L'Aphònica fa balanç amb un bon regust de boca

La vuitena edició del festival de la veu de Banyoles ha destacat per la qualitat i la implicació amb la ciutat

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, ha tancat la seva vuitena edició amb un gran èxit de públic. Durant el cap de setmana del 24 al 26 de juny, més de 18.000 persones vingudes de tot Catalunya han seguit alguna de les 16 actuacions i la desena D’activitats paral·leles que s’han programat, amb la veu com a fil conductor. Els concerts més concorreguts han estat els de Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Antònia Font, The Pepper Pots i Najwa Nimri.

Concentrat en tres dies i coincidint en cap de setmana, aquest any, L'(a)phònica ha viscut una de les seves edicions més multitudinàries, amb una forta presència de persones vingudes de la resta de Catalunya que han passat el cap de setmana a la capital del Pla de L’Estany per gaudir dels concerts programats. Un fet que ha suposat un increment de públic respecte als anys anteriors, amb unes 3.000 persones més. El cartell, D’estils molt diferents (pop, rock, soul, cançó D’autor, jazz, clàssica, beatbox…), i la qualitat de les propostes és una de les claus de L’èxit del festival, ja que permet acostar al públic artistes reconeguts però també dóna L’oportunitat de descobrir noves formacions amb un gran potencial artístic.

També cal destacar que la gratuïtat de més del 75% de les activitats fa D’aquest un festival obert a la ciutadania. En aquest sentit, cal esmentar la gran implicació en el festival D’entitats i associacions banyolines: des de L’Agrupació de Barraques al Grup Gastronòmic del Pla de L’Estany, passant per la Coordinadora de Lleure del Pla de L’Estany, que s’ha encarregat de L’organització del Camp de Treball. Aquest, s’acabarà el 5 de juliol, donant L’oportunitat a més D’una vintena de joves D’arreu de Catalunya de viure des de dins la producció D’un festival D’aquestes característiques.

Especialment destacada ha estat L’actuació de Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, que van concloure el festival diumenge al vespre amb L’espai de La Muralla ple de gom a gom, i van presentar a les comarques gironines el disc En la imaginación (Nuba Records-Caronte/Contrabaix, 2011). També a La Muralla hi van actuar el dissabte els gironins The Pepper Pots, davant D’un públic nombrós.Divendres s’hi va poder escoltar els banyolins Caiko i els austríacs Bauchklang, que van sorprendre tothom amb la seva capacitat vocal.

 Un dels concerts que va exhaurir les localitats va ser el D’Antònia Font, que van actuar dissabte al Club Natació Banyoles, al costat de L’estany, així com les dues representacions D’Operetta, de Jordi Purtí i Cor de Teatre, també amb les entrades esgotades al Teatre Municipal. En aquest espai, dissabte s’hi va poder seguir L’espectacle Sensualitats, de Mercè Sampietro i Eduard Iniesta. El Mirador Joan de Palau va quedar petit durant L’actuació de la cantant i actriu Najwa Nimri, que presentava els temes del seu últim disc. La Plaça del Teatre es va omplir divendres per escoltar les veus a cappella del grup cubà Vocal Tempo (inclòs en el projecte Diversons), dissabte per escoltar els guanyadors del Sona 9 La iaia, i diumenge per seguir la nova polifonia vocal catalana de De Calaix; el Claustre del Monestir de Sant Esteve es va omplir per escoltar el fado de Rosario Solano, i diumenge amb la joventut i el talent jazzístic dels Spontaneous Combustion (amb la veu i la trompeta de la promesa del jazz català Andrea Motis); L’Espai Eat Art ? Lluís Vilà va acollir amb un ple absolut L’espectacle La màgia D’en Calders, amb L’actriu Imma Colomer i L’acordionista Dioni Chico; L’Auditori de L’Ateneu va acollir L’homenatge a Miguel Hernández Ojos de mil años; i L’església de Santa Maria dels Turers va comptar amb les veus blanques del Cor Infantil Amics de la Unió.

A més D’aquestes actuacions, el festival ha comptat amb una desena D’activitats paral·leles que han permès visitar una exposició sobre el fil conductor de la vuitena edició del festival, participar en un taller de formació de veu, assistir a un concert a L’escala D’un bloc de pisos, tastar plats elaborats amb L’ingredient protagonista de la imatge D’aquest any o veure des de dins el funcionament del festival, entre D’altres.

Cal destacar les exposicions Una imatge comestible, a L’Espai Eat Art ? Lluís Vilà, amb el procés creatiu de la imatge gràfica del festival; Veus de la Mediterrània, una mostra que presenta la veu com un element de comunicació entre els pobles mediterranis i que es pot veure fins al 3 de juliol, i (a) 2011, a la Biblioteca Pública, amb un recull amb la discografia, videoclips i altres materials dels artistes que han participat en el festival. Així mateix, L’actuació de Joan Colomo als Pisos de Cal General va sorprendre les persones que s’hi van acostar i van voler seguir un concert en què els músics estaven repartits pels diferents replans de L’escala; el grup barceloní 4t 1a va oferir un concert intimista a la sala T6 ? Monkey Club; les components de De Calaix van dur a terme el taller Cançó improvisada; a Crespià hi va tenir lloc L’11a Trobada de cantaires; i els restaurants del Grup Gastronòmic van incloure en els seus menús, plats amb Pastilles Juanola a L'(a)rtista al plat. Finalment, ahir diumenge van arribar els nens i nenes de les segones estades de veu de L’Estiu és teu!, organitzades per la Xarxa Nacional D’Albergs de Catalunya, que participaran en aquestes activitats fins al 5 de juliol.

El Festival de la Veu de Banyoles, està organitzat per L’Ajuntament i produït per L’empresa Alter Sinergies. Un any més, els creatius gironins de Nifava han estat els encarregats de la imatge gràfica del festival, basada en diferents elements relacionats amb la veu. Aquest any, el fil conductor han estat els remeis naturals per aclarir la veu, com les Pastilles Juanola.

Etiquetes:
, ,