Josep Maria Flotats, Premi Honorífic Anna Lizaran en la XXIII edició dels Premis Butaca

La gala de lliurament se celebrarà dilluns 27 de novembre al Mercat de les Flors de Barcelona

Redacció.- Els Premis Butaca de Teatre de Catalunya concediran en aquesta edició el Premi Butaca Honorífic Anna Lizaran a l’actor i director Josep Maria Flotats, en reconeixement a la seva trajectòria, aquí i fora del país, portant el talent català al món i per la seva aportació i expertesa en la construcció d’una estructura de teatre públic de país, tant en la seva etapa al capdavant de la Companyia Flotats al Poliorama com en l’inici del Teatre Nacional de Catalunya.
La carrera de Josep Maria Flotats, que arrenca a l’Associació Dramàtica de Barcelona, ha estat marcada per la seva educació francesa i per la seva formació a l’École Supérieure d’Art Dramatique d’Strasbourg, l’actual Théâtre National d’Strasbourg, que li va obrir les portes de diferents companyies fins que el 1981 va ser contractat per la Comédie-Française, de la que en va ser director i amb la que va portar a Barcelona, dos anys després, ‘Dom Juan’ de Molière, representada al Gran Teatre del Liceu.
Un cop acabada la seva etapa amb la Comédie-Française, Josep Maria Flotats torna a Barcelona on crea la Companyia Flotats, la companyia estable del Teatre Poliorama durant els deu anys en què va ser el Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya i on s’interpreten muntatges com ‘Cyrano de Bergerac’. La seva experiència europea es tradueix amb la incorporació al teatre català d’un estil molt personal, preciosista i precís, i amb un treball d’actors rigorós. Flotats ha estat el fundador i primer director del Teatre Nacional de Catalunya i la seva companyia, que es presenta el 12 de novembre de 1996 a la sala Tallers amb ‘Àngels a Amèrica’ de Tony Kushner. El teatre s’inaugura oficialment l’11 de setembre de 1997 amb ‘La Gavina’ de Txèkhov. El 1998, Flotats s’instal·la a Madrid on funda la seva pròpia companyia amb la que estrena ‘Arte’ al Teatro Marquina.
Josep Maria Flotats ha mostrat el seu talent i excel·lència com a actor, director, adaptador, traductor, creador, productor teatral i, també, com a gestor cultural arreu del món. Cal recordar que Josep Maria Flotats ha difós la cultura en llengua catalana amb les produccions en català̀ ‘Un rèquiem a Salvador Espriu’ a París i ‘Ara que els ametllers ja estan batuts’ a Madrid i a Frankfurt.
El Premi Honorífic Anna Lizaran se suma a l’ampli llistat de reconeixements que acumula, entre ells: el Gérard Philippe (1970), el Prix de la Critique Française (1980), el Premio Nacional de Teatro (1989), els nou premis Max o els dos premis Unión de Actores al millor actor. Cal sumar a aquests premis, diferents distincions honorífiques com Oficier de la Légion d’Honneur, Oficier des Arts et des Lettres, a França; la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’or al Mèrit en les Belles Arts i el doctorat honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Consulteu el seu currículum complet en el document adjunt.
Els nominats dels Butaca
Jane Eyre: una autobiografia: una autobiografia, L’ànec salvatge i Scaramouche encapçalen el rànquing dels XXIII Premis Butaca amb vuit nominacions, entre elles la de millor muntatge teatral i millor musical. Els muntatges dirigits per Carme Portaceli i Julio Manrique competiran amb Boscos, Art, Federico García, In memoriam. La quinta del biberó, El preu, Els tres aniversaris, Davant la jubilació, La senyora Florentina i el seu amor Homer i Ivanov en la categoria de millor muntatge. Ivanov, amb cinc nominacions als Butaca, és el tercer espectacle teatral millor situat amb nominacions a millor muntatge, direcció per Àlex Rigola, actor per Joan Carreras, actor de repartiment per Andreu Benito i millor disseny de so.
