Jay Jay Johanson presenta a l'Auditori de Girona el seu últim treball “Cockroach”

La veu suggestiva d’un artista suec amb gran projecció, aquest dissabte a l'Auditori

Jay Jay Johanson destaca per la seva suggestiva veu, amb la qual interpreta les seves peces com un d’aquells antics cantants romàntics. Però ho fa amb la sensibilitat contemporània, sobre la sensual textura del trip hop que sap portar a altres territoris. Ens explica històries emocionals, plasma la malenconia amb una nova sensibilitat. En aquest concert ens presenta el seu darrer treball, Cockroach.
Jäje Johanson, conegut amb el sobrenom artístic de Jay Jay Johanson, és un cantant i compositor nascut l’octubre de 1969 a Trollhättan, Suècia. Quan tenia set anys va començar a estudiar al conservatori, on va aprendre a tocar el piano i, als nou anys, el clarinet i el saxòfon. Durant la seva joventut, va compaginar els seus estudis de disseny amb la seva feina de disc-jockey.
L’any 1996, en plena efervescència del trip hop, va publicar el seu primer àlbum titulat Whiskey, utilitzant l’scratch i les orquestracions de caire cinematogràfic pròpies del gènere, i profundament influït per grups com Portishead Per la seva característica forma de cantar, se’l vinculava també amb els crooners dels anys 50. Amb aquest disc va començar a tenir èxit a França, tot i que, actualment, la seva música és molt preuada en llocs tan diversos com Rússia, Turquia, Espanya, Portugal, Mèxic i Xina. Tot seguit va publicar Tattoo (1988), Poison (2000), essent un personalíssim homenatge a Alfred Hitchcock i, l’any 2002 va presentar el seu nou treball Antenna, amb una nova imatge més andrògina i neo-punk.
Més tard, Jay-Jay Johanson va tornar a fer un gir a la seva música i l’any 2005 va publicar Rush, un treball de pop electrònic, amb claríssimes influències de grups com Daft Punk. Però aquesta tombarella musical no va recollir massa entusiasme.
Després de la freda acollida, l’artista suec va tornar als seus orígens i, l’any 2007 va crear el treball on més es pot reconèixer el Jay-Jay Johanson dels inicis, amb les seves melodies més malenconioses: The Long Term Physical Effects Are Not Yet Known. Posteriorment, el músic i compositor va accentuar el caire intimista de les seves lletres i va editar Self-Portrait el 2009. Dos anys més tard va aparèixer Spellbound, un disc on la seva veu té el màxim protagonisme. El 2013, edita el seu últim treball discogràfic, Cockroach (Universal Music), que presentarà a l’Auditori de Girona.