La bona salut del gènere configura el programa del XXIII Festival Tradicionàrius

Prop de 50 actuacions i activitats al carrer, tallers i trobades professionals aproparan les principals novetats del sector entre el 15 de gener i el 26 de març

El proper 15 de gener, el concert de Pep Gimeno ?Botifarra? al Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) donarà el tret de sortida a una àmplia programació de prop de 50 actuacions i activitats que ompliran de folk i músiques del món diversos espais de la ciutat durant poc més de dos mesos. A banda del propi concert inaugural, el XXIII Festival Tradicionàrius acull aquest any els nous treballs D’una llarga nòmina D’artistes, tals com Radiokuartet, Els Groullers, Bauma, Albeniara, la Romàntica del Saladar, Ton Rulló i la Pegebanda, Sol i Serena, entre D’altres. I, al costat D’aquests grups autòctons del país, el programa acull visites D’artistes D’altres cultures de L’Estat, internacionals i de la Mediterrània (Trio Guerbigny de França, Carlos Mejía Godoy de Nicaragua, Tom Rustad de Noruega o Gruppo Traballo D’Itàlia, entre D’altres).

Les músiques procedents de les altres cultures de L’Estat troben la màxima representació en les actuacions del Nuevo Mester de Juglaría, Kepa Junkera + Melonious Quartet, i Mercedes Peón, al costat D’altres representants que venen a presentar els seus treballs, tals com Abeniara o Hexacorde + Vanesa Muela. L’habitual cap de setmana dedicat a la cultura de les Illes Balears, enguany es completa amb una presència especial de propostes que arriben del País Valencià, tals com Urbàlia Rurana o la Romàntica del Saladar.
 
En L’àmbit de les activitats paral·leles, enguany s’inauguren els Matinals Infantils Folk al C.A.T. (conduïdes pel grup Ara Va de Bo) i es manté el programa de Folk als Mercats. Hi haurà trobades professionals, trobada D’acordionistes, de grups de percussió i de fiscorns, i tallers oberts a tothom.
La consolidació de grups de referència al panorama tradicional.

Al costat de propostes emergents com la de El petit de cal Eril, un dels màxims exponents de L’escena que en els darrers temps està creixent amb un peu al pop i L’altre al folk psicodèlic, Tradicionàrius demostra ser un festival polièdric que es fa ressò de totes les novetats en el gènere i, arribant gairebé al seu quart de segle, és capaç de celebrar els 20 anys de dos grups de referència al panorama tradicional: Urbàlia Rurana, formació de música D’arrel valenciana i mediterrània, i El Pont D’Arcalís, que es vesteix de llarg al Palau de la Música Catalana, en un concert únic i ampliat amb una llarga llista D’artistes convidats que han col·laborat en la trajectòria del grup. Un dels millors exemples de la bona salut del gènere és la trajectòria de la formació de Segòvia Nuevo Mester de Juglaria, que celebra el seu 40 aniversari amb una gira especial de concerts per tot L’Estat. En el marc de Tradicionàrius, aterrarà el 21 de gener a L’Auditori de Barcelona amb un repertori antològic de cançó tradicional castellana, fruit de quatre dècades sobre els escenaris.
 

Etiquetes:
, , ,