
19 juny 2020 Les Jornades Europees d'Arqueologia programen activitats durant tres dies a deu equipaments d'arreu Catalunya
Del 19 al 21 de juny, s’ofereixen activitats virtuals, portes obertes i activitats presencials amb mesures sanitàries especials
Redacció.- L’onzena edició de les Jornades Europees d’Arqueologia (JEA), que tindrà lloc durant els dies 19, 20 i 21 de juny, programa activitats a deu equipaments d’arreu Catalunya. Les Jornades suposaran una oportunitat per conscienciar i familiaritzar el públic amb l’arqueologia i els seus reptes. S’hi organitzaran visites a llocs oberts al públic excepcionalment (jaciments, excavacions, etc.); xerrades amb els protagonistes de l’arqueologia (arqueòlegs, investigadors, etc.) que presentaran al públic la seva professió, i activitats lúdiques i educatives (iniciació a les excavacions, demostracions, tallers, etc.). Mitjançant esdeveniments originals i festius, les famílies, estudiants de totes les edats, apassionats de la història o persones que simplement tinguin curiositat, podran descobrir el patrimoni arqueològic.
Enguany participen en les Jornades 10 museus amb les col·leccions o jaciments arqueològics més representatius a Catalunya: el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de la Noguera, el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, el Museu de Guissona, el Museu de Gavà, el Museu de Badalona i el Museu d’Història de Sabadell, el Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès) i els Museus de Banyoles.
El Museu d’Arqueologia de Catalunya, com a equipament de caràcter nacional, té entre els seus objectius donar suport als museus del territori i, per això ha coordinat la participació dels diferents equipaments a través de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics, l’Arqueoxarxa. El Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta els AUDIOTOURS, un nou recurs digital per descobrir alguns dels seus espais i objectes més emblemàtics. També proposa, a la seu de Barcelona, jornades de portes obertes i el 20 i 21 de juny visites guiades a l’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”. Empúries organitza jornades de portes obertes i, tant dissabte 20 com diumenge 21, una visita guiada a l’excavació de la zona del port grec. D’altra banda, Sant Pere de Galligants, a Girona, i Olèrdola programen portes obertes els tres dies. Ullastret proposa jornades de portes obertes i també, el diumenge 21 de juny, una visita guiada per conèixer la recerca que es realitza en els tres jaciments que formen el conjunt arqueològic: els assentaments del Puig de Sant Andreu i l’Illa d’en Reixac (Ullastret) i la necròpolis del Puig de Serra (Serra de Daró).
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona proposa, del 19 al 21 de juny, portes obertes a les seves seus: el Tinglado 4, Museu i Necròpolis Paleocristians, la Vil·la romana dels Munts i el Conjunt monumental de Centcelles; i també presenta diferents recursos digitals, com una càpsula audiovisual al voltant de les pintures de la Vil·la romana dels Munts, jocs per la canalla i una activitat autònoma a la seu del Tinglado 4 dirigida a les famílies a l’exposició TARRACO/MNAT per descobrir el món romà. El Museu de la Noguera obre l’exposició “Ossos. Un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física” i organitza, el dissabte 20 de juny, una visita guiada al jaciment arqueològic del Pla d’Almatà a Balaguer. El Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega comença, divendres 18 de juny, amb la programació de la conferència per zoom “Les excavacions al Pla de les Tenalles de la Mora, la represa de la investigació” i realitza una vista guiada, el dissabte 20 de juny, al mateix poblat ibèric del Pla de les Tenalles de la Mora (Granyanella). El Museu de Gavà organitza una visita guiada, dissabte 20 de juny, a les excavacions arqueològiques al castell d’Eramprunyà i, diumenge 21 de juny, una videovisita a les mateixes excavacions arqueològiques. El Museu de Badalona presenta activitats en línia, com la visita guiada, el 19 de juny, al conducte d’aigües de Baetulo, el taller familiar, el 20 de juny, “Fem un tres en ratlla com els dels romans” i la píndola el 21 de juny “Un projecte d’arqueologia experimental. El processat i el consum de carn en època romana”. Finalment, el Museu d’Història de Sabadell presenta una visita virtual pel museu i organitza, el diumenge 21 de juny, una visita guiada al “cuniculus” romà de Can Gambús.
Durant el darrer any, prop d’un milió de persones ha visitat els museus d’arqueologia catalans, de les quals més de 120.000 han estat escolars. El patrimoni arqueològic crea experiències úniques que desperten emocions en els públics gràcies als escenaris i les col·leccions originals que permeten educar pel futur en el respecte i la vàlua del patrimoni cultural.