Josep M. Benet i Jornet, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

El lliurament del Premi serà l'11 de juny al Palau de la Música Catalana

Josep Maria Benet i Jornet és el nou Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El guardonat, nascut l’any 1940 a Barcelona, és escriptor i ha destacat per la seva condició de dramaturg i guionista des de principis dels anys 60. Precisament, aquest 2013, fa 50 anys que Benet i Jornet va obtenir el seu primer premi ‘Josep Maria de Sagarra’ per l’obra ‘Una vella, coneguda olor’. El dramaturg barceloní ha afirmat que la “seva passió pel teatre ha donat sentit a la seva vida” i ha desitjat que aquest premi serveixi per reconèixer el teatre català de qualitat que es fa des de fa dècades al país i que, a poc a poc, està assolint un reconeixement internacional.
En una roda de premsa a la seu de l’entitat on també hi havia Jaume Cabré, guardonat el 2010, Benet i Jornet ha iniciat la seva internvenció afirmant: “estic feliç alhora que sorprès pel premi ja que no m’havia plantejat que m’atogarien un guardó com aquest”.
En aquest sentit, Muriel Casals ha afirmat que atorgar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Josep Maria Benet i Jornet és un reconeixement al teatre com un valor, com també és la cultura. La presidenta d’Òmnium ha destacat, precisament, que en moments com els actuals cal reivindicar la cultura com un dels valors fonamentals del futur Estat Català.
Finalment, el comunicador, Joaquim Maria Puyal, ha parlat en nom del jurat. Puyal ha glossat la biografia de Benet i Jornet i ha remarcat que l’obra del guardonat és “d’una qualitat, extensió, varietat i coherència fidel al teatre de text” que la fan mereixedora del guardó. Pel comunicador Benet i Jornet i la seva obra són un testimoni de primer ordre del patrimoni cultural contemporani català.

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium Cultural l’any 1969 i s’atorga una persona que, per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.