La Catosfera 2020 abordarà la conjunció entre comunicació i Internet en àmbits com l’humor, el periodisme o el SEO

Les jornades se celebraran els propers 5, 6 i 7 de novembre a l’Auditori Josep Irla i també es podran seguir en línia

Redacció.- La ciutat de Girona acollirà els dies 5, 6 i 7 de novembre la 12a edició de la Catosfera, el cicle de debats en profunditat i xerrades sobre les novetats tecnològiques i del món d’Internet i la comunicació a Catalunya. L’esdeveniment, que comptà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, tindrà lloc a l’Auditori Josep Irla i, en el marc de la COVID-19, aquest any també es podran seguir totes les jornades en línia. Les xerrades d’enguany presenten un programa divers que posarà el focus en àmbits com el tractament de l’actualitat en clau d’humor i l’ús d’aquest registre a les xarxes socials, els youtubers en defensa del català a la xarxa, el SEO o l’impacte del coronavirus en el periodisme.
Amb la pandèmia les noves tecnologies s’han fet més presents que mai en el nostre dia a dia. A Girona tenim clar que hem de pujar en aquest tren, i que hem d’entrar en la quarta revolució industrial, que serà la digital i tecnològica. Ja fa sis anys que acollim la Catosfera, un espai de debat i reflexió sobre Internet i sobre com encarem els reptes de futur com a societat. Aquest any s’hi tornaran a tocar temes molt actuals, com el de la revolució entre comunicació i humor, ara que el que ens cal és que ens arranquin un somriure davant aquests moments tan durs”, afirma l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.
Per la seva banda, el director de la Catosfera, Joan Camp, explica que “aquesta edició hem volgut tenir un cartell potent i fort que ens permeti estar informats de com està l’actualitat en l’àmbit dels mitjans i la tecnologia en clau catalana. Volem que les jornades siguin un punt de trobada de la Internet catalana, que aquest any serà més virtual que mai, però continuarà sent trobada”.
La inauguració de la Catosfera serà el divendres 6 de novembre (18.30 h) amb una taula rodona sobre comunicació i humor que porta per títol “Informar des de l’humor. Els límits de l’humor a la xarxa”, en la qual intervindran el periodista i guionista Jair Domínguez, la periodista i humorista Ana Polo, la guionista especialitzada en humor Júlia Cot (actualment al programa Polònia), i el director de la revista satírica d’humor El Jueves Guille Martínez-Vela. La moderació de la taula anirà a càrrec de la periodista Mariola Dinarès, directora i presentadora del programa Popap de Catalunya Ràdio.
Abans, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró i Ferrer; i el director de la Catosfera, Joan Camp, faran la inauguració institucional de la present edició marcada pel context de la pandèmia. Dins d’aquest marc, en aquesta edició s’ha hagut de suspendre la Catosfera.Edu, la proposta de la Catosfera adreçada a públic adolescent dels instituts de Girona.
La taula programada el dijous 5 de novembre (18.30 h) estarà a càrrec de Canal Malaia, una xarxa de joves creadors i creadores a Youtube i Instagram, que fan infoentreteniment en català per defensar l’ús i difusió de la llengua a la xarxa. Amb el títol “Canal Malaia. Youtubers per la difusió del català a la xarxa”, els i les impulsores del projecte Juliana Canet, Bru Esteve, Clàudia Rius i Arnau Rius faran reflexions sobre la generació i la qualitat dels continguts en català a les xarxes socials. També moderarà la taula la periodista Mariola Dinarès.
El dissabte 7 de novembre (9 h) es durà a terme una proposta més especialitzada sobre posicionament web en català. L’auditori Josep Irla acollirà el SEODay, un matí de xerrades sobre diferents estratègies de posicionament SEO amb professionals de primer nivell com Marcos Herrera, Beatriz Guzmán, Ivan García, Noelia Regalado i Marc Cruells.
Per últim, la taula “Periodisme en temps de COVID-19. L’impacte de la pandèmia als mitjans de comunicació” del dissabte 7 de novembre (18.30 h) tancarà la 12a edició de la Catosfera. Els periodistes Xavier Graset, director i presentador del programa Més 324 del canal informatiu 3/24; Francesc Canosa, director del magazín La Mira; Nausícaa Hernández, periodista de la Televisió de Girona; i Roger Tugas, periodista de Nació Digital, reflexionaran sobre els impactes de la pandèmia en l’exercici i l’agenda setting del periodisme. Georgina Ferri, periodista i directora gerent del diari Ara, moderarà la taula.
 
Tota la programació es pot trobar a catosfera.cat i les inscripcions gratuïtes a les jornades es poden realitzar a través del següent enllaç.