La 21a Fira de teatre infantil i juvenil se celebrarà del 14 al 18 D’abril a Igualada

La Mostra acollirà més de 60 companyies i una vintena D'estrenes

La 21a edició de La Mostra ? Fira de teatre infantil i juvenil, que es farà del 14 al 18 D’abril a Igualada, ha programat més de 140 representacions entre espectacles de sala, de carrer i tallers. En total hi haurà 62 companyies que exhibiran les seves produccions a programadors i a públic general, uns muntatges que s’han seleccionat D’entre les 263 propostes que van presentar-se per participar a la fira. Com és habitual hi tindran cabuda una gran varietat de gèneres: teatre, animació, titelles, clown, màgia, teatre D’objectes, circ, dansa, teatre musical, etc.
 
Entre els criteris que L’equip de direcció artística, encapçalat per Òscar Rodríguez, ha seguit per seleccionar els espectacles hi figuren la qualitat, nivell artístic i innovació de les produccions, que s’estrenin, s’hagin estrenat durant L’últim any o bé que no hagin girat dins el circuit infantil i que siguin aptes per a la programació de les temporades de teatre per a tots els públics D’arreu de les terres de parla catalana. En aquest sentit, La Mostra 2010 acollirà una vintena D’estrenes i diverses companyies emergents com Gong Teatre Musical Infantil, Sandra Rossi i Taller del Parc, entre D’altres. Un altre aspecte que s’ha tingut en compte a L’hora de confeccionar la graella de programació és facilitar la tasca dels programadors per tal que puguin veure el màxim possible D’espectacles, per això gairebé tots es representen dues vegades. En total, La Mostra es desenvolupa en un total de 13 espais (9 tancats i 4 a L’aire lliure), a més de les cercaviles que itineren pels carrers D’Igualada.
 
Entre les estrenes destaquen El món D’Irene de la companyia Pep López i Sopars de duro, La cigala i la formiga de Xip Xap, Reacció de Lazzigags Produccions (escrita per Lutz Hübner, un dels dramaturgs alemanys amb més repercussió internacional), Tortuga, L’illa D’en Tresot de La Pera Llimonera, L’embolic de Marcel Gros, El Rodamón – Un viatge màgic D’Enric Magoo, La maleta de L’Agustí de Farrés brothers i cia, La història D’un pallasso de Monti i cia, Els ploramiques de L’Estaquirot Teatre i L’adaptació al català de Paraules de caramel de Títeres de María Parrato.
 
També tindran protagonisme les produccions dels italians Quelli di Grock, que oferiran Sincola, espectacle premiat en diversos festivals D’Itàlia amb el qual s’obrirà el teló de La Mostra; dels canadencs Le Théâtre des Confettis i el seu Cuento de la Luna inspirat en relats de Pere Calders, i dels andalusos La Rous amb la proposta de teatre i titelles La casa del abuelo. A més, La Mostra comptarà amb espectacles ja reconeguts a Catalunya com El Impossibilista de Sergi Buka, Ras! de Maduixa Teatre, A L’arca a les vuit de Fundació Xarxa, Jordi Tonietti – 25 anys de cançons canta i balla de Jordi Tonietti, El retorn dels putxinel·lis de Titelles Sebastià Vergés i L’espectacle de circ Mostra?m, creat especialment per La Mostra al carrer, que dóna el tret de sortida als espectacles a L’aire lliure de la fira, i dirigit per Jordi Juanet ?Boni?.
 
Vessant professional
La Mostra té el doble vessant de ser un mercat D’espectacles al servei de companyies i programadors i un punt de trobada del sector de les arts escèniques; però al mateix temps és una gran festa de les arts escèniques per al públic familiar.
 
Pensant en els professionals, La Mostra consolida enguany el format de les activitats per a professionals que es van iniciar L’any passat i que van comptar amb una bona acollida. Així doncs, es farà una nova edició de la jornada de formació per a programadors que porta per títol Teatre i públic jove, de la taula rodona i debat amb directors de diversos festivals europeus i es propicien diverses trobades, de caire més informal, que permeten generar intercanvis entre companyies i programadors. En aquest sentit, la novetat més destacada D’enguany és el 1er Mercat de projectes D’espectacles en el qual algunes companyies que just comencen a treballar un projecte faran una presentació pública per tal D’intentar trobar finançament entre productors o bé programadors que comprometin actuacions abans D’estar enllestida la producció. Aquesta iniciativa, habitual en el sector audiovisual, és la primera vegada que es durà a terme en L’àmbit de les arts escèniques per a tots els públics.
 
Una altra de les novetats D’aquest any és L’exposició retrospectiva que es fa a la Sala Municipal D’Exposicions en commemoració del centenari de Titelles Vergés, una cèlebre nissaga de titellaires que va començar el seu camí L’any 1910.
 
Les contractacions que es generen a La Mostra
Per primera vegada La Mostra ha encarregat un estudi de contractació, el resultat del qual constata que La Mostra és el mercat de referència de les arts escèniques per al públic familiar. En L’edició de L’any passat i segons aquest estudi realitzat per una empresa especialitzada en estudis de mercat, de La Mostra de L’any passat en van sorgir 1.350 representacions contractades, el que suposa que L’edició 2009 va generar un volum de negoci estimat de més de 1.770.000 euros.
 
En aquest sentit, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, ha destacat que ?la cultura és també economia? i que té un gran impacte ?tant directe com indirecte? sobre altres sectors, cosa que fa que les inversions en cultura tinguin un ?efecte multiplicador?.
 
El director de L’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya, Antoni Lladó, ha subratllat que la clau de L’èxit de La Mostra és la ?intensa cooperació entre les institucions i les diferents parts del sector del teatre infantil i juveniL’ i la bona delimitació dels objectius.
 
Per la seva banda, el gerent de La Mostra, Òscar Balcells, ha afirmat que La Mostra treballa per ?demostrar que som un sector molt actiu, no només quantitativament, com es desprèn de les xifres de L’estudi, sinó també qualitativament’ i per anar ?dignificant’ el teatre infantil i juvenil del país.
 
Finalment, L’alcalde D’Igualada, Jordi Aymamí, ha manifestat la seva ?satisfacció en nom de la ciutat per arribar on hem arribat amb La Mostra? i ha remarcat que ?estem en la línia de L’èxit’.
 
La Mostra ? Fira de teatre infantil i juvenil
La Mostra és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de les terres de parla catalana. Està concebuda com un mercat D’espectacles al servei de companyies i programadors, esdevenint un punt de trobada del sector, una plataforma de difusió i una gran festa de les arts escèniques per al públic familiar. La 21a edició de La Mostra es durà a terme del 14 al 18 D’abril a Igualada i està organitzada per L’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya i per L’Ajuntament D’Igualada. Amb la col·laboració de L’Obra Social de Caixa Catalunya i el patrocini D’Abacus Cooperativa.

Etiquetes: