La cartellera dels cinemes es vesteix de Sitges

Més d'una vintena de títols de l'última edició del Festival arriben als cinemes aquests mesos

Redacció.- Terror, ciència ficció, thriller… Els films projectats a Sitges inunden les pantalles de cinema des del passat mes d’octubre fins ara, i ho continuaran fent en els propers mesos. Totes les dimensions del gènere tenen cabuda a la cartellera, que exhibeix cintes de variada temàtica, procedència i factura.

A l’octubre, tot just finalitzada la 49a edició del Festival, es van estrenar la innovadora Hardcore Henry, dirigida per Ilya Naishuller, el thriller espanyol Que Dios nos perdone, de Rodrigo Sorogoyen i el misteriós drama familiar català La propera pell, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo. Blair Witch, l’esperada sequel·la del famós ‘found footage’ de 1999 va aterrar a la cartellera al novembre, així com La llegada (Arrival), de Denis Villeneuve, pel·lícula sorpresa de Sitges 2016. El mateix mes també va acollir l’estrena de dos films premiats al Festival: El extraño (The Wailing), premi a la millor fotografia i premi Focus Àsia, dirigit per Hong Kyung-pyo, i The Neon Demon , de Nicolas Winding Refn, premi José Luis Guarner (Jurat de la Crítica).

El Gran Premi del Públic, La doncella (The Handmaiden), de Park Chan-wook va arribar al desembre i, pocs dies abans d’acabar l’any, va ser el torn de la coproducció espanyola Mine, dirigida per Fabio Guaglione i Fabio Resinaro, i el western modernComanchería (Hell or High Water), de David Mackenzie.

El nou any ha arribat carregat de grans estrenes, amb un total de deu títols de Sitges 2016 en el mes de gener. Han arribat els zombis coreans de Train to Busan, de Yeong Sang-ho, pel·lícula que al Festival va ser reconeguda amb la millor direcció i els millors efectes especials; el debut de Jonás Cuarón, Desierto; el film futurista espanyol Proyecto Lázaro, de Mateo Gil, o La autopsia de Jane Doe (The Autopsy of Jane Doe), d’André Øvredal, premiada amb el premi especial del jurat. Dues propostes asiàtiques, Terraformars, de Takashi Miike, i Shin Godzilla, d’Hideaki Anno i Shinji Higuchi, també es podran veure aquest mes. De la mateixa manera que la catalana Callback, de Carles Torras, segona sessió sorpresa del passat Festival; Somnia. Dentro de tus sueños (Before I Wake), de Mike Flanagan, i Como perros salvajes (Dog Eat Dog), de Paul Schrader, premiat amb una Màquina del Temps a Sitges 2016. Tanca la llista del gener Contratiempo, el film d’Oriol Paulo del qual es van poder veure uns minuts en exclusiva al Festival.

Melanie. The Girl With All the Gifts, cinta dirigida per Colm McCarthy, i que es va endur el premi a la millor interpretació femenina per a la jove Sennia Nanua, arribarà a la cartellera al febrer. I una de les pel·lícules més premiades a Sitges 2016, Crudo (Grave), de Julia Ducournau, es podrà veure en cinemes al març. El film va guanyar el premi Citizen Kane a la millor direcció novell, el premi Jurat Carnet Jove a la millor pel·lícula i el Méliès d’Argent a la millor pel·lícula europea.

Sitges també ha trobat el seu espai a plataformes de vídeo sota demanda com Netflix, on es pot gaudir de títols com Raman Raghav 2.0 (Psycho Raman), d’Anurag Kashyap, o Bajo la sombra (Under the Shadow), de Babak Anvari, film premiat a Noves Visions One. La plataforma Filmin ofereix la possibilitat de recuperar cintes com Equals, de Drake Doremus, o El extraño (The Wailing), de Hong Kyung-pyo.