La Cambra del Llibre de Catalunya, satisfeta amb la participació i les vendes del primer Sant Jordi després de la pandèmia

Catalunya va registrar una diada de Sant Jordi molt participativa, amb un bon nivell de vendes i amb episodis de pluja molt puntuals

Redacció.- La Cambra del Llibre de Catalunya, la institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, valora molt positivament la gran participació ciutadana i el nivell de venda de llibres que ha tingut aquesta edició del Sant Jordi. Des de bon matí i durant tot el dia, els carrers d’arreu es van omplir de gent disposada a comprar llibres i roses en una diada que va coincidir amb un dia feiner per primera vegada des de la pandèmia. El temps va respectar la celebració de la jornada malgrat alguns episodis de pluja molt puntuals.

Segons les primeres estimacions del Gremi de Llibreters de Catalunya, a falta de cloure la diada i de mecanitzar les dades de les parades del carrer, el 54% de les vendes van ser de llibres en català i el 46% en castellà, amb un increment que s’haurà de confirmar una vegada computada la venda global. Durant la setmana prèvia a la diada, ja es va experimentar un augment de venda respecte als mateixos dies de l’any anterior.

La diada de Sant Jordi va tenir més parades de llibres que mai, tant a Barcelona com a altres localitats. La capital catalana va comptar amb 336 parades distribuïdes en set districtes: Ciutat Vella, Gràcia, l’Eixample, Les Corts, Sant Martí, Sant Andreu i Sarrià. Com a novetat, en el cas de Ciutat Vella es va recuperar de forma completa l’espai a les Rambles, de manera que roses i llibres van omplir des de Canaletes fins a Santa Mònica. A aquestes parades, cal afegir-ne prop d’un centenar més que es van situar a davant de les llibreries i les instal·lades en d’altres espais de la ciutat.

L’edició d’enguany va refermar el bon funcionament del model implementat els últims anys a Barcelona, així com en altres ciutats del país, amb parades per a llibreries i floristes i que va contribuïr a ordenar el trànsit i la seguretat de les persones. La celebració de la diada en una jornada laborable va fer que l’afluència de públic quedés repartida de manera més local, ja que la gent ho va celebrar al seu lloc de residència o de treball habituals.

A Girona, la ciutadania es va apropar de manera massiva a la Plaça Catalunya, emplaçament recuperat aquest any i molt ben valorat per part dels llibreters. La diada també va fer sortir al carrer un gran nombre de persones a la Catalunya central i a Lleida, on les llibreries es van concentrar a la Rambla de Ferran i a l’Avinguda de Francesc Macià. Pel que fa a la demarcació tarragonina, la Rambla de Tarragona i la Plaça del Mercadal de Reus van tenir una diada amb una gran afluència de públic. A les Terres de l’Ebre, també hi va haver una notable participació. En aquests territoris van destacar les vendes de llibres d’autors locals.

Tendència dels llibres més venuts

Els llibres més venuts segons les estimacions obtingudes de les llibreries agremiades del Gremi de Llibreters de Catalunya en el dia d’ahir i fins a les 6 de la tarda, i amb la informació de la setmana de Sant Jordi recollida per LibriRed, sistema automatitzat que obté dades de punts de venda de tot Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries són:

 

Ficció català

“Història d’un piano”, Ramon Gener (Columna Edicions)

“Un animal salvatge”, Joël Dicker (La Campana)

“Aprendre a esquivar les bales”, Xavi Coral (La Campana)

“Ocàs i fascinació”, Eva Baltasar (Club Editor 1959)

“Blackwater I. La riuada”, Michael McDowell (Blackie Books)

 

Ficció castellà

“La grieta del silencio”, Javier Castillo (Suma)

“Un animal salvaje”, Joël Dicker (Ediciones Alfaguara)

“Tres enigmas para la Organización”, Eduardo Mendoza (Editorial Seix Barral)

“En agosto nos vemos”, Gabriel García Márquez (Literatura Random House)

“Blackwater I. La riada”, Michael McDowell (Blackie Books)

 

No ficció català

“La teva salut comença aquí”, Xevi Verdaguer (Rosa dels Vents)

“Tor: Foc encès”, Carles Porta (Edicions La Campana)

“Cremo!”, Maria Nicolau (Columna Edicions)

“Ments preclares”, Quim Monzó (La Vanguardia)

“Tres mesos de vacances”, Neus Rossell (Rosa dels Vents)

 

No ficció castellà

“Recupera tu mente, reconquista tu vida”, Marian Rojas Estapé (Espasa Libros)

“Hábitos atómicos”, James Clear (Editorial Diana)

“Anatomía del mal”, Wild, Jordi (Ediciones B)

“El problema de ser demasiado bueno”, Xavier Guix (Arpa Editores)

“Tu salud empieza aquí”, Xevi Verdaguer (Grijalbo)

 

Llibres infantils i juvenils català

“Jo primer”, Míriam Tirado (El Cep i la Nansa edicions)

“La misteriosa i sorprenent casa de l’avi”, Meritxell Martí Orriols (Combel Editorial)

“El porno NO mola”, Anna Salvia i Cristina Torrón – Menstruita (Montena)

“La llegenda de Sant Jordi de roba”, Marta García Pérez (Estrella Polar)

“La llegenda de Sant Jordi”, Natàlia Juan (Estrella Polar)

 

Llibres infantils i juvenils castellà

“Alas de sangre”, Rebecca Yarros (Editorial Planeta)

“Fabricante de lágrimas”, Erin Doom (Montena)

“Alas de hierro”, Rebecca Yarros (Editorial Planeta)

“El jugador número 12”, Kings League (Montena)

“Todos los lugares que mantuvimos en secreto”, Inma Rubiales (Editorial Planeta)

Etiquetes: