Josep Pla aterra a Madrid

El Centre Cultural Blanquerna inaugura l'exposició "El Madrid de Josep Pla"

La seu cultural de la delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, el Centre Cultural Blanquerna recrea el Madrid republicà i franquista descrit per Josep Pla amb l’exposició El Madrid de Josep Pla i un cicle d’activitats paral·leles al voltant de la figura i l’obra de l’escriptor i periodista català.

L’exposició s’emmarca, dins de les exposicions dedicades a personatges iL’lustres de la cultural catalana, que el Centre Cultural Blanquerna realitza cada any. La seva obra, especialment la dedicada a la ciutat de Madrid, són la base de l’exposició que es podrà veure fins al 25 D’abril.

Segons el comissari de l’exposició, Joaquim Molas, catedràtic de Literatura Catalana de la Universitat de Barcelona, “una de les assignatures pendents de la cultura espanyola és l’estudi de les relacions que sostenen entre si les seves diverses llengües, i, per tant les seves diverses literatures. Amb aquesta exposició, no pretenem sinó mostrar un cas concret d’aquestes relacions, en certs aspectes, un cas excepcional, el de Josep Pla i Madrid. De fet, hi ha dos Pla separats pel conflicte civil, un primer Pla que exerceix de ciutadà del món, o al menys, d’Europa, i un segon Pla que es replega sobre si mateix al seu poble natal de Llofriu i converteix el conjunt de la seva obra en unes vastes memòries”.

La mostra es basa en les dues estades de Josep Pla a Madrid, de les quals van sorgir les obres: Madrid. Un dietari (1929) i Madrid. L’adveniment de la República (1933). L’exposició es pot dividir en vuit capítols: el primer, traça el marc històric de la mort de Dato a la República. A continuació hi ha tres capítols sobre la quadrícula urbana, amb els seus barris, els seus carrers i els seus parcs. Un capítol sobre els cafès i les seves tertúlies, i tres més, sobre la geografia humana, des dels funcionaris fins a les icones polítiques o literàries de l’època. A més, la mostra es complementa amb un catàleg, que el visitant podrà obtenir de forma gratuïta, on es reprodueixen una selecció de cartes d’Azorín i Cela i alguns fragments sobre les relacions entre Pla i Castella i sobre El quadern gris (1966), la sèrie d’Homenots (1958) i la mitificació de la seva terra natal.

Etiquetes: