L'Institut Català de Paleontologia estrena seu a Sabadell

Un nou espai adaptat a les necessitats tecnològiques de l'ICP

Aquest dimarts es presenta la rehabilitació de L’Espai Miquel Crusafont, hereu de L’antic Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, i que des d’ara acull l’Institut Català de Paleontologia (ICP). L’espai s’ha repensat tot creant noves instal∙lacions que s’havien convertit en imprescindibles per a L’ICP, un centre de referència internacional en la recerca paleontològica així com en la conservació i difusió del patrimoni paleontològic del país.

Tot i que externament L’edifici no ha canviat, després de gairebé un any de reformes el seu interior és completament nou. Allotja els nous espais per a la col∙lecció, que tripliquen els anteriors; la sala de noves tecnologies, que comptarà amb dues màquines de tomografia axial computeritzada; una sala de realitat virtual, amb fòssils en 3D i el nou laboratori de preparació. A més a més, i com explica Salvador Moyà, director de L’ICP, ?L’institut té una especial vocació per la divulgació de la recerca i la generació de vocacions científiques. Aquest esperit ens ha conduït a generar un projecte de difusió molt especial, amb un lema que ho diu tot, ?Avui investigues tu!?, on el visitant es posarà en la pell D’un investigador de L’ICP?.

El projecte museogràfic ha reformulat completament el discurs, canviant L’anterior exposició clàssica de vitrines per una experiència interactiva que permet a L’usuari convertir‐se en un paleontòleg, reproduint quatre investigacions reals de L’ICP. El focus del discurs expositiu passa, doncs, de la peça a L’experiència de recerca, mostra de la nova etapa que enceta L’ICP i que aposta per centrar la difusió en donar a conèixer la recerca que es duu a terme al centre. Completa aquesta proposta la nova oferta educativa del Museu, amb una desena D’activitats que inclouen tallers, visites guiades i maletes didàctiques.

Foto: Eduard Solà Vázquez