Isaki Lacuesta inaugura “Jo soc allò prohibit” a l’Arts Santa Mònica

El guanyador de la 5a edició del Premi de Videocreació reflexiona sobre la censura i la prohibició d’imatges i idees a Espanya des del 1977 fins l’actualitat

Redacció.- Isaki Lacuesta inaugurarà dimecres, 13 de novembre, a l’Arts Santa Mònica la instal·lació guanyadora de la 5a Edició del Premi de Videocreació, “Jo soc allò prohibit”. L’acte inaugural es farà a les 19 hores i l’obra estarà exposada al Espai Balcó fins al 12 de gener de 2020, per iniciar després una itinerància pels Centres de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya.
El projecte reflexiona sobre la censura i la prohibició d’imatges i idees en la història d’Espanya des de 1977 –any de les primeres eleccions democràtiques- fins a l’actualitat. Lacuesta parteix d’una premissa: “Tota societat es defineix a partir de l’autoimposició de límits. Som allò que delimiten les nostres prohibicions”.
Des d’aquesta perspectiva, Lacuesta proposa recórrer una cartografia de la prohibició i dels seus imaginaris a partir d’una cambra fosca, les parets exteriors de la qual són miralls. A l’interior, l’espectador accedirà a una extensa recopilació de materials prohibits a l’Estat espanyol al llarg dels darrers quaranta anys tals com cançons, pel·lícules, fotografies, articles, poemes, tuïts i molts altres.
Les imatges prohibides fugiran de l’ull de l’espectador gràcies a un software que les farà saltar cada vegada que aquest intenti mirar-les. L’espectador quedarà confrontat a les imatges com Perseu davant la Medusa.
Com a banda sonora, l’espectador escoltarà el resultat de les respostes de diverses personalitats del món de la música davant la pregunta: “Podries cantar-me alguna cosa que no es pugui cantar a Espanya?”. Les respostes són de músics com: Pau Riba, Maria Arnal, Albert Pla, Maria Rodés, Santi Balmes o Refree, entre molts altres.
Com a epíleg, la instal·lació oferirà un espai informatiu on els visitants podran accedir a entrevistes a l’advocat Benet Salellas, el periodista David Jiménez, l’artista i comissari Pedro G. Romero i el músic Albert Pla, que abordaran el tema de la censura en els seus camps professionals.
A la inauguració hi assistiran Isaki Lacuesta, Àngels Ponsa, directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, i representants dels centres de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i del Festival LOOP.
Isaki Lacuesta (Girona, 1975)
Isaki Lacuesta és director de cinema, guionista, artista visual i creador transversal. Al llarg de la seva trajectòria ha treballat el documental, el cinema de ficció, les videoinstal·lacions i els espectacles pluridisciplinaris. Pren el cinema i les arts com un mitjà d’experimentació infinit i treballa de manera habitual i intensament amb artistes d’altres camps creatius.
Les seves pel·lícules s’han projectat al MoMA, a l’Anthology Film Archives de Nova York, i li han dedicat retrospectives completes a la National Gallery of Art de Washington (2013), la Cinemateca Suïssa (2017), el Centre Pompidou (2018), la Filmoteca Española (2018) i la Filmoteca de Catalunya (2019), així com a festivals d’Itàlia, França, Alemanya o Colòmbia. El 2016 va ser un dels tres comissaris del pavelló català a la Biennal de Venècia d’arquitectura, on va presentar una gran videoinstal·lació.
Entre els seus llargmetratges destaquen “Entre dos aguas” i “Los pasos dobles”, totes dues premiades amb la Concha d’Or al Festival de Sant Sebastià. Ha estat guardonat amb els premis Gaudí a la millor pel·lícula en tres ocasions, el Premi RNE Sant Jordi de Cinematografia en dues, i amb el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya (2012).
El 2018, Lacuesta va guanyar la 5a Edició del Premi de Videocreació de la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i LOOP Barcelona. Aquest 2019, l’artista va exposar “Les Imatges Eco. Isaki Lacuesta” que es va veure a l’Arts Santa Mònica de maig a setembre.
5è Premi de Videocreació: Coproduït per la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya, l’Arts Santa Mònica, el Departament de Cultura i el LOOP
El Premi de Videocreació té com a propòsit promoure el treball d’artistes que destaquen pels seus plantejaments innovadors en el procés de creació en el món de les Arts Visuals. Amb aquest premi es vol impulsar la coproducció d’un projecte en l’àmbit de les arts contemporànies que incorpori el vídeo com a element únic o parcial en el conjunt de la proposta. L’objectiu és formular accions estratègiques que puguin desenvolupar-se en xarxa, incrementant la visibilitat en el territori i la presència internacional.
Mabel Palacín guanyadora de la 6a edició del Premi de Videocreació
El projecte “Lladres” de l’artista Mabel Palacín és el guardonat en la 6a edició del Premi de Videocreació. Es tracta d’un vídeo que pren com a objecte la veu i aborda allò narratiu com a tema d’investigació. El seu projecte s’estrenarà en el marc del Festival LOOP 2020.
Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya
La Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya està configurada per: Bòlit. Centre d’Art Contemporani, Girona; ACVIC Centre d’Arts Contemporànies; M|A|C Mataró Art Contemporani; Centre d’Art Contemporani de Barcelona-Fabra i Coats; Centre d’Art Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat; Centre d’Art la Panera de Lleida; Lo Pati. Centre d’Art de les Terres de l’Ebre  i Centre d’Art de Tarragona.
Aquests centres i espais d’art, que formen part de l’esmentada Xarxa, tenen com a objectiu facilitar l’accés de les arts visuals a la ciutadania i fomentar l’educació i la dinamització de les pràctiques artístiques contemporànies.