La 8a edició de l’Humus Mediterrani dona a conèixer sis formacions d’arrel

Tindrà dos concerts en viu, amb els bagencs Aixopluc i el duet femení Caamaño&Ameixeiras

Redacció.- L’Humus Mediterrani, la secció off de Fira Mediterrània de Manresa que acull les propostes més properes a l’arrel tradicional, iniciativa de l’espai de música i cultura D’Arrel, s’adapta a la crisi sanitària però segueix treballant amb el mateix objectiu de donar a conèixer i facilitar l’entrada al circuit professional a grups amateurs o emergents que han preservat o creat música i cançó  tradicional.
L’Humus 2020 tindrà dos concerts en viu, que aniran a càrrec dels bagencs Aixopluc, que hi actuaran com a guanyadors del premi Robert Pellicer de ball folk, i el duet femení Caamaño&Ameixeiras. Al mateix temps, l’Humus ha seleccionat quatre de les propostes presentades a la seva convocatòria que podran formar part de tota l’activitat professional de la Fira i estaran presents a les eines de promoció i informació adreçada a públic i professionals com la resta d’artistes de la Fira. La idea és poder donar-les a conèixer i, encara que no facin concert, puguin utilitzar totes les eines professionals que la Fira posa a l’abast dels artistes. Es tracta d’una manera de continuar treballant per facilitar l’entrada al circuit professional de grups amateurs o emergents.
La Taverna de la Fira, ubicada al pati del Casino, acollirà el diumenge 18 d’octubre els dos concerts de l’Humus Mediterrani 2020. Les restriccions imposades han fet desestimar les actuacions a la plaça Europa i l’Espai Òmnium, on habitualment es feien els concerts. Per tal de poder assistir a les actuacions programades a la Taverna de la Fira, tot i que siguin gratuïtes, cal fer reserva prèvia de l’entrada.
Els grups que faran els concerts són els bagencs Aixopluc i Caamaño&Ameixeiras, de Galícia. Es tracta de dos duets joves d’acordió i violí i de molta qualitat que oferiran concerts propers a l’arrel tradicional.
Els bagencs Queralt Valls Brunat (violí i viola)  i Joel Diaz Vilà (acordió i piano) formen Aixopluc, el grup guanyador del concurs de ball folk Robert Pellicer 2020, i presenten el seu primer disc Gotes, un recull de composicions pròpies per ser escoltades i, sobretot, ballades.
Els joves músics, de formació principalment clàssica però amb llarga experiència en diversos estils, volen promoure el ball d’arrel tradicional, europeu i català, a través d’instruments tan habituals en aquest estil com el violí i l’acordió però apostant també per la sonoritat del piano, més propi d’altres àmbits. Entre balls plans, sardanes curtes, cercles, borreies, valsos i xotis, Aixopluc dóna el tret de sortida a aquesta nova etapa musical amb la presentació de Gotes a la Fira Mediterrània d’enguany.
Caamaño-Ameixeiras  és un jove grup gallec que es dedica a la importació, exportació i creació de músiques intenses i, des de les costes atlàntiques, estenen els seus braços per pol·linitzar les músiques del país amb colors d’altres latituds. Aquest duo es crea el 2018 per composar cançons inspirant-se en els sons dels poblets gallecs de “pandereteiras” i cants de cec, fins a músiques d’Europa de l’Est o d’Amèrica Llatina. Les teixeixen amb la música del s. XXI per fer vestits de festa.
A l’acordió cromàtic, Sabela Caamaño comparteix el que sap al Conservatori, on ensenya acordió, piano i llenguatge musical, i, sobretot, a estimar la música. La seva virtuositat ha estat reconeguda a l’International Folk Instrument Festival Competition a San Petersburg, entre altres.
Al violí i a la veu, Antía Ameixeiras. De petita ja va inventar un instrument de joguina per pujar als escenaris. El seu violí va anar canviant en el seu pas per conservatoris i escoles fins a formar part de l’històric grup Luar na Lubre. També ha participat a la banda de Carlos Núñez i en gravacions amb Kepa Junkera.