Josep Vallverdú: “El meu ofici ara és fer poesia”

Pagès Editors ha presentat la Biblioteca Poètica Josep Vallverdú

Redacció.- Pagès Editors ha presentat la Biblioteca Poètica Josep Vallverdú, una publicació que compila tota la poesia que el narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista lleidatà ha publicat al nostre segell durant els darrers quinze anys.

Durant la presentació, a la seu de l’editorial, a Lleida, Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors, ha explicat que amb aquesta publicació, Pagès Editors se suma als actes de celebració de l’#AnyVallverdú, la commemoració, per part de la Generalitat de Catalunya, del centenari del naixement d’un dels principals autors de la literatura catalana.  “L’any 2023 té un nom: Josep Vallverdú”.

Pagès recorda que la relació entre l’editorial i l’autor va començar fa més de trenta anys. L’any 1989, en concret, Lluís Pagès, fundador de Pagès Editors, va publicar sota el desaparegut segell Virgili & Pagès el llibre La lluna amb les dents, un recull de part dels articles de Vallverdú publicats fins al moment a la premsa. El 1991 va arribar la primera publicació sota el segell Pagès Editors, Les vuit estacions, un conjunt d’anotacions que, a manera de dietari, l’escriptor va escriure al llarg de dos anys. Des de llavors, Pagès Editors ha publicat prop de trenta llibres amb Josep Vallverdú, el darrer dels quals va sortir a la llum fa tot just un parell de mesos. Atresorat silenci és el poemari que prossegueix l’esplèndida sèrie de reculls poètics amb els quals Vallverdú ha anat delectant-nos aquests darrers anys.

Eulàlia Pagès explica, que, justament, l’obra poètica de l’autor serà el centre neuràlgic a través del qual Pagès Editors retrà homenatge a l’autor, i en el marc del qual avui s’ha presentat aquesta Biblioteca Poètica. “Pagès Editors ha tingut la sort de poder formar part de la publicació dels seus poemaris i hem pogut ser testimonis de l’art que emana de Josep Vallverdú i de l’amor i afecte amb què detalla els seus versos. Per això, us animem a llegir aquesta Biblioteca Poètica, un corpus ple de vellesa on tots els poemes traspuen una barreja de vitalitat i saviesa envejables”, ha remarcat.

Per la seva part, Carme Vidalhuguet, comissària de l’Any Vallverdú, incideix en la importància del Vallverdú poeta, tot i que assegura que cal tenir en compte que tota la seva prosa està plena de poètica. “Vallverdú no sap que és el silenci creatiu. Compta amb gairebé 300 obres publicades al llarg d’uns vuitanta anys. Obres de tots els gèneres. Però, qui és capaç de negar que hi ha poètica en la prosa de Vallverdú? En Vallverdú l’obra la prosa no és antònim de vers”.

Respecte a la Biblioteca Poètica de Pagès Editors, Vidalhuguet explica que els sis llibres de versos seqüenciats en diversos títols que s’han presentat avui formen un tot compacte, però que s’han decidit presentar en títols individuals perquè es tracta de volums que s’han de llegir juntament amb el prologuista que els acompanya:

 

  • De signe cranc (2009): Carles Duarte
  • Argila (2014): Albert Turull
  • Ronda de boires (2016): Jordi Llavina
  • A ull nu (2018): Joan Martí Castell
  • Pa de forment (2020), Àlex Susanna
  • Atresorat silenci (2022), Isidor Marí

 

“En aquesta Biblioteca Poètica tan tendra, tan entranyable que es deixa tocar i mimar tan bé, com passa amb els bons llibres, el que sí que hi ha és la solidesa d’un corpus poètic. El que trobem a la seva Biblioteca Poètica ho trobem als seus llibres més personals. La seva autobiografia apareix a diferents llibres seus, però sobretot apareix en aquesta Biblioteca Poètica, que és autobiografia en vers”, explica Vidalhuguet.

Finalment, la comissària diu que poques vegades un homenatjat per la Generalitat en el centenari del seu naixement ha estat un actor actiu i, sobretot, un actor tan actiu com ell. “Enguany sortiran quatre llibres nous seus, però és que a més a més en Vallverdú també està decidint com es prepara la posteritat. Ell ha treballat amb Pagès Editors en la producció d’aquesta Biblioteca Poètica per a tenir tots els seus versos apilats i compilats en una biblioteca que tindrà llarguíssima vida. Perquè per saber de Vallverdú, de la seva vida, a partir d’ara, caldrà anar a la Biblioteca Poètica de Pagès Editors”.

Per la seva banda, Josep Vallverdú es mostra molt content de poder presentar aquesta compilació de la seva obra poètica. Vallverdú comença explicant que com que ha tingut una vida llarga i ha sigut molt actiu, ha tingut molta producció literària.

“Un servidor ha tocat tots els gèneres. He fet prosa, teatre, poesia, de tot. La poesia sempre havia estat present a la meva vida, com li passa a molts prosistes, però mai m’havia plantejat expressar-me amb poesia. Fins que el 2009 recullo diversos poemes i faig un primer llibre que és ‘De signe cranc’. Després, degut tràgicament a la mort de la meva primera dona, ve un segon llibre, ‘Argila’, on ja hi ha una intenció de construir un poemari i fer-ho d’acord amb les circumstàncies que m’envoltaven. Estic molt orgullós d’’Argila’, perquè és un llibre dur, profund, punyent i alhora lluminós. Els altres ja van anar venint perquè vaig decidir concentrar-me en fer poesia. De manera que el meu ofici d’ara és el de fer poesia”.

Vallverdú assegura en aquest sentit que, tot i que ha gaudit molt fent llibres per a nens i joves, ara gaudeix molt de fer poesia. “Un poema es fa molt lentament. Tinc poemes en els quals hi ha treballat durant un mes, per aconseguir trobar les paraules o l’efecte rítmic que busco. Intento triar molt bé les paraules. La precisió en el llenguatge em fa molt servei a la meva poesia i espero que també els agradi als lectors”.