La cantant belga Barbara Van Hoestenberghe publica un CD amb un original i transgressor cançoner infantil català

La iniciativa és un projecte de la segona edició de les Beques Agita de Figueres

‘PIM POM’ és un recull de cançons infantils en català. Però no hi trobaràs L’obligat ‘Cargol treu banya’ ni el ‘Sol solet’ ni hi ha al darrere cap mena D’ànim forense. Es tracta, ben al contrari, de cançons menys conegudes recollides per Barbara Van Hoestenberghe, una belga que, sense aplicar-hi una ciència exacta, les ha decantades amb un toc estranger per fer-ne noves versions.

‘A recollir’, ‘Pim Pom’, ‘Formiguetes’, ‘Quan jo n’era de petita’ ‘Les nenes maques’ ‘Les petites formiguetes’ ‘El cant dels ocells’ o ‘Jo de la gallina’ són alguns dels dotze temes inclosos en el CD, cançons que la Bàrbara ha trobat aquí o allà. Moltes d’elles en l’obra de Joan Amades i d’altres als arxius municipals, les biblioteques o al Centre de Promoció de la Cultura Tradicional Popular Catalana. Aquest treball de recerca s’ha completat amb les investigacions sobre el terreny: la Bàrbara ha voltat per pobles i ciutats per parlar amb persones de totes les edats que li han regalat les seves cançons d’infantesa. Aquest és el cas, per exemple, de la veïna de l’Escala, Maria Teresa Pellicer, de 81 anys, o del veí de Cassà de la Selva, Lluís Carbó, de 88 anys, que han col·laborat en el disc i canten ‘El Pardal’ i ‘El cant dels ocells’, respectivament.

Canta i toca la Barbara amb els seus companys músics i també L’acompanyen els seus veïns de Pontós ? a L’Alt Empordà, on fa tres anys que viu?, nens i nenes de totes les edats d’aquest municipi i també de Figueres -els alumnes de l’escola de música La Flauta Màgica- així com molta altra gent d’altres localitats, com Girona o Vilafant.

Hi ha peces del CD ben senzilles i d’altres de molt especials; algunes són properes a L’original, D’altres ben llunyanes. ?No era la meva intenció fer un recull de cançons. Com que sóc estrangera i a més a més em dic Bàrbara, he aprofitat per fer-ne unes versions bàrbares’, assegura l’autora del projecte. Un cançoner sorprenent, original i transgressor ?per llegir i per escoltar? amb il·lustracions de L’artista alemanya Kati Heck i un videoclip de Liesbet Swings. El CD/llibre es pot adquirir a través de la web de la iniciativa i, properamet, també es podrà adquirir en diversos punts de venda de Figueres.

Projecte Agita
‘Pim Pom’ és un projecte becat en la segona edició de les Beques Agita. Actualment està oberta la convocatòria a la quarta edició de les Beques Agita, creades per a donar ajut a la producció, exhibició i difusió de les arts i ajudar a promoure l’aparició de projectes de creació artística contemporània a la ciutat de Figueres. El termini de presentació és fins el 2 de febrer de 2010. La dotació màxima per a cada projecte és de 12.000 euros. La inversió total de les beques és de 60.000 euros.

Etiquetes:
, ,