Iván Morales porta a escena “El día del Watusi”, una adaptació de la novel·la de Francisco Casavella

El repartiment està format per Enric Auquer, Guillem Balart, David Climent, Bruna Cusí, Raquel Ferri, Vicenta Ndongo i Xavi Sáez

Redacció.- El Teatre Lliure estrena El día del Watusi, una adaptació de la novel·la de Francisco Casavella que dirigeix Iván Morales. El muntatge és una festa escènica, amb música en directe, sobre la Barcelona dels últims trenta anys del segle xx i es podrà veure fins el 5 de maig al Lliure de Gràcia.

Enric Auquer n’encapçala el repartiment i es posa a la pell de Fernando Atienza, lladre de cotxes des dels tretze anys a les barraques de Montjuïc, noi dels encàrrecs de financers ambiciosos de la zona alta a la primera joventut i rei dels trapis pels carrerons de la Plaça Reial fins als trenta-pocs. Amb Guillem BalartDavid ClimentBruna Cusí, Raquel Ferri, Vicenta Ndongo i Xavi Sáez, viatjaran des del final del franquisme a la transició i al somni olímpic del 92 des del punt de vista de la gent que no va escriure la història.

“Feia temps que sentia la necessitat d’articular un relat escènic col·lectiu de la nostra història recent des d’una perspectiva no hegemònica, portava temps enamorat de l’obra de Casavella i llegir aquest llibre en concret em va contagiar la seva ambició febril”, explica Morales, que fa tres anys que treballa en el projecte.

El director ha intentat ser el més fidel possible a l’ànima del llibre, sent conscient que tota adaptació implica alguna traïció. “Aquest és el nostre Watusi, dialoguem amb ell des de qui som ara i des del llenguatge escènic i dramatúrgic”, explica. “Hi ha tantes adaptacions teatrals possibles del Watusi com lectors hagi tingut el llibre”, afegeix Morales, que ha treballat amb el compromís de portar la novel·la a escena amb una perspectiva tan sincera com sigui possible.

Les referències musicals són una constant a la novel·la de Casavella i també a l’adaptació que n’ha fet, que compta amb música en directe: Los Bravos, Els Surfing Sirles, ABBA, Bob Dylan, Radio Futura… “La música hi està present constantment, ja sigui per acompanyar emocionalment els personatges, per definir el mateix artefacte escènic, per aportar ritme, per convertir el ritual teatral en una festa, o fins i tot per ajudar a aprofundir en la dimensió més religiosa del viatge dels personatges”, explica Morales.

Dirigits musicalment per Jordi Busquets, els intèrprets toquen instruments en viu, i alguns els han après a tocar expressament per a aquest muntatge, que compta també amb l’espai escènic Jose Novoa, el vestuari d’Oriol Corral, la il·luminació d’Ana Rovira i el moviment de David Climent mateix.

El día del Watusi és una coproducció de Los Montoya, el Teatre Lliure i el Festival Grec de Barcelona. La companyia va presentar una preqüela de l’espectacle al Grec 2023: Los juegos feroces, els dies 14 i 15 de juliol. I el 15 d’octubre del 2023, en commemoració de l’aniversari de l’autor, se’n va fer una segona versió al Castell de Montjuïc. La versió teatral que s’estrena al Lliure ja ha exhaurit les entrades per a totes les funcions.

El día del Watusi. Del 10 d’abril al 5 de maig. 4 h 15′ (amb dues pauses incloses). En castellà. Teatre Lliure – Gràcia

Foto: Jose Novoa

Etiquetes: