El IX Premi Solé Tura de cinema sobre malalties del cervell ha estat pel curtmetratge Carlotta’s face

Ha comptat amb la participació de 256 propostes, amb vint-i-dos curtmetratges seleccionats a competició, de vuit països

Redacció.- Aquest diumenge s’ha lliurat el IX Premi Solé Tura de cinema, dins del marc del Brain Film Fest, el festival internacional de cinema dedicat a impulsar la creació audiovisual i donar a conèixer els diferents aspectes del cervell.
La Fundació Pasqual Maragall, la Fundació Uszheimer i la productora Minimal Films convoquen aquest premi, des de fa 9 edicions, amb l’objectiu de promoure la creació audiovisual, divulgar sobre les neurociències i les noves tecnologies aplicades al cervell, i sensibilitzar respecte a les persones que pateixen malalties del cervell, i les conseqüències socials de les mateixes.
Enguany, s’han presentat 256 treballs de tot el món, i després de la selecció, vint-i-dos curtmetratges de vuit països, han entrat a competició, així com a optar al premi del públic. Les peces, que inclouen ficció, documental i animació, han estat seleccionades per un comitè de selecció i han estat avaluades pel Jurat pel Premi Solé Tura. En aquesta edició, el Jurat ha estat format per personalitats del món del cinema, José Coronado i Sílvia Quer, professionals de la recerca científica i l’assistència social, Claudia Aineto i Karine Fauria, i Olga Subirós, arquitecte i comissària d’exposicions.
Els 3 guanyadors s’han repartit els 3.000 euros de dotació econòmica (1.500 euros pel primer premi, 1.000 euros pel segon i 500 euros pel tercer), mentre que els usuaris de xarxes socials i els assistents al festival han decidit qui s’emporta el trofeu del Premi del Públic, que enguany rep el suport de Sanitas Mayores, especialistes en la cura de persones que viuen amb Alzheimer. Els curtmetratges inferiors a 2 minuts han configurat una nova secció a concurs, el Premi del Públic per a Microcurts (amb una dotació econòmica de 500 euros). Els curtmetratges s’han penjat a la pàgina web del festival, i han estat visionats i votats online.
La Gala i l’entrega de premis, conduïdes pel periodista Toni Puntí han tingut lloc avui diumenge a les 18’30 h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). El premi i l’acte han comptat amb la col·laboració del CCCB, dels Ajuntaments de Barcelona, Castelldefels i Mollet, i de la Diputació de Barcelona.
Com a novetat, el Brain Film Fest farà, el proper dimarts 19 de març, la seva presentació a Madrid, amb una jornada a Fundación Telefónica que inclourà la projecció de The MOMENT, i Smartphones: the Dark Side.
Els premis
El primer premi, dotat amb 1.500 euros, ha estat pel curtmetratge Carlotta’s face, dirigit per Valentin Riedl i Fabian Driehorst (Alemanya). El Jurat ha valorat la manera artística i poètica d’explicar un desordre cognitiu poc conegut, perquè el mitjà que es fa servir i el missatge que transmet són indissociables, i la col·laboració entre un neurocientífic i un animador. El trofeu i el premi l’han lliurat Teresa Eulàlia Calzada, vídua de Jordi Solé Tura i Diana Garrigosa, presidenta de la Fundació Pasqual Maragall.
El curt Accident de personne, dirigit per Álvaro Martín (Espanya), ha rebut el segon premi, dotat amb 1.000 euros, per com transmet la bellesa del drama, perquè mostra un fet molt més freqüent del què pensem, per expressar la sensació de solitud de la gran ciutat que et porta al caos personal, i perquè la imatge acompanya el missatge. Ha lliurat el trofeu i el premi Neus Rodríguez, Presidenta de la Fundación Uszheimer.
El tercer premi, per valor de 500 euros, ha estat lliurat per Pedro Cano, Director d’Innovació Mèdica de Sanitas Mayores, a l’obra Julia y Manuel, dirigit per Iñaki Sánchez Arrieta (Espanya). Perquè representa una realitat que va en augment, perquè destaca una actitud vitalista en front de l’Alzheimer i per la veracitat del treball dels actors.
El Premi del Públic, decidit per la votació els assistents al festival, s’atorga aquest any a El vuelo de Michael, de Jesús de Frutos Ayuso (Espanya). Més de 300 persones han votat en aquesta edició. Ha anunciat el premi Olga Subirós, arquitecte, membre del consell assessor i del jurat 2019.
