Josep M. Cadena, Francesc Parcerisas i Xavier Pla, Premis Nacionals de Cultura 2015

L'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2015 està previst pel proper 17 de juny al Teatre Romea

L’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2015 reconeixerà el llegat i el treball dut a terme per deu figures fonamentals de la cultura catalana.

Entre els premiats, recolliran el Premi Nacional de Cultura 2015 el periodista i especialista en il·lustració artística Josep M.Cadena, el poeta Francesc Parcerisas i l’escriptor Xavier Pla. Els tres guardonats estan avalats per una llarga trajectòria mereixedora de la distinció atorgada pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), la més important en l’àmbit de la cultura a Catalunya

Josep M. Cadena (Barcelona, 1935) rebrà el Premi Nacional per la seva dilatada experiència com a crític d’art i, especialment, per la seva contribució a l’estudi, la difusió i l’anàlisi del periodisme gràfic a la premsa catalana històrica i contemporània. Com a periodista, destaca el seu llarg badatge i responsabilitats en diversos mitjans de comunicació. L’any 1995 va ser guardonat amb el premi Mañé i Flaquer de Periodisme i el premi Ciutat de Barcelona. Ha publicat més de vuitanta títols sobre temes d’art i de divulgació històrica.

Francesc Parcerisas (Begues, 1944) també recollirà el Premi Nacional en l’edició d’enguany per la rellevància de la seva poesia, de l’obra traduïda i de la seva labor com a crític literari. El poeta ha traduït un centenar de llibres i ha publicat una extensa obra poètica i d’assaig. El seu treball Sense mans. Papers i metàfores sobre la traducció va rebre el premi d’assaig Josep Palau i Fabre el 2013. Aquest mateix any va ser guardonat amb el premi Llibreter pel dietari La primavera a Pequín. Recentment, ha guanyat el premi Crítica Serra d’Or de Poesia 2015 per l’antologia Seixanta-un poemes.

Xavier Pla (Girona, 1966) ha estat guardonat per la seva sòlida labor en el camp de la història de la literatura. Doctor en literatura comparada i director de la Càtedra Josep Pla, està especialitzat en l’estudi de l’obra d’aquest autor i ha firmat diverses publicacions a l’entorn de la seva figura. L’any 1998 va ser guardonat amb el premi Crítica Serra d’Or per l’obra Josep Pla, ficció autobiográfica i veritat narrativa. El 2014 va editar i prologar La vida lenta. Notes per a tres diaris, un llibre que recull anotacions de l’escriptor dels anys 1956,1957 i 1964