Joan-Lluís Lluís adapta al català modern les Lletres de batalla que es van adreçar Joanot Martorell i el seu cosí Joan de Montpalau al segle XV

El llibre és la darrera publicació de la col·lecció Tast de Clàssics d'Editorial Barcino

Lletres de batalla es va presentar el dia 6 de novembre, a les 19:30 h, al Museu Nacional d’Art de Catalunya. Van participar en la presentació Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla, Joan-Lluís Lluís, escriptor i adaptador al català modern del llibre, i l’actor i poeta Elies Barberà, que va fer una lectura de les Lletres.

Editorial Barcino, segell editorial de la Fundació Lluís Carulla, ha publicat Lletres de batalla, un recull de la correspondència mantinguda entre dos cavallers valencians de la primera meitat del segle XV, Joanot Martorell i Joan de Montpalau, versionat al català modern per Joan-Lluís Lluís.

Martorell és conegut fins als nostres dies per la seva gran obra posterior Tirant lo Blanc. El recull que es presenta incorpora les divuit lletres de batalla que Martorell i Montpalau van enviar-se entre el 12 de maig de 1437 i el 13 de febrer de l’any 1439.

El motiu de la correspondència és una disputa causada per la defensa de l’honor de la germana de Martorell, Damiata. Martorell acusa Joan de Montpalau –que era cosí segon seu – d’haver-la seduït amb la promesa de casar-s’hi en un breu termini de temps, i el desafia a un combat singular a ultrança per tal de recuperar l’honor tacat de la seva germana. Joan de Montpalau nega taxativament haver fet les promeses de les quals se l’acusa no haver complert, sense desmentir la relació carnal amb la germana.

Les últimes publicacions d’aquesta col·lecció d’Editorial Barcino, dedicada a donar una sensibilitat contemporània a les obres dels grans autors clàssics catalans, han estat Perills d’amor de Joan Roís de Corella, en versió al català modern d’Eduard J. Verger, i Disputa de l’ase d’Anselm Turmeda, en versió d’Albert Mestres i Marta Marfany.