civils i Polítics de l’organització, va impulsar la creació de l’Escola de Formació Guillem Agulló, i presideix l’entitat des del febrer de 2022.

Palmarès del Memorial Pere Rodeja

Any 2012

 • La Llibreria l’Altell, de Banyoles
 • L’escriptor Josep Maria Fonalleras

Any 2013
La Llibreria La 2 de Viladrich, de Tortosa
El periodista Jordi Nopca

Any 2014

 • La llibretera de la Llibreria l’Espolsada Fe Fernández, de Les Franqueses del Vallès
 • L’escriptor i editor de Núvol Bernat Puigtobella

Any 2015

 • El llibreter Joan Fàbregues, de la llibreria La Llar del Llibre, de Sabadell
 • La periodista Rosa Maria Piñol

Any 2016

 • La llibretera Núria Dòria, de la llibreria Dòria Llibres, de Mataró
 • L’agent cultural Albert Pujol

Any 2017

 • La llibretera Rosana Lluch, de la llibreria Llorens Llibres, de Vilanova i la Geltrú
 • El director de premsa Xavier Gafarot

Any 2018

 • La llibretera Montse Porta, de la Llibreria Jaimes, de Barcelona
 • La periodista, traductora i filòsofa Valèria Gaillard

Any 2019

 • El llibreter Sergio Bassa, de la Llibreria Bassa, de Móra d’Ebre
 • L’escriptor, periodista, enigmista i traductor Màrius Serra

Any 2020

 • La llibreria Laie, amb menció especial al seu director literari, Lluís Morral
 • El periodista i escriptor, Rafel Nadal

Any 2021

 • La llibretera Gemma Garcia, de les llibreries Vitel·la
 • El periodista, Toni Puntí

Any 2022

 • Els llibreters Xon Pagès i Àlex Lerís, de la Llibreria Etcètera, de Barcelona
 • El periodista i historiador de l’art, Marc Giró

Any 2023

 • Els llibreters Sílvia Muntané i Gerard Remendo, de la Llibreria Saltamartí, de Badalona
 • La guionista i periodista cultural, Anna Guitart