
02 des. 2018 Els jaciments catalans organitzen activitats pel 20è aniversari del reconeixement per part de la UNESCO de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica
Dels 757 jaciments inclosos en l’expedient de la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, 62 es troben a Catalunya
Aquesta setmana es commemora el 20è aniversari de la inclusió de l’expedient de “L’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica” a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’acte principal de celebració ha tingut lloc aquest matí al jaciment de pintures rupestres de la Roca dels Moros, situada al municipi d’El Cogul (Garrigues). En l’acte, hi ha participat la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i l’alcaldessa del Cogul, Núria Civit.
El tret de sortida de les accions de celebració del 20è aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de l’art rupestre, va tenir lloc el passat 22 de novembre de 2018. El Museu d’Arqueologia de Catalunya va celebrar una jornada d’exposició i debat en la qual 12 especialistes de reconegut prestigi en recerca i gestió dels jaciments van exposar l’estat actual de la recerca en l’art rupestre de l’arc del mediterrani i els projectes de futur dels seus centres.
La celebració continua aquest cap de setmana amb activitats adreçades a tots els públics a alguns dels principals jaciments d’art rupestre catalans. El dissabte 1 i el diumenge 2 de desembre els conjunts programaran visites guiades, jornades de portes obertes, rutes a peu i tallers, entre d’altres.
Hi participen els jaciments de Coco de la Gralla (Mas de Barberans), Coves de Vilella (Tivissa), La Vall de la Coma (L’Albi), Cova dels Vilars (Os de Balaguer), Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades (Montblanc), Capçanes (Priorat), La Roca dels Moros (El Cogul) i el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre dels Abrics de l’Ermita (Ulldecona).
Com a projectes de futur destaca la continuació dels treballs d’identificació, documentació, protecció, recerca, conservació i difusió del programa Corpus de les Pintures Rupestres de Catalunya; el projecte d’adequació dels accessos i del centre d’interpretació de la Roca dels Moros del Cogul (Garrigues) i el projecte de recerca de les pintures i els gravats rupestres del mateix jaciment, o el projecte de millora tecnològica de la visita a les pintures rupestres amb Realitat Augmentada.