Joyce Didonato i Javier Camarena, un duet de luxe a 'Maria Stuarda' de Donizetti

Aquesta tragèdia lírica en dos actes s'estrenará al Gran Teatre del Liceu el 19 de desembre a les 20h i estará fins el 10 de gener del 2015

La mezzosoprano Joyce DiDonato, després d’assolir amb aquest títol grans èxits al Covent Garden de Londres i al Metropolitan de New York, arriba a l’escenari del Liceu per cantar el paper protagonista de Maria Stuarda. Javier Camarena, el tenor mexicà que està triomfant arreu, interpretarà el paper del comte Roberto Leicester. Sílvia Tro Santafé, la reconeguda  mezzo valenciana que debuta en el paper d’Elisabetta, i el baix Michele Pertusi, en el paper de Giorgio Talbot, seran la resta d’intèrprets del primer repartiment de Maria Stuarda. Els cantants  Majella Cullagh,  Marianna Pizzolato,  Antonio Gandía i Mirco Palazzi s’alternaran amb els anteriors en els papers protagonistes de l’òpera.

Maria Stuarda, de Gaetano Donizetti, una de les tres òperes del compositor que, juntament amb Roberto Devereux i Anna Bolena integren la coneguda “trilogia Tudor”, s’ha representat poc al Liceu (17 vegades), però algunes de les representacions han deixat una empremta important, sobretot gràcies a  Montserrat Caballé (1969). La darrera vegada que es cantà, el novembre de 2003, en versió concert, va ser protagonitzada per  Edita Gruberová i Juan Diego Flórez. 

La posada en escena és  una nova coproducció del Liceu amb teatres de gran prestigi com la Royal Opera House Covent Garden (Londres) , Teatr Wielki Opera Narodowa (Varsòvia) –l’Òpera Nacional Polonesa– i el Theatre des Champs Elysées (París), amb un vestuari on els personatges femenins  llueixen uns espectaculars vestits d’època.  La  direcció escènica és de Patrice Caurier i Moshe Leiser responsables també de la Madama Butterfly,  que  es va representar al Liceu el 2013

El director d’orquestra Maurizio Benini, convidat habitual al MET de New York i expert en el repertori belcantista, és el responsable musical de l’òpera, interpretada per l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, dirigit aquest últim pel seu director titular, el mestre Peter Burian. 

L’acció de Maria Stuarda transcorre a Anglaterra, l’any 1587, quan ja fa gairebé vint anys que Maria Stuart, que ha estat derrocada del tron escocès després d’una sèrie de complicades intrigues i vicissituds, ha hagut de de manar asil a Elisabet l d’Anglaterra, que la converteix, de fet, en presonera seva. Les dues reines representen interessos polítics i religiosos totalment oposats i les conspiracions de les faccions nobles catòliques al voltant de Maria se succeeixen, fins que l’encapçalada per Babington comporta la sentència de mort i execució de la reina escocesa al castell de Fotheringhay (Forteringa a l’òpera).