L’Institut del Teatre celebrarà el 2013 el seu centenari amb un programa artístic, divulgatiu i de recerca

Exposicions, trobades, conferències i publicacions analitzaran el seu model pedagògic integral i projectaran la institució cap al futur

L’Institut del Teatre, un dels eixos institucionals del país en matèria D’arts escèniques, complirà cent anys de vida el 2013. Per commemorar l’efemèride, la Diputació de Barcelona i L’Institut del Teatre treballen el programa D’actes amb el qual volen posar en valor la singularitat del seu model i projectar-lo a nivell nacional i internacional.

La Diputació de Barcelona, presidida el 1913 per Enric Prat de la Riba, va impulsar L’Escola Catalana d’Art Dramàtic, llavor de L’actual Institut del Teatre, i L’ha sostingut econòmicament des de la seva fundació. Naixia així una aventura de modernització artística, cultural i institucional que ha tingut un segle de continuïtat històrica. El 2013 també es compliran setanta anys de la mort dels seu impulsor i primer director, Adrià Gual, autor dramàtic, poeta, artista plàstic, escenògraf, actor, pedagog i director d’escena.

Al llarg d’aquest segle, l’Institut sempre ha estat present a la vida escènica catalana formant actors, ballarins i escenògrafs, i més endavant directors i dramaturgs. També ha acumulat un patrimoni documental i museístic i una biblioteca de les arts escèniques que avui és la més important de l’Europa del sud, amb 400.000 títols i prop D’un milió de documents.

A partir de 1970, i sota la direcció d’Hermann Bonnín (després continuada per Josep Montanyès i més endavant per Jordi Coca, Pau Monterde i Jordi Font), l’Institut ha esdevingut definitivament un dels eixos vertebradors de la vida teatral catalana que, a més, imparteix formació fins al cicle de doctorat.

Les activitats del centenari

L’actual Institut del Teatre i la Diputació de Barcelona, amb la coordinació del Comissari del Centenari, Jordi Coca i la col·laboració D’altres institucions i associacions professionals, impulsaran el 2013 el programa D’activitats del centenari, coincidint amb la proclamació de L’Any del Teatre a Barcelona. Entre elles hi destaca la propera ubicació de la col·lecció permanent en un espai a Montjuic de titularitat municipal, cedit per L’Ajuntament de Barcelona, així com la potenciació del MAE virtual.

Completaran el programa les trobades internacionals de la International Federation for Theatre Research (IFTR) i la International School of Theatre Anthropoloy (ISTA), la tercera edició d’?Scanner?, les exposicions escèniques itinerants, les conferències sobre Adrià Gual amb motiu dels setanta anys de la seva mort, un projecte de Recerca sobre les Arts Escèniques Catalanes (PRAEC) fet en col·laboració amb les universitats i una relació de noves publicacions.

Etiquetes: