
03 nov. 2021 Jornades ‘Esclavisme a Barcelona. Una història silenciada’
El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM) les acull entre els dies 3 i 6 de novembre
Redacció.- El Born Centre de Cultura i Memòria (El Born CCM) acull entre els dies 3 i 6 de novembre les jornades ‘Esclavisme a Barcelona. Una història silenciada’ de la mà del professor Martín Rodrigo, amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement sobre la història i la memòria de l’esclavitud a la ciutat de Barcelona i obrir pas a reflexionar col·lectivament en les claus per abordar-la.
La història de l’esclavitud és una història de la humanitat. Hi va haver persones esclavitzades en moltes societats disseminades arreu del món. També a Barcelona hi va haver esclaus, i mercats d’esclaus, des de l’Edat Mitjana i fins ben entrat el segle XIX. I tot i que l’esclavitud està oficialment prohibida a tot el món, no hi ha dubte que continua existint.
Durant tres tardes consecutives, experts nacionals i internacionals en la història de l’esclavitud a Barcelona i a l’Atlàntic, així com en polítiques de memòria al món es reuniran a El Born CCM per conèixer i reconèixer quins són els diferents llegats que la ciutat conserva encara sobre aquest fenomen i obrir a debat quines són les polítiques de memòria que necessitem per abordar col·lectivament la nostra participació en el comerç transatlàntic d’esclaus.
Dimecres 3 de novembre, a les 18 h, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, obrirà les jornades i introduirà la conferència inaugural ‘Esclavitud: una historia de la humanidad’, a càrrec de Michael Zeuske, un dels principals impulsors en l’estudi de l’esclavitud mundial. Farà una anàlisi de l’esclavitud a la història global i reflexionarà sobre les formes de l’esclavisme en l’actualitat. Seguidament, Roser Salicrú, Iván Armenteros i Eloy Martín aprofundiran en el cas de Barcelona: la presència d’esclaus i les característiques de la institució de l’esclavitud a la ciutat des de la baixa Edat mitjana i fins a l’abolició legal de l’esclavitud a l’Espanya peninsular, el 1837.
Dijous 4 de novembre, José Antonio Piqueras, Gustau Nerín i Martín Rodrigo analitzaran el paper que va tenir la capital catalana en el comerç d’esclaus i en l’esclavitud al món atlàntic –especialment a Cuba, a finals del segle XVIII i durant el segle XIX. Barcelona va ser port de sortida d’expedicions negreres i també la ciutat on es van instal·lar nombrosos homes de negocis que s’havien dedicat prèviament al tràfic atlàntic d’esclaus
Divendres 5 de novembre, Ana Lucía Araujo, Myriam Cottias i Ulrike Schmieder reflexionaran sobre l’oblit, la memòria i les polítiques de memòria de l’esclavitud al món. A partir d’una visió panoràmica del que han fet altres ciutats d’Europa, d’Amèrica i d’Àfrica, ens demanarem què cal fer, com cal recordar i explicar aquest fenomen i com cal recordar les víctimes i els victimaris.
Com a cloenda, dissabte 6 de novembre, al matí, es farà l’itinerari Les petjades de l’esclavitud i el comerç d’esclaus a la Barcelona actual. De la mà de Martín Rodrigo, comissari de les jornades, el recorregut passarà per alguns dels edificis que van estar relacionats amb l’esclavitud colonial i el comerç d’esclaus a la ciutat, com la Casa Collasso a Pla de Palau, els Porxos d’en Xifré, la Llotja de Mar, el Palau Marc o el Palau Moja.
Les Jornades estan comissariades per Martín Rodrigo, professor d’Història Contemporània a la UPF i investigador principal del projecte «Memòries i llocs de memòria de l’esclavitud i el comerç d’esclaus a l’Espanya contemporània».