Joan Roca, Rodolfo Guzmán, Esther i Nacho Manzano, Pepe Solla, Xoán Crujeiras i Jordi Cruz, caps de cartell del Fòrum Gastronòmic 2018

Tindrà lloc a Girona els dies 18, 19 i 20 de novembre

Redacció.- Aquest divendres s’ha presentat el Fòrum Gastronòmic Girona 2018 a l’Ajuntament de la ciutat i ha comptat amb la participació i intervencions de Marta Madrenas, Alcaldessa de Girona i dels dos directors de l’esdeveniment, Jaume von Arend i Pep Palau.
Marta Madrenas ha destacat que “Girona som referents en gastronomia, gràcies als professionals, la formació, als nostres productes, i a punts de trobada com el Fòrum Gastronòmic. El reconeixement mundial de la nostra qualitat gastronòmica no és casualitat, sinó el resultat d’una gran feina conjunta”.
El Palau de Fires i Palau de Congressos de Girona acolliran, un any més el Fòrum Gastronòmic que ja té el programa d’activitats a punt i les inscripcions obertes. Es poden fer a través de la pàgina web www.forumgirona.com. Com sempre, al Fòrum tindran lloc sessions magistrals de cuina en directe a l’Auditori protagonitzades per reconeguts cuiners i també als tallers, que inclouen tast i requereixen inscripció. A més de diversos premis i concursos, entre moltes d’altres activitats.
Un gran espai firal
A la fira hi participaran les millors empreses del sector foodservice, des d’empreses d’equipaments, serveis i distribució, a petits productors del sector primari i l’artesania alimentària. Jaume von Arend ha explicat que, “en aquests moments ja hi ha un 90% d‘espai firal venut” i que “un 75% són expositors que ja han participat en d’altres edicions, la qual cosa demostra la fidelitat de les empreses que confien, any rere any, en l’esdeveniment per donar-se a conèixer i promocionar-se”. També ha destacat que “un 25% de les empreses participants ho faran per primer cop motivades pel fet que veuen el Fòrum com un espai d’innovació i un magnífic aparador comercial”. La procedència dels expositors és principalment catalana, i representa un 80%, dels quals un 35% són de les comarques gironines. La resta, un 20%, procedeixen de la resta de l’estat espanyol i d’Europa.
També ha remarcat que “després del creixement espectacular de la passada edició, amb l’ampliació d’un 40% d’espai firal engany, l’objectiu no és créixer més, ja que per limitacions d’espai no és possible, sinó treballar per la consolidació i la millora qualitativa de l’esdeveniment”. Una d’aquestes millores, per exemple,  “és apostar decididament per la sostenibilitat amb mesures que potenciïn el reciclatge i l’absència de malbaratament”.
Auditori i tallers
Per la seva banda, Pep Palau ha desgranat el programa d’activitats destacant que per l’Auditori hi passaran gran noms de la cuina com Joan Roca, Rodolfo Guzmán, Esther i Nacho Manzano, Pepe Solla i Xoán Crujeiras o Jordi Cruz. També hi haurà dues matinals amb sis sessions consecutives. El dilluns hi haurà una important presència femenina amb Iolanda Bustos, Lucía Freitas, María José San Román, Maria Solivellas i Begoña Rodrigo i el dimarts serà el torn d’Albert Sastregener, Miguel Ángel de la Cruz, Nanín Pérez, Borja García, David Andrés i Benito Gómez.
Per la seva banda, els tallers exclusius, que inclouen tast, enguany estaran protagonitzats per Paco Pérez, Adeline Grattard, Artur Martínez, Marc Ribas, Xavier Pellicer, Nandu Jubany o Antonia Klugmann entre d’altres.
Cuina, ciència i salut
Palau també ha explicat que “en sintonia amb les corrents més avançades que relacionen la cuina amb la ciència i la salut, el Fòrum Gastronòmic apostarà per establir un eix temàtic amb el trinomi cuina/ciència/salut”. Professionals de prestigi com Miguel Sánchez Romera, Isma Prados, Emil Samper, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas, André Daguin i també Elena Roura de Fundació Alícia oferiran sessions en format taller, en les quals també es podrà tastar el resultat dels seus projectes científics i/o acadèmics.
Fòrum Vi
D’altra banda, el vi, la cocteleria i el servei de sala també tindran sessions pròpies al Fòrum Gastronòmic Girona 2018. En l’apartat de vi hi haurà sessions de tast amb Josep Roca, Audrey Doré, Roger Viusà i una amb Agustí Ensesa qui presentarà els vins premiats al Girovi 2018; la cocteleria anirà a càrrec de Mariona Vilanova i Manel Vehí; i Juan Moll responsable de sala del grup Robuchon completa el programa del Fòrum Vi.
 
