L'Animac 2011 escalfa motors

La Xina és el país convidat de l'edició d'enguany del prestigiós festival d'animació

L’Animac 2011, 15a Mostra Internacional de Cinema D’Animació de Catalunya, es durà a terme a Lleida entre el 24 i el 27 de febrer. Un certamen organitzat per L’Institut Municipal D’Acció Cultural (IMAC) de L’Ajuntament de Lleida i que compta amb el suport de L’Institut Català D’Indústries Culturals (ICIC) de la Generalitat de Catalunya.

L’Animac és una mostra D’animació no competitiva que es dirigeix a aquells artistes que utilitzen L’animació com a instrument D’expressió personal i que, amb el pas dels anys, ha consolidat el seu caràcter independent i artístic, transgredint i qüestionant els límits de la narrativa tradicional, buscant visionaris, treballs independents i arriscats que potenciïn i enriqueixin la capacitat expressiva del cinema.

Creada l’any 1996, al llarg dels seus gairebé 15 anys de vida la mostra està considerada com un dels esdeveniments audiovisuals més importants del país i té guanyat el prestigi internacional pel seu rigor, dinamisme i caràcter independent. L’Animac és també un laboratori en el qual es generen idees i s’estableixen relacions entre les diferents disciplines artístiques. Animac és L’espai en el qual se somien i es projecten les històries del futur.

Aquest any el país convidat a L’Animac és Xina. De la mà de Liuyi Wang, un dels personatges cabdals de L’actual indústria D’animació xinesa, es presentarà una tria significativa de L’animació que s’està fent actualment a les escoles D’animació de la Xina; i també una mirada enrera als pioners, a través D’una selecció de pel·lícules resultat D’aplicar les tècniques de pintura xineses tradicionals per a explicar contes populars.

Dues activitats singulars D’aquesta nova edició serà la participació pública en el projecte de creació per internet The Johnny Cash Project de Chris Milk, un projecte artístic col·lectiu global a través de la xarxa on tothom podrà participar amb la seva pròpia aportació a partir de la plantilla D’un fotograma per a la creació del videoclip ?Ain?t No Grave?; i L’espectacle Sensacional, una fusió D’animació i teatre de la companyia Imaginart.

Un esdeveniment centrat en el creador

Durant tots aquests anys, L’Animac ha aconseguit una molt bona consideració entre el col·lectiu de creadors per la seva ferma voluntat D’homenatjar el bon cinema D’animació i els seus autors. Aquest fet comporta que la mostra estigui molt ben posicionada en la nova era en la qual el principal capital de la indústria es concentra en el talent i els continguts.

L’aposta pel cinema D’autor i el talent continua sent un dels segells característics de L’Animac. Per aquest motiu continua amb el seu programa D’actes habitual i després de L’èxit que varen tenir entre el públic aquestes dues novetats presentades L’Animac 2010, repeteix amb les activitats Animac Campus i Animac Mentors, enfocades a potenciar nous projectes i creadors.

L’Animac Campus ofereix a estudiants D’art, de cinema i D’animació, la possibilitat de compartir uns dies amb companys D’estudis, generar xarxes de complicitat, conèixer els professionals de L’animació D’a prop i gaudir de sessions de cinema.

Animac Mentors és una activitat destinada a aquells autors, emprenedors, animadors, … que tinguin un projecte D’animació en fase de desenvolupament. L’objectiu és acompanyar, incentivar i impulsar la concepció de projectes D’animació de qualitat i, alhora, donar L’opció al creadors D’arriscar.

L’Animac 2011 oferirà durant quatre dies projeccions de cinema D’animació, sessions escolars, teatre, tallers, fira i exposicions. Igual que en L’anterior edició, se celebrarà principalment a L’edifici de La Llotja de Lleida, i també hi haurà altres espais com la Seu Vella i s’incorporen dos espais nous, el Teatre de L’Escorxador i el Centre D’Art La Panera.

La Xina, país convidat

La visibilitat internacional de l’Animac li ha permès superar els límits de la seva ciutat natal i D’acollida habitual i desenvolupar part dels seus projectes en altres països com: Corea del Sud, la Xina, Taiwan, l’Índia, Alemanya, Hongria, Kosovo, Escòcia, Itàlia, Brasil, Colòmbia… La mostra ha viatjat per tot el món mostrant el millor cinema D’animació i promovent els seus creadors. És per això que L’Animac compta amb una sòlida i exquisida xarxa internacional de còmplices i preceptors (animadors i altres professionals, antics participants de l’Animac, assistents freqüents…).

En aquest sentit, el país convidat a L’Animac 2011 serà la Xina, país històricament productor incansable de projectes D’animació i que actualment pot presumir de tenir un cinema D’animació excepcional i de qualitat. La Xina és un país de futur, en el qual es decidirà bona part de la producció industrial i de generació de nous tipus de continguts. L’Animac mira el passat, observa el present i intueix el futur, per això la Xina no podia faltar a L’Animac 2011.

Altres activitats

Per aquesta nova edició de L’Animac, i en col·laboració amb el CI&VI, es donarà la possibilitat als visitants de participar en un projecte de creació compartida per internet: The Johnny Cash Project de Chris Milk;  un projecte artístic col·lectiu global al qual tothom pot participar realitzant la seva pròpia aportació a partir de la plantilla D’un fotograma del videoclip de la cançó ?Ain?t No Grave?. Totes les aportacions individuals passaran a formar part del videoclip, que estarà en constant evolució.

Un projecte singular que presenta també el certamen ajuntant animació i teatre és L’espectacle Sensacional de la companyia Imaginart. Un muntatge adreçat als més petits on el terra és una gran pantalla on es projecten imatges que omplen L’espai i els cossos dels participants. Els nens i les nenes es deixen endur per la fascinació del joc i la suggestiva banda sonora. Una experiència visual i sonora sorprenent organitzada pel Teatre Municipal de L’Escorxador i que compta amb la complicitat del festival ?El més petit’ de Sabadell i L’Animac.

Etiquetes:
,