Joan Fontcuberta presentarà el seu nou llibre a la inauguració del festival Embarrat

Divendres 6 de juny el fotògraf serà present a Tàrrega per presentar Trepat, un homenatge a les avantguardes històriques europees i americanes

Divendres 6 de juny s’inaugurarà el primer festival Embarrat, una nova proposta de creació contemporània que es podrà veure a Tàrrega del 6 al 24 de juny. Una de les activitats principals del festival serà la presentació del nou llibre de Joan Fontcuberta, que s’ha inspirat en cal Trepat per crear una publicació.

Joan Fontcuberta ha estat l’artista convidat a col·laborar en aquesta primera edició de l’Embarrat, al qual se li ha proposat la creació d’un treball específic sobre la Fàbrica Trepat. El resultat ha estat editat per Editions Bessard (París), que tindrà distribució internacional. L’exposició i el llibre es presentaran al festival Les Rencontres d’Arlès el mes de juliol i comptarà amb dues edicions, la regular i l’edició de luxe.

Fontcuberta ens proposa un llibre de ficció que parteix del material heretat de la Fàbrica Trepat: fotografies antigues que es combinen amb les fotografies de Fontucberta. L’emblemàtic edifici de Tàrrega, que ara és el Museu de Maquinària Agrícola de Tàrrega i que compleix 100 anys, es converteix en l’eix d’una realitat paral·lela creada pel fotògraf, en què l’amo de la fàbrica Cal Trepat tenia una gran sensibilitat per l’art i volia associar la seva empresa a la modernitat internacional. És per això que va convidar diversos artistes, pioners de les tendències fotogràfiques de la primera meitat del segle XX: el constructivista Rodchenko, el surrealista Man Ray, el documentalista americà Walker Evans, i els representants de la Bauhaus Moholy Nagy o el matrimoni Becher, entre altres, per tal que fessin les seves creacions a la seva fàbrica. D’aquí en va sortir una teòrica Col·lecció Trepat de Fotografia Moderna.

L’artista ha trobat a la Fàbrica Trepat un gran inspiració i similitud amb les avantguardes històriques europees i americanes, i ha volgut que aquest llibre esdevingui un homenatge als Trepat serà editat per Editions Bessard (París) i tindrà distribució internacional. Es presentarà a nivell mundial a Tàrrega el dia 6 de juny. La presentació s’acompanyarà d’una exposició.