L'Escola d'Eindhoven, al Disseny Hub de Barcelona

El centre presenta una mostra dels millors projectes del grup de recerca Designing Quality in Interaction

En el marc del programa D’activitats del Laboratori D’Interacció, i en el context de L’exposició I/O/I. Els sentits de les màquines, el Disseny Hub Barcelona mostra des del 22 de febrer ‘Disseny de sistemes. Escola D’Eindhoven’. Aquesta mostra es configura a partir de projectes del grup Designing Quality in Interaction (DQI), que combinen recerca, educació i indústria, amb una perspectiva particular sobre el disseny i la seva evolució.

Aquesta nova exposició connecta amb la mostra ‘Disseny de sistemes: escola D’Ulm’, activa actualment al DHUB, pel fet que planteja també la reflexió entorn del desenvolupament del disseny de sistemes, que en el cas D’Eindhoven es produeix encreuant-lo amb elements D’interacció.

La intenció del grup és retratar un món que podria ser i transmetre de quina manera els dissenyadors industrials modifiquen la seva perspectiva envers el repte del disseny. El futur del disseny és incert perquè les responsabilitats dels dissenyadors estan canviant. Abans se centraven en la forma i la producció, però quan els productes per dissenyar van variar, el disseny també ho va fer. Ara, amb els productes interactius, el dissenyador ha de tenir en compte no només la forma sinó també els aspectes temporals de la interacció i el comportament dels productes, i fins i tot les particularitats de la seva funcionalitat. Un cop es comença a entendre com es pot dissenyar integrant forma, interacció i funció, el repte següent serà el disseny de sistemes.

Per dissenyar aquests sistemes, el grup D’Eindhoven advoca per un enfocament basat en L’experiència; és a dir, defensen L’experiència de conviure amb aquests sistemes mentre els dissenyen, per poder fer judicis de valor sobre quin camí cal prendre per assolir un resultat. En altres paraules, la incertesa del mètode i la natura complexa dels sistemes exigeixen un enfocament de recerca del disseny en què la pràctica sigui el mecanisme emprat per conèixer millor el procés en qüestió, seguint la teoria pertinent i una visió D’allò que es vol aconseguir.

Els projectes

Els dinou projectes que es presenten estan agrupats segons la manera D’interactuar dels objectes amb els humans. Així, la mostra inclou quatre grups: Feel, Listen, Move i Look, cadascun dels quals està integrat per un projecte principal, que correspon a una tesi doctoral, i diferents projectes finals, o mòdul de màster.

Feel

Els projectes que es presenten aquí tenen a veure amb el sentit del tacte. El més destacat D’aquest grup, ‘Right Through Making’, comença amb la idea que els dissenyadors transformen el món amb les seves habilitats. El posicionament inicial és que aquesta transformació ha D’emprendre una orientació ètica. Per il·lustrar-ho dissenyen un Sound Experience, que és un controlador per a reproductors D’MP3. Aquests controladors barregen la música del reproductor D’MP3 propi amb la D’un altre que sigui a prop. Llavors es pot optar per acceptar o no la intrusió de la música de L’altre. El projecte és una reflexió sobre el concepte D’intimitat.

També es mostra el projecte ‘PeR’: dissenyant qualitats perceptives, que presenta una catifa perceptiva capaç de percebre el contacte amb les persones i reaccionar mitjançant la llum; també pot mostrar a L’usuari si li agrada la seva música, avisar-lo quan té un correu pendent, etc. Sensible Music ofereix la possibilitat D’experimentar la música del reproductor MP3 D’una forma nova, gràcies a dos tacs que surten dels cables dels auriculars i vibren al compàs de les freqüències més baixes de
la música. Fluenci és un nou concepte de bomba extractora de llet per a mares en període de lactància que defuig la idea de munyidora que impera en els objectes que trobem habitualment al mercat. I Soft Interiors és una peça semitransparent de roba amb llum resplendent integrada, que es pot estendre en una habitació per crear matisos de llum suaus, ideals per ambientar.

