Krystian Lupa estrena a Temporada Alta Davant la jubilació, la seva primera producció catalana

Un text colpidor de Thomas Bernhard

Redacció.- Krystian Lupa torna a Temporada Alta per presentar Davant la Jubilació, un text basat en fets reals de Thomas Bernhard sobre una família intoxicada pel nazisme. Per primera vegada, el reconegut director polonès participa en una producció catalana dirigint actors del país: Pep Cruz, Marta Angelat i Mercè Arànega són el repartiment d’aquesta coproducció del Festival amb el Teatre Lliure, què s’estrenarà a Temporada Alta el proper divendres 14 d’octubre a El Canal (Salt) i es podrà veure del 13 de gener al 5 de febrer al Teatre Lliure de Gràcia, a Barcelona.

Davant la jubilació és un dels textos de Thomas Bernhard més implacables amb el passat d’Alemanya, i retreu, insistentment, la col·laboració de la societat civil amb el nazisme. Al muntatge, inspirat lliurement en el cas del polític i jurista Hans Filbinger, el repartiment català es posa a la pell de tres germans que, abans de jubilar-se, enllesteixen els preparatius de la festa d’aniversari d’un dels més grans assassins de la història: Heinrich Himmler. Krystian Lupa és un director assidu del Festival on hi ha presentat, entre d’altres, l’adaptació de la novel·la La Calera (Temporada Alta 2007), Tala (Temporada Alta 2014) i la seva emblemàtica versió de Ritter, Dene, Voss (Temporada Alta 2006 i Temporada Alta 2010).

Krystian Lupa (1943) va estudiar física, pintura, disseny gràfic i direcció dramàtica i de cine. Va estrenar-se com a professional al teatre el 1976 amb una producció de Sławomir Mrozek, titulada L’escorxador, al teatre J. Slowackiego a Cracòvia. En els seus primers anys com a director va presentar Dandies and frumps (1978), Els pragmàtics (1981) i Maciek Korbowa i Bellatrix (1986). A final dels 80 Lupa es va traslladar permanentment a Cracòvia i va començar a treballar per l’Stary Teatre (el teatre vell), on va introduir adaptacions de clàssics de la literatura germana i russa: Rilke, Musil, Dostoievski. La prosa de Thomas Bernhard també inspira Lupa de forma significativa, que va posar en escena les seves novel·les a Cracòvia, Breslau (Immanuel Kant al teatre polonès) i al teatre Dramatyczny a Varsòvia. Al llarg de la seva carrera, el director polonès també ha dirigit, entre d’altres, El retorn d’Odisseu (1999), l’obra de Bernhard Extinció, basada en la seva pròpia traducció (2001), Treball inacabat per a un actor, basat en La gavina, de Txèkhov, Una comèdia espanyola, de Yasmina Reza (2004), Més enllà de tots els cims de les muntanyes (2006), Persona. Marilyn (2009), Persona. Simone’s body (2010).

Davant la jubilació és la segona coproducció d’aquest any del Festival amb El Teatre Lliure després de l’estrena, el passat 30 de setembre, d’In Memoriam – La Quinta del Biberó-, espectacle inaugural de Temporada Alta escrita i dirigit per Lluís Pasqual. Tant el Teatre Lliure, que enguany celebra 40 anys, com el Festival, que en fa 25, han compartit produccions i col·laborat estretament des dels seus inicis i enguany, amb complicitat, han volgut compartir de nou una part de la seva producció.