I finalment, el Premi del Públic per a Microcurts, per valor de 500 euros, també lliurat per Olga Subirós ha estat per TOC, dirigit per Matías Burgos (Xile) Els curtmetratges s’han penjat a la pàgina web del festival, i han estat visionats i votats online. S’han rebut 295 vots vàlids, és a dir, no repetits. El termini d’aquesta votació va finalitzar, segons les bases del concurs, el dia abans de començament del festival, és a dir, dijous 14.
Valoració i assistència
Més de 1.600 persones inscrites han pogut gaudir de totes les activitats programades al Brain Film Fest: set audiovisuals fora de concurs i 22 curtmetratges a concurs, dos espectacles teatrals i un de màgia, xerrades i debats, l’activitat especial, The MOMENT i la gala d’entrega del IX Premi Solé Tura.
El director del certamen, Albert Solé, afirma que “el cervell és possiblement la última gran frontera de la ciència i la medicina, el gran desconegut i que necessitaríem molts festivals per intentar comprendre la seva complexitat”, destaca “la gran participació del públic en un festival amb gran potencial de creixement” i que “tots els objectius d’aquesta segona edició s’han aconseguit”. Per la seva part Cristina Maragall, directora executiva del festival i portaveu de la Fundació Pasqual Maragall, explica “sabem que el cervell s’emociona, aprèn i s’adapta a totes les condicions, i això és el que hem volgut transmetre al festival. Tanquem aquesta segona edició més convençuts encara de la necessitat del Brain Film Fest i valorem molt positivament l’èxit d’assistència, la diversitat del públic i la potència d’un format que fomenta la transversalitat de les mirades sobre el cervell humà”. Loli Pagán, directora de relacions socials, destaca “la programació d’activitats, que reforça el contingut cinematogràfic del festival, així com l’emoció transmesa pels professionals convidats i les aportacions d’un públic de totes les edats, que han enriquit exponencialment la programació”.
Àngela Martínez, cap del Servei Audiovisual del CCCB, confirma ” la voluntat de donar continuïtat a la col·laboració i el compromís total amb el festival”.
El Brain Film Fest està emmarcat dins la Brain Awareness Week, la campanya mundial per augmentar la consciència pública sobre el progrés i els beneficis de la investigació del cervell, que tindrà lloc aquella mateixa setmana.
El Premi Solé Tura de Cinema sobre malalties i condicions del cervell
Albert Solé i la Fundació Uszheimer van crear el 2010 el Premi Solé Tura, que pren el nom del polític Jordi Solé Tura, qui va patir Alzheimer, amb l’objectiu de promoure la creació audiovisual i generar sensibilització social respecte a les persones que pateixen malalties del cervell. L’any següent s’hi va sumar la Fundació Pasqual Maragall, que des de la primera edició impulsa el Brain Film Fest. En els seus vuit anys d’història, més de 600 obres audiovisuals han participat en el Premi.
Fundació Pasqual Maragall
Des de 2008, la Fundació Pasqual Maragall aborda els reptes que planteja la malaltia d’Alzheimer des de l’àmbit de la recerca científica, amb el compromís d’aportar solucions decisives i millorar el benestar de les famílies afectades per aquesta malaltia. A través del Barcelonaβeta Brain Research Center, el seu centre de recerca, orienta la seva activitat científica a l’obtenció d’un nou coneixement per avançar en la detecció precoç i la prevenció de l’Alzheimer. Treballa també per oferir solucions que millorin la qualitat de vida dels cuidadors de persones afectades. www.fpmaragall.org
Fundació Uszheimer
La Fundació Uszheimer té com a objectiu ajudar a persones afectades per alguna malaltia neurodegenerativa i als seus familiars. Donat l’impacte psicobiosocial que provoca aquest tipus de malalties en la societat, la fundació té tres línies d’intervenció: obra social (unitat de memòria i programa d’estimulació global); àrea de docència a través de les activitats formatives (com a cursos d’artteràpia); i la recerca (potenciant iniciatives públiques i privades). www.fundaciouszheimer.org
Minimal Films
Creada en 2008 per Albert Solé, Minimal Films és una productora independent especialitzada en documentals que realitza també projectes audiovisuals corporatius i de ficció. En 2009 va guanyar el premi Goya al millor documental amb Bucarest, la memòria perduda, una pel·lícula sobre l’Alzheimer que va patir el seu pare, el polític i ponent constitucional Jordi Solé Tura. Així mateix, els seus documentals s’han emès en canals de televisió de tot el món i han estat seleccionats en nombrosos festivals nacionals i internacionals. Albert Solé és fill de Jordi Solé Tura i ha presidit el jurat del Premi des de la primera edició. www.minimalfilms.com