Listen

Entorn del sentit de L’oïda, destaca ‘LinguaBytes’, que consisteix en una capsa de jocs modular pensada per al desenvolupament primerenc del llenguatge. Els nens poden llegir contes interactius fent servir els llibrets de contes plastificats, o fer jocs de llenguatge amb les figures proporcionades, combinant aquests materials sobre alguna de les interfícies de fusta. Així els nens aprenen contes, sons, lletres o frases. El que fa que LinguaBytes sigui especial és que permet a nens amb limitacions cognitives tenir un gran control sobre materials interactius.

En el mateix conjunt també trobem el projecte ‘The Audio Adventurer’, que presenta un dispositiu per jugar a audiojocs D’aventura. D’altra banda, Mustick ens desafia a interactuar amb una peça de música fent servir tot el cos, movent-nos i expressant-nos. Jukebugs és un aparell que funciona com a reproductor de música, seleccionant temes en funció de la quantitat de llum i de moviment que percep. Street Headphones és una sèrie de dissenys D’auriculars que es poden personalitzar segons el gust musical del client. El disseny constitueix una exploració de com el nostre comportament digital es pot transformar en productes tangibles i valuosos. Destaca també un projecte que explora L’experiència augmentada de patinatge de velocitat. Es tracta D’un dispositiu fixat en la fulla del patí que mesura la quantitat D’energia transmesa a través del gel. El balanç i la quantitat D’energia adquireixen una dimensió acústica que el patinador interpreta en temps real, fet que afavoreix una millora de la tècnica.

Move

Fonckel, que dissenya noves interaccions amb la llum, és el projecte destacat de L’àrea dedicada al moviment. El ‘LED Fonckel’ encarna una forma nova D’interactuar amb la llum. El seu cos multitàctil permet ajustar la llum exactament segons les necessitats de L’usuari. En aquest disseny convergeixen dues tendències actuals: el LED, font de llum del futur, i la interactivitat, valor D’importància creixent en els productes.

‘Friendly Vending’ és una màquina expenedora sense botons que es comunica amb els compradors de manera personalitzada.

‘Sensible Alternative’ és el disseny D’un sistema operatiu que permet navegar entre aplicacions D’un smartphone D’una manera associativa natural, més intuïtiva i humana.

L’objectiu de ‘Liquid Living’ és visualitzar els mars i els oceans de tot el món mitjançant la recopilació de dades i relats determinats per L’usuari, seguint L’exemple dels aficionats a L’espai que van ajudar els astròlegs a fer un mapa de L’Univers.

Look

‘Rich Actions Camera’ és una càmera que presenta un plantejament alternatiu a la interacció amb els objectes quotidians: no fa servir botons comuns ni estructures de menú, sinó comandaments físics i expressius que ens apropen a noves formes D’interacció. Hi ha altres projectes entorn de la visió. Library of skills és un dipòsit de coneixements i tècniques per a alumnes i professors que, mitjançant
càmeres col·locades als tallers, crea videoinformes de les diverses accions que nodreixen una biblioteca de procediments relacionats amb el disseny.

‘A Camera for Serious Amateurs’ ofereix al fotògraf un control valuós dels paràmetres més importants a L’hora de fer una foto: L’obertura del diafragma, la velocitat D’obturació i la sensibilitat ISO. L’objecte D’aquest projecte de disseny és fer accessibles les complexitats i alhora ensenyar el fotògraf a controlar-les.

Apollon és una càmera que pot combinar-se amb altres càmeres Apollon. Si es combinen físicament, totes les fotos fetes amb diferents càmeres es traslladen sense fils a la càmera pròpia, i viceversa; el
resultat és que s’obté una sèrie de fotos del mateix esdeveniment però totes amb un punt de vista lleugerament diferent.

Etiquetes: