L'Orquestra de Cadaqués i l'Orfeó Català porten la Novena Simfonia a l'Auditori de Girona

Amb aquest concert L'Auditori de Girona completa la integral de simfonies de Beethoven

Després D’haver ofert la gran majoria de les simfonies de Ludwig van Beethoven, L’Auditori de Girona presenta la Simfonia núm. 9 en re menor, op 125 ?CoraL’, coneguda popularment com la Novena, una de les obres més importants i populars de la música clàssica. La interpretació anirà a càrrec de L’Orquestra de Cadaqués, sota la batuta de Sir Neville Marriner, i estarà acompanyada a L’escenari pel Cor de L’Orfeó Català.

La Novena Simfonia es va estrenar el 7 de maig de 1824 al Teatre de la Cort Imperial de Viena, quan el compositor de Bonn, al final de la seva vida, ja patia una sordesa total i era incapaç de sentir la interpretació de la seva obra, que inaugura un nou plantejament simfònic. Composta després de la Revolució Francesa i la Declaració D’Independència dels EUA, L’obra recull els principis ideològics de la Il·lustració i les idees de llibertat, igualtat i fraternitat, que acabaran amb L’Absolutisme. Una dels parts més populars de L’obra és L’Oda a L’Alegria, a partir del text de Friedrich Schiller, que s’ha convertit en un himne universal.

L’Orquestra de Cadaqués es va crear L’any 1988 en el marc del Festival de Cadaqués. Formada per una selecció de músics de tot Europa es reuneix periòdicament amb la finalitat D’oferir, en els principals cicles i festivals, uns programes que es caracteritzen per L’afany D’harmonitzar les obres més conegudes del repertori simfònic amb D’altres renovadores, recuperar obres importants del patrimoni musical històric i estrenes de creadors contemporanis. En L’actualitat, el seu director principal és Gianandrea Noseda, guanyador el 1994 del Concurs Internacional de Direcció que L’Orquestra de Cadaqués organitza biennalment. Ainhoa Arteta i Jesús Rueda són els seus artistes en residència.

En aquest concert, L’Orquestra estarà dirigida pel prestigiós Sir Neville Marriner, director principal convidat de la formació des de 1992. En L’apartat vocal la soprano Raquel Lojendio, substituirà la soprano nord-americana Barbara Bonney que ha hagut de cancel·lar la gira degut a una laringitis. Estarà acompanyada també per la mezzosoprano Pilar Vázquez, el tenor Daniel Norman i el baix Leigh Melrose.

Etiquetes: