El IV festival Poetes sota la lluna presenta 'El carrer que em du a casa', un espectacle musical inèdit que recorre la poesia del Maresme

El festival estrenarà "El carrer que em du a casa", un espectacle poètico-musical inèdit amb direcció artística dels músics Jorge Sarraute i Jordi Torrens, i a partir d'una selecció de poetes del Maresme del segle XX

Redacció.-El pròxim divendres 31 d’agost se celebra la quarta edició del festival Poetes sota la lluna, organitzat per Can Vallerià (Premià de Dalt), entitat impulsora de l’editorial Quaderns de la Font del Cargol.
El festival enguany estrenarà “El carrer que em du a casa“, un muntatge poètico-musical de producció pròpia, amb direcció artística dels músics i compositors Jorge Sarraute iJordi Torrens, i a partir d’una selecció de poetes del Maresme del segle XXcomissariada per Albert Calls.
A més de Sarraute (piano) i Torrens (guitarra), Jaume Catà (percussions) i les veus de Carol Brunet, Teresa Meca i Ferran Planell, completaran la posada en escena, cantada i recitada, dels versos d’Esteve Albert, Ventura Ametller, Teresa d’Arenys, Fèlix Cucurull, Salvador Espriu, Joan Font, Isidre Julià, Josep Lladó, Marià Manent, Salvador Moragas, Valerià Pujol, Martí Rosselló, Pere Ribot, Jordi Bilbeny, Rafael Vallbona, Jaume Cases, Maria Antònia Grau, Marc Lluch, Perejaume i Enric Quintana.
Antologies de referència
Aquesta panoràmica s’ha fet prenent com a base dues publicacions de referència en la construcció de l’imaginari literari d’un territori prolífic en escriptors com el Maresme; la“Primera antologia de poetes del Maresme”, (Edicions Robrenyo 1979) i la “Nova antologia de poetes del Maresme”, (Quaderns de la Font del Cargol 1983).
En el context d’uns anys vuitanta en què s’albirava un nou escenari per a la llengua i la cultura, aquests dos llibres van marcar nous horitzons partint gairebé del no-res. Són temps de revolta estètica, de poesia, d’experimentació literària i de recerca per aferrar-se als pocs referents de què es disposava.
Amb el bagatge i el llegat de les dues antologies, Can Vallerià (casa natal del poeta Valerià Pujol) dedica enguany el festival Poetes sota la lluna a recordar i reinterpretar amb la força i el poder de la veu i de la música aquella tasca ingent, que amb el pas del temps és clau per situar la literatura d’aquells anys. I alhora mostra també els fonaments d’una creació literària feta des del Maresme amb voluntat d’arribar més enllà.
Can Vallerià
A Can Vallerià sempre han treballat per la cultura. A tombar el segle XX una generació va participar activament en la fundació de la Cooperativa la Fraternitat. La següent es va implicar en els Cors de Clavé i la Benèfica. I la tercera va promoure l’activisme social i cultural des de la clandestinitat.
Actualment ​Can Vallerià [art, comunicació, territori] és un projecte cultural ​que està convertint la casa en un espai obert a la creativitat i el pensament sobre ​els tres elements ​a partir ​​dels quals ​l’escriptor Valerià Pujol va vincular el seu projecte intel·lectual i vital.
A més, des de Can Vallerià s’impulsa el segell editorial d’autors del Maresme Quaderns de la Font del Cargol, un projecte iniciat a finals dels anys setanta i que ha tornat a les llibreries fa uns anys.