La Casa de Cultura posa l’accent del mes de la dona en la indústria musical 

Cicle de conferències «Cultura des-generada: cap a una cultura d’igualtat de gènere en la indústria musical»

Redacció.- «Pugem als escenaris» és un projecte artístic que posa de manifest la invisibilització que pateixen les dones i les persones del col·lectiu LGTBI, o amb identitats dissidents, de la indústria musical catalana. En aquests moments, la presència femenina en la indústria musical és del 33 %, —una tercera part—. L’exposició s’ha inaugurat el dimarts 7 de març i es podrà visitar fins al 14 d’abril. L’acte va comptar amb l’actuació de les cantants i compositores Emma Sayer i Berta.

La mostra se centra en l’escena actual a Catalunya i vol donar veu tant a les dones que es troben sobre els escenaris com a les que treballen darrere l’escenari. L’exposició plasma la informació recopilada de manera visual i interactiva, per fer palpable aquesta situació problemàtica a través del testimoni de cantants, instrumentistes, tècniques de so, productores, directores de festivals, mànagers i programadores.

Han col·laborat en aquest projecte artistes com Roba Estesa, Júlia Serrasolsas (Ginestà), Maria Hein, Alérgicas al Polen, Joina, Mabel Flores, Le Nais, Carlota Flaneur, Berta Sala, Amanda Álvaro, Itzipa, Gemm Sol, i Mar Martínez; i també; Gemma Recorder i Laura Duran (Canet Rock), Catalina Rosselló (mànager de Judit Neddermann), Marta Vilellas (tècnica de so de Stay Homas), Meri Lane (mànager de Luup Records) i Carol Duran (directora del Centre Artesà Tradicionàrius).

 

Cicle de conferències «Cultura des-generada: cap a una cultura d’igualtat de gènere a la indústria musical»  

Paral·lelament s’ha organitzat un cicle de conferències, coordinat per Àngels Bronsoms, que vol posar l’accent en el paper determinant que té la música en la interacció social, la formació de la identitat, la política i els processos industrials.

En les sessions del cicle «Cultura des-generada» es comptarà amb la presència i el lideratge d’artistes i directives que són un referent a Catalunya, per conversar sobre com transformar el món i conscienciar les persones sobre la bretxa de gènere en el sector musical. Hi participaran Clara Peya Mariola Membries, Montse Majench, Georgia Taglietti, Cathy Claret, Inma Grass, Myriam Swanson, Alicia G. Núñez i Maite Cardó.

Totes les activitats tindran lloc a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, a les 19.30 h, i són gratuïtes. Per assistir-hi, es recomana fer reserva prèvia, en línia, a través del web de la Casa de Cultura (www.casadecultura.cat), o bé presencialment a la Secretaria, de dilluns a divendres de 9.30 a 17.30 h.

 

PROGRAMA DEL CICLE DE CONFERÈNCIES 

Dijous 9 de març de 2023: Conversa «La creativitat en la indústria musical», amb Clara Peya, Mariola Membrives i Montse Majench  

En aquesta primera sessió del cicle intervenen tres dones compositores, activistes multiculturals i feministes, que debatran sobre la resistència i els horitzons de futur de les seves obres i la seva difusió en el context actual de l’escena creativa de les arts escèniques.

Dijous 16 de març de 2023: Conversa «Qui té el poder en la indústria musical», amb Georgia Taglietti, Cathy Claret i Inma Grass 

Els prescriptors de la indústria musical i les seves pràctiques discriminatòries han invisibilitat el llegat de les dones en la música. Avui una nova generació de creadores, executives i directives configuren una nova consciència que obre la porta a un horitzó de futur intercultural i inclusiu.

Dijous 23 de març de 2023: Conversa «Dones amb funcions tècniques en la indústria musical», amb Myriam Swanson, Alicia G. Núñez i Maite Cardó 

En aquesta sessió s’enceta una discussió per desconstruir els prejudicis, el sostre de vidre i els estereotips de les cultures empresarials sexistes de la indústria musical. El qüestionament de les normes de gènere en els entorns de treball masculinitzats de les professionals que participen en aquesta conversa ha facilitat la seva acceptació per accedir a posicions executives.