Fòrum Dolç
Un any més passaran per les aules del Fòrum Dolç, enguany patrocinat per Chocovic, els millors pastissers, xocolaters, gelaters i cuiners de postres. Enguany participaran Miquel Guarro, Rafa Delgado, Mario Masià i Pablo Galiana, en sessions de pastisseria i gelateria; Enric Monzonís i Jaume Soldevila, en sessions sobre xocolata; i a Sergi Vela, Abel Bravo i Josep Mª Ribé en diferents sessions sobre nous formats de pastisseria.
Àgora. Compromís social amb el territori
En línia de continuïtat amb els valors que el caracteritzen, el Fòrum seguirà desenvolupant accions encaminades a propagar models de cuina sostenible vinculats a productors locals. En aquesta línia, l’Àgora serà novament l’espai on els artesans de l’alimentació que practiquen oficis transmetran el seu saber. Enguany comptarem amb Boris Weitzman i Isaac Moya, biòleg marí i pescador local respectivament, impulsors del Projecte Sèpia; Carles Alonso, vinyater i fundador de Carriel dels Vilars; Manel Macià i Ivan Hernández, pagès i forner; Maria Costa i Jordi Claramunt, escairadors; Xesc Reina, xarcuter; Àlex Castany i Enric Camprubí, carnisser i ramader.
Fòrum Empresa
També se celebrarà una nova edició del Fòrum Empresa que abordarà temes de gran interès per al sector amb tres sessions que portaran per títol ‘La sostenibilitat aplicada a nous formats de restaurant’, ‘Aplicació pràctica del Reglament Europeu de Protecció de Dades’ i ‘Per què apostar per un gastronòmic en un hoteL’’.
Premis i concursos
El Fòrum acollirà diversos premis i concursos. El Premi Cuiner 2018 Fòrum Gastronòmic, en col·laboració amb La Vanguardia, reconeixerà la tasca dels cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat, tenen sensibilitat amb les produccions ecològiques, col·laboren juntament amb els productors locals i fan difusió d’aquests valors.
El Fòrum també entregarà els Premis Josep Mercader en reconeixement a la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana i els Premis InnoFòrum que premien la innovació en la gastronomia. Le tres categories són : producte més innovador, packaging més creatiu i gust més original. Per altra banda, els Asian Culinary Awards, coorganitzats juntament amb UDON, buscaran la millor recepta de cuina asiàtica elaborada per un professional del sector.
En aquesta edició s’estrenen el Incit’up, atorgats pel Clúster Foodservice de Catalunya, en col·laboració amb el Fòrum Gastronòmic, que seran els primers premis d’innovació d’startups, adreçats a totes les empreses que proposin una innovació tangible aplicable al sector alimentari i/o gastronòmic. L’acte de lliurament dels premis, el dilluns 19 de novembre, es farà en el marc d’un sopar i comptarà amb una intervenció de Joan Roca.
Al Fòrum es tornarà a donar a conèixer el Plat Favorit dels Catalans, en col·laboració amb la revista CUINA, i els millors aparadors gastronòmics resultants del concurs organitzat per Girona Centre Eix Comercial.
Espai de restauració
Com cada edició, el Fòrum tindrà un espai de restauració ubicat a la primera planta de l’espai firal. Enguany anirà a càrrec del col·lectiu de Cuina de l’Empordanet, i s’oferiran dos tipus de menús, un de ràpid per a aquells que no disposin de gaire temps i un de complet. Els tiquets dels menús també es poden comprar a través de la pàgina web.
Internacionalització
Per promoure l’intercanvi comercial, al Fòrum Gastronòmic Girona hi assistiran compradors procedents de Polònia interessats en els productes presents a la fira i que participen en una missió comercial.
Fòrum Gastronòmic Girona 2018 té el suport, entre d’altres, d’Estrella Damm, Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Dipsalut a més d’empreses com Complet, Aigües de Vilajuïga, Chocovic, Tupinamba o Pujadas entre moltes d’altres.