‘Justas i Pellejas’, un homenatge a les dones de l’altiplà lleonès

Provi Casals presenta un grup de dones de l’Espanya rural, de la mà de la Fundació Atrium Artis

Redacció.- La Fundació Atrium Artis presenta l’exposició ‘Justas i Pellejas’ de l’artista i ceramista Provi Casals. La mostra, que es podrà veure a la sala d’exposicions de la Cambra de la Propietat de Girona, al carrer Ciutadans del 3 al 31 d’octubre, és un homenatge a les dones de l’altiplà lleonès.

En aquesta exposició presenta un grup de dones de l’Espanya rural, tractant-se d’un col·lectiu que ella coneix bé per les seves estades en un poble molt petit de l’altiplà castellà.

El dissabte dia 8 d’octubre a les 12 del migdia hi haurà una presentació de l’exposició amb el crític d’art Eudald Camps i la mateixa Provi Casals.

Amb ‘Justas i Pellejas’, Provi Casals s’endinsa al món de les dones d’una població rural de Lleó repensant el seu cos amb unes escultures toves realitzades amb teles i pells.

Les justas són les dones que es quedaven a casa per tenir cura dels fills, no eren mestresses de les seves vides, entre altres raons, perquè moltes d’elles ignoraven totalment que hi hagués res més que allò que coneixien. Les pellejas són les dones que servien les tavernes, dones que estaven en contacte directe amb els homes i això els donava almenys el dret d’escoltar i a saber més coses del món. Totes elles han contribuït a fer d’aquestes terres de secà un lloc més tendre. Totes elles han repartit tendresa.

PROVI CASALS
Provi Casals (Caldes de Malavella, 1963) es va formar com a ceramista a l’Escola Massana de Barcelona, i més tard va perfeccionar els seus estudis a la Pau Gargallo de Badalona. Fa cursos de raku, ceràmica japonesa, esmalts, torn, etc. Des de l’any 1999 és la professora de ceràmica de l’Escola Municipal d’Art de Girona.

Ha fet exposicions individuals i col·lectives a diferents indrets com Barcelona, Girona, Arbúcies, Caldes de Malavella, la Bisbal d’Empordà, etc.