'Jeremías', un curt sobre els desnonaments amb Barcelona com a teló de fons

L'obra, basada en una història real, prepara la seva candidatura als Premis Goya i els Premis Gaudí

Hereu de les doctrines de Mahatma Gandhi i Nelson Mandela, un vell intel·lectual de la revolució del 68 malviu en la misèria més absoluta. La seva casa s’esfondra enfront d’una societat que li ignora i que ha perdut els seus valors. Ara, s’enfronta al penúltim capítol de la seva vida, després de rebre un avís de desnonament. Aquesta és la història de Jeremías, el protagonista del primer curtmetratge del productor Nicos Beatty (‘Vicky Cristina Barcelona’, ‘Salvador (Puig Antich)’, ‘Biutiful’). I també és la història de centenars d’ancians que, durant l’any 2000, en plena bombolla immobiliària, van perdre les seves cases a l’emblemàtic barri del Raval de Barcelona. Després de ser desnonats, van abandonar les seves llars i van començar a dormir en caixers, veient-se obligats a sobreviure amb una pensió de menys de 400 euros al mes. Ningú va fer res per ells.

El curtmetratge ‘Jeremías’ ha estat produït per la productora barcelonina Soul Pictures -dirigida pel propi Nicos Beatty- i Central Art Process. José María Blanco (‘La otra cena’, ‘El secreto de puente viejo’, ‘Hospital central’) encarna a Jeremías; en un repartiment que completen Tony Corvillo (‘El príncep’, ‘Mientras duermes’, ‘La riera’) i Younes Bachir (‘No habrá paz para los malvados’, ‘La caja 507’, ‘Aída’).

El curtmetratge, de quinze minuts de durada, és una reflexió sobre el capitalisme i la pèrdua de valors de la societat. Jeremías parla de la pèrdua d’empatia i fraternitat entre persones que viuen el mateix problema, de la ceguesa col·lectiva, de la inacció, de la por. “És una història que vaig veure amb els meus propis ulls enmig del boom immobiliari i aleshores ningú va alçar una sola veu. Tiraven a famílies andaluses senceres de les seves cases per construir la tan lloada Rambla del Raval. Ancians pobres que malvivien amb una petita pensió van haver d’anar-se a viure a caixers automàtics entre cartrons mullats i ningú, ni cap institució, va moure un dit”, apunta el director del curtmetratge.

Per poder gaudir del curtmetratge entreu al següent enllaç: http://fibabc.abc.es/videos/jeremias-4263.html