Jordi Puntí: “Xavier Cugat, com que es moria de gelosia, va contractar un cotxe d’enterramorts per un torero”

Jordi Puntí ha escrit una antibiografia de la intensa vida de Xavier Cugat

Jordi Puntí ha escrit una “antibiografia” del músic Xavier Cugat, tal com apunta. Confeti (Edicions Proa) ressegueix la figura del músic català per a demostrar que gran part de l’existència humana és una ficció feta a mida. Com diu el narrador de l’obra: “Els optimistes ho veuen tot de color rosa i els pessimistes ho veuen tot negre. Entre els dos colors, vivim envoltats d’il·lusions, somnis, esperances, malentesos, enveges, trampes.”

El músic català va dedicar tota la vida a ser feliç i famós a qualsevol preu, sempre gràcies a allò que l’apassionava: les caricatures, les orquestres, les pel·lícules, els matrimonis amb dones guapes i joveníssimes, els chihuahues… Amb una prosa elegant i enèrgica com el ball de Fred Astaire, tocada d’un humor fi, Jordi Puntí ens fa viatjar de Nova York a Hollywood, de l’Havana a l’hotel Ritz de Barcelona. Així, al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós, llegim les peripècies de dos homes que van ser amics potser per conveniència, en un joc de miralls en què la imaginació conviu amb la voluntat de ser immortal, etern.

Jordi Puntí va guanyar amb aquesta novel·la el Premi Sant Jordi 2023 i el jurat va destacar que era una obra “exuberant, detallista i molt ben documentada i fabulada”, i que Confeti “recrea una època i un ambient associat al món de l’espectacle i valora el fet que la novel·la converteix una persona històrica, Xavier Cugat, en un personatge literari”.