Carme Portaceli torna a optar al Butaca a la millor direcció per Jane Eyre: una autobiografia, després d’endur-se’l l’any passat pel muntatge Només són dones. Israel Solà per Fairfly, Julio Manrique per L’ànec salvatge, Jordi Prat i Coll per Els tres aniversaris, Àlex Rigola per Ivanov, Oriol Broggi per Boscos, Pep Tosar per Federico García i Adrià Aubert per Somni d’una nit d’estiu completen la llista de nominats a la millor direcció.
En la categoria de millor actor Lluís Homar repeteix nominació enguany pel seu paper a Ricard III després de que el 2016 Pol López es fes amb el guardó al millor protagonista masculí a Hamlet. Completen la llista de nominats en aquesta categoria Ernest Villegas per Un obús al cor, Ivan Benet i Pablo Derqui per L’ànec salvatge, Joan Carreras per Ivanov i Pep Cruz per Davant la Jubilació.
Aquest muntatge veu reconegut el treball de tots els seus actors amb les nominacions de Marta Angelat i Mercè Arànega, que opten al Butaca a la millor actriu. Completen el podi en aquesta categoria Ariadana Gil per Jane Eyre: una autobiografia, Anna Azcona per Cúbit, Rosa Boladeras per Els tres aniversaris i Muntsa Alcañiz per Abans que arribi l’alemany.
Victor Pi per L’Inframon, Enric Auquer per In Memoriam. La quinta del biberó, Andreu Benito per Ivanov, Lluís Marco per El preu, Abel Folk per Jane Eyre: una autobiografia i Javier Beltrán per L’Hostalera, es disputaran el Butaca al millor actor de repartiment. En categoria femenina, el premi es jugarà entre Elisabeth Casanovas per La senyora Florentina i el seu amor Homer, Elena Tarrats per L’ànec salvatge, Mima Riera per La treva, Carme Elias per Ricard III, Pepa López per Jane Eyre: una autobiografia: una autobiografia i Mar Ferrer per El miracle d’Anne Sullivan.
Scaramouche, amb vuit nominacions, es disputarà el Butaca a millor musical amb El despertar de la primavera, Gente Bien i Close to Liza. Els actors protagonistes del darrer muntatge de Dagoll Dagom opten al premi en les respectives categories de millor actor i actriu en un musical: Ivan Labanda i Toni Viñals se’l disputaran amb Marc Flynn, nominat per El despertar de la primavera mentre que Ana San Martín i Mireia Mambo competiran amb Virgínia Martínez, nominada per Close to Liza. Ivan Labanda repeteix nominació: l’any passat hi va optar per Sugar, ningú no és perfecte. Finalment el premi va recaure en David Verdaguer per Molt soroll per no res.
Clara Peya, que ja va estar nominada l’any passat per Homes foscos, opta a dos premis Butaca a la millor composició musical amb les nominacions per Jane Eyre: una autobiografia: una autobiografia i Renard o el Llibre de les bèsties. Albert Guinovart per Scaramouche i Joan Vives per Gente Bien completen la llista de nominats en aquesta categoria.
Fairfly, Les dones sàvies, L’electe, Dansa de mort, Somni d’una nit d’estiu i Cúbit concorren al premi Butaca al millor espectacle de petit format. Cúbit i Fairfly opten a dos premis més: millor text per Josep Maria Miró i millor actriu per Anna Azcona; millor text per Joan Yago i millor direcció per Israel Solà. També estan nominats a millor text Clàudia Cedó per L’home sense veu i Ramon Madaula per L’electe. Josep Maria Miró ja va estar nominat l’any passat per Neus Català, un cel de plom així com Ramon Madaula que ho va fer, però, en la categoria de millor actor per A teatro con Eduardo.
Èpica d’Aimar Pérez Gall, Sweet Tyranny de Pere Faura, Time takes the time times take de Guy Nader i R.E.M. de Manuel Rodríguez són els espectacles nominats al Premi Butaca a millor espectacle de dansa.