Joan Bustos i Aina Sastre, guanyadors del 14è Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil

Les obres guanyadores estaran a les llibreries el mes d'abril i rebran una dotació de 10.000€ cada una

Joan Bustos ha estat el guanyador en la modalitat infantil, amb l’obra “Fina Ensurts”, una història que parla de ser diferent en una societat on l’important és no destacar i que tothom sigui igual.

En la modalitat juvenil, la guanyadora ha estat Aina Sastres, amb l’obra “Quan arriba el moment”, una novel·la amb un rerefons de fantasia que tracta els terratrèmols que sacsegen el món dels adolescents, suspès en un delicat equilibri.

A més de la publicació de les obres guanyadores, que estaran a les llibreries al mes d’abril, el Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil té una dotació econòmica de 10.000 € per al guanyador de cada una de les dues modalitats.

En aquesta edició s’hi ha presentat 58 obres: 24 en la modalitat infantil i 34 en la modalitat juvenil. El jurat, presidit per l’escriptor Josep Albanell, ha estat format per la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Carme Fenoll; l’escriptor i assessor literari, Pere Martí; la llibretera de la secció d’infantil i juvenil de la llibreria La Central del Raval, Meritxell Ral, i la cap del Departament de Projectes d’Editorial Barcanova, Sara Moyano.

 

Joan Bustos, guanyador infantil

(Mataró, 1965) és filòleg de formació i professor de secundària. Ha publicat diversos contes i dues novel·les: “Música amagada” (Barcanova, 2011) i “Pa sucat amb somnis” (Animallibres, 2015), destinats sempre a nens i a adolescents. Ha guanyat el premi Enric Valor de literatura juvenil 2015 per la novel·la “Paraules de Júlia”. Ha publicat una dotzena de llibres de text i ha impartit cursos de formació del professorat en diverses Escoles d’Estiu. D’uns anys cap aquesta banda fa de crític de literatura infantil i juvenil.

 

Fina Ensurts

(Lectors a partir de 10 anys)

La Fina és bufona, molt bona nena i ho aprova tot, però això és un gran problema. Per què? Perquè en el món on viu, Espantilàndia, cal ser lleig, mala persona i suspendre-ho tot per no ser friqui.

Cansada que els companys la insultin dient-li guapa i neta, voldria parlar-ne amb la tutora, la senyoreta Unglots. Però aquesta està massa preocupada per fer-se la manicura i xatejar amb el seu promès zombi, que li ha robat el cor (i no és una manera de parlar). Un dia, quan la nena arriba a casa, els pares, en Corduli i l’Horrorosa, li proposen un viatge cap a un món on ella no serà la rara, on la gent es lleva al matí i es renta i on guapo és un compliment. Marxar a aquest món desconegut li fa por, però potser és la solució a tots els maldecaps.

 

Aina Sastre, guanyadora juvenil

Va néixer a Cerdanyola del Vallès ara fa trenta-tres anys. És llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de Barcelona i s’ha format en diferents àmbits de l’educació, ja sigui reglada (CAP, postgrau en Educació Emocional) o de lleure infantil i juvenil, un món en el qual sempre ha estat molt activa. Ha combinat sovint aquestes dues categories (audiovisuals i infants) per dur a terme projectes amb infants i joves de diferents edats, com ara videoclips, curtmetratges i el llargmetratge infantil “Els nens de Can Cots”. En el vessant literari, ha escrit crítica literària i actualment col·labora amb articles en publicacions locals.

Quan arriba el moment

(Lectors a partir de 12 anys.)

La Lili és una adolescent, que com molts joves se sent genial, cada matí s’aixeca amb una sensació molt tendra a l’estómac i ganes de canviar i de fer millor el món, també ajuda el fet d’estar enamorada… Però no tot és alegria: la seva família es desfà i a més a més ella està tenint uns malsons massa reals i terrorífics. La Lili lluitarà pels seus ideals, per la seva família i per les seves relacions, però no està tan segura de sortir amb el cor intacte una vegada descobreix en els seus orígens una història de bruixes. Una novel·la amb rerefons de fantasia.

 

El premi Barcanova de literatura infantil i juvenil està destinat a fomentar la creació literària en llengua catalana, adreçat específicament als lectors infantils i juvenils de tots els territoris de parla catalana, amb la voluntat de difondre el gust per la lectura i potenciar la creació de lectors.

A part de la remuneració econòmica que comporta, el Premi va acompanyat d’una escultura. L’obra, titulada Lletres al Vent, representa la força de la literatura movent el vaixell de la nostra societat i està dissenyada per l’artista Miquel Aparici.

 

Els guanyadors d’altres convocatòries:

“El soldat que parlava amb els cruecs”, de Xavier Bertran (2002)

“Al-Rhazes, el metge de la talaia”, d’Antoni Oliver Ensenyat (2003)

“El manuscrit de les bèsties”, de Jordi Folck (2004)

“Akanuu, l’arquer persa”, de Maria Carme Roca (2005)

“Un petó de mandarina”, d’Eulàlia Canal (2006)

“Llàgrimes sobre Bagdad”, de Gemma Pasqual i Escrivà (2007)

“El pou darrere la porta”, de Josep Sampere (2008)

“Tramuntana a la granja!” de Carles Sala i Vila (2009)

“La lluna de gel”, de Santi Baró (2010)

“L’estrany”, de Jordi Sierra i Fabra (2011)

“Mil revolts”, de Maria Mercè Roca (2012)

“La nit de la papallona”, de Margarida Aritzeta (2013)

“La botiga de mascotes extraordinàries” (2014). Modalitat infantil

“Diumenge al matí, al peu del salze” (2014). Modalitat juvenil.