Jornades per repensar el turime cultural

La Fundació Ciutat Invisible portarà a Girona experts internacionals en turisme, cultura i ciutat amb l’objectiu d’identificar els patrons del turisme cultural del futur

Una sessió analitzarà el paper del patrimoni i la valorització dels monuments i l’altra, el rol dels festivals i els esdeveniments culturals

El professor italià Antonio Paolo Russo, la responsable de turisme de Cartagena de Indias, Zully Salázar, l’anterior director del Festival d’Edimburg, Brian Mcmaster, el responsable de recerca de l’Oficina de Goteborg, Ossian Stiernstrand seran alguns dels ponents

Les Jornades són un fòrum obert sobre els límits de la ciutat turística i sobre els reptes del nou escenari. Vol esdevenir un intercanvi d’idees entre pensadors, gestors i ciutadans per a reconstruir iniciatives, models i estratègies i, sobretot, per a repensar el turisme a les ciutats mitjanes. Gir 180 graus, de la qual se’n celebraran tres sessions, també ha de servir per interpel·lar la ciutat de Girona, sobre la qual hi haurà ponències en totes les sessions.

Coordinades pel professor José Antonio Donaire, director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics, les Jornades s’obriran el 17 d’octubre, amb una conferència oberta del professor italià Antonio Paolo Russo, que analitzarà el cas de Venècia com a ciutat turística, a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat a Girona.

Les Jornades s’han presentat aquest matí a l’Ajuntament de Girona. El president de la Fundació La Ciutat Invisible, Joaquim Nadal, ha explicat que Gir 180 graus pretén “anticipar-nos a una reflexió sobre el turisme cultural del futur. No es tracta d’evidenciar fenòmens que ja estem veiem, sinó apuntar línies de futur i buscar el punt d’equilibri entre l’oferta i la demanda”. L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que “la nostra voluntat és fer del turisme cultural una estratègia perquè Girona surti de la crisi. Però a aquesta estratègia li falten estratègies i, és per això, que ens fa falta aquesta reflexió.”Posteriorment a la conferència inaugural, tindran lloc les dues jornades participatives a l’Auditori Palau de Congressos de Girona: la primera, el 20 d’octubre, per analitzar el turisme cultural lligat al patrimoni, el paper dels museus, la valorització dels monuments, plantejant els principals escenaris de canvi a escala internacional. En aquesta sessió hi prendran part experts com Zully Salázar, presidenta la Corporació de Turisme de Cartagena de Indias (Colòmbia); Ossian Stiernstrand, responsable de Recerca de l’Oficina de Turisme de Goteborg (Suècia); Xerardo Estévez, alcalde de Santiago de Compostel·la durant quatre legislatures, i Núria Galí, professora de la UdG, que parlarà sobre l’experiència a la ciutat.

 

 

 

La darrera sessió, el 17 de novembre, plantejarà els canvis en relació als esdeveniments, el paper dels festivals, el rol de les arts escèniques i, en general, el concepte de cultura viva. Hi participaran Francesc González, professor de la Universitat Oberta de Catalunya; Brian McMaster, director del Festival d’Edimburg durant 15 anys; Pedro Homar, gerent de la Fundació Palma de Mallorca 365; Manuel Casanovas, responsable de Nous Programes de Turisme de Barcelona, i Salvador Sunyer, director del Festival Temporada Alta per explicar el cas de Girona.

 

 

 

A més dels ponents, una vintena de professionals gironins i de Catalunya participaran des de la Fila 3.0 donant la seva visió sobre la temàtica com Marien André (professora UB), Josep Carreras (Associació d’Hostaleria Girona i radial), Agustí Codina (Medplaya), Blanca Cros (Agència Catalana de Turisme), Coralí Cunyat (Ajuntament de Girona), Miquel Gotanegra (Associació de Càmpings), Jaume Marín (Patronat Costa Brava Girona), Xavi Montoya (Playbrand), Jordi Padró (Stoa), Joaquim Queralt (Associació de Professionals de Turisme de les administracions locals), Ramon Ramos (Patronat Costa Brava Girona), Joan Roca (Museu d’Història de Barcelona), Josep Roca (Restaurant El Celler de Can Roca), Martí Sabrià (Costa Brava Centre), Juan Manuel Sevillano (Fundació Gala – Salvador Dalí), Eudald Tomassa (Transversal), Joan Maria Viader (arquitecte) i Dolors Vidal (Facultat de Turisme de l’UdG). Tots ells intervindran de forma intercalada amb els ponents.

 

Les Jornades se celebraran coincidint amb el Festival Temporada Alta i pretenen ser una aportació al debat sobre el turisme cultural del futur. A més, Gir 180 graus ofereix l’oportunitat de poder participar a tota la ciutadania, ja sigui abans, durant o després de les jornades a través d’una conversa online, que s’iniciarà el 8 d’octubre, i que està oberta a tothom. En aquesta conversa, que s’hi podrà accedir a través del web de la fundació, www.ciutatinvisible.org i serà moderada per José Antonio Donaire, hi haurà també informació de les Jornades, aportacions dels ponents i de la fila 3.0, entre d’altres.

 

 

 

Gir 180 graus està organitzat per la Fundació La Ciutat Invisible i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Telefonica i Efimàtica tecnologia turística. També té el suport de Mango, Fundació Abertis, Fundació Banc de Sabadell i el Festival Temporada Alta. L’accés a les Jornades és gratuït, però cal inscriure’s al web de la Fundació La Ciutat Invisible.

 (Foto Aleix Clarió)