La cinquena edició del Festival Internacional del Circ es consolida artísticament

La cinquena edició del Festival Internacional del Circ es consolida artísticament presentant:

– 82 artistes oferint 22 atraccions totalment inèdites a Europa que representen 17 disciplines circenses
i arriben d’11 països, alguns que participen per primer cop al festival com Perú, Taiwan o Armènia.

– Una programació marcada per tres dominants:
Atraccions aèries: fins a 7, aprofitant la gran alçada de la nova carpa diàfana.
Gran quantitat de troupes: fins a un terç dels números són grupals, 7 en total.
Predomini artistes asiàtics: 51 artistes sobre els 82 procedents de Corea del Nord, Mongòlia, Xina i Taiwan.

– Entre les atraccions d’enguany en destaca la presència d’alguns dels números guanyadors en els principals festivals internacional de circ extraeuropeus: en concret en els certàmens celebrats a Moscou, Odessa (Ucraïna), Wuhan (Xina) i Shijiazhuang (Xina). Essent, junt amb el de Monte-Carlo amb 40 edicions d’història, l’únic Festival d’Europa a aconseguir presentar atraccions pertanyent al cèlebre Circ Nacional de Pyongyang (Corea del Nord).

– Erigir-se per al sector professional com la gran cita europea per a la descoberta de les millors atraccions circenses del món mai vistes sobre la pista d’un circ europeu. Fet ratificat pel gran volum de contractacions en el transcurs del Festival i la constant presència d’artistes descoberts a Figueres en els programes dels principals circs, varietés i festivals europeus. 

 

Èxits dels artistes participants 

Respecte a la resta de festivals, la peculiaritat del Festival de Figueres és la de presentar únicament artistes mai vistos abans en cap pista de circ europea. Aquesta característica ha fet que, des de la seva primera edició, el Festival es converteixi en la porta al vell continent per a aquells artistes desitjosos de presentar-se al públic europeu. En les anteriors edicions nombrosos programadors i directors de càstings d’espectacles internacionals es desplaçaren fins la capital altempordanesa per a contractar artistes. L’èxit obtingut pels artistes de les anteriors edicions en posteriors espectacles i festivals ha fet créixer el prestigi de la manifestació catalana i ha despertat gran interès entre els professionals en vistes a la quarta edició com demostra el fet que, a 2 mesos de l’estrena del Festival, ja hi hagi un bon nombre de reserves en els diferents hotels que col·laboren amb el Festival.

Els artistes presentats en el Festival, per primer cop a Europa, es compten entre les noves atraccions contractades no només pels altres festivals, de major trajectòria, sinó igualment pels circs de més prestigi a Europa. Per a l’artista de circ, la seva presentació a Figueres marca un abans i un després en la seva carrera artística. Així ho confirma, per exemple, la trajectòria empresa pels artistes convidats en la passada edició. Després del seu pas pel Festival, la parella You & Me d’artistes al màstil van signar contracte amb el circ Conelli de Zurich on han passat el seu nadal. El pallasso xilè Matute és el cap de cartell d’una de les unitats del Cirque Medrano de França després d’haver participat a la gala dels premis Master a Sochi (Rússia) i abans de formar part del programa del primer festival Mondoclowns (França). La parella de mags cubans Sixto y Lucia han viscut un ascens meteòric amb una intensa temporada: festival d’Almaty (Kazakhstan), circ estable de Zuhai (Xina) i circ de nadal de Valence d’Agen (França). L’acròbata brasiler Gustavo Satori ha format part del darrer Festival de Massy (França) mentre que el duo Solis d’acròbates nicaragüencs fou el plat fort de la darrera temporada del circ del famós pallasso xilè Pastelito. Per la seva banda, el contorsionista Batuev ha estat premiat en els festivals de Moscou i Latina. Les atraccions nordcoreanes han estat l’estrella del Circo Mundial en la seva tradicional estada a Madrid. Al darrer Festival de Domont (França) el públic hi aplaudí el pallasso Rulo que igualment formà part del cèlebre festival de pallassos organitzat a Ekaterinburg (Rússia). La parella de joves acròbates russos Ekaterina i Rubtsova Dmitry Efremkin fan fer una breu estada al circ nacional suís dels germans Knie a banda d’actuar al Festival de Domont. L’artista Jonatan Riquelme fou contractat a Figueres pel Cirque du Soleil que el presentà l’estiu passat dins l’espectacle Scalada (Andorra). I això per limitar-nos només a parlar dels participants del quart festival i no tractar de les carreres imparables dels participants de les tres primeres edicions del festival figuerenc que continuen perllongant l’estela de lapista que fou la seva plataforma de llançament.

Els rostres del 5è Festival Internacional del Circ

Disciplines aèries

Duo 2-Zen-0, Doble cercle aeri creuat – Canadà

Marie-Eve Bisson i Jonathan Morin han estat una de les descobertes més importants de la temporada circense 2015: el seu aparell resultat de sumar dues rodes cyr i elevar-les en l’aire ha permès recuperar l’antiga disciplina de les “poses aèries” afegint una plasticitat poc freqüent. Durant el número la parella d’artistes executa figures pròpies dels frescs de Miquel Àngel fet que els valgué força guardons en el darrer festival IDOL celebrat a Moscou el passat mes de setembre.

History Makers, Cintes aèries – Ucraïna

Entre els artistes presents en el programa del 4t festival de Circ Golden Trick of Kobzov celebrat a Odessa el passat mes de juny en destacà una parella de joves artistes ucrainians a les cintes aèries. La seva presentació oferia una elaborada construcció del número des d’un punt de vista dramàtic alhora que mostrava figures de notable nivell tècnic. L’atracció fou mereixedora d’un dels premis de bronze del certamen dirigit per Mykola Kobzov.

Idols, Cintes aèries – Rússia

La parella de joves artistes russos formada per Yulia Makeeva i Alexey Turchenko ens ofereixen una coreografia on una exquisida plasticitat fa oblidar a l’espectador l’extrema exigència física i de precisió. En un oníric univers oriental, els espectaculars vols del duo Idols ens transporten al món de les mil i una nits. Una atracció presentada per Ruslan Ganeev (Rússia) i Rosgoscyrk / Vadym Gagloev (Rússia)

Tim & Taisia, Cintes aèries – Xina / Rússia

La història d’aquesta jove parella d’acròbates és un veritable paradigma de la multiculturalitat entesa com una enriquidora suma de coneixements: ell formava part d’una troupe d’acròbates i ella era ballarina, l’atzar del destí els va fer coincidir en una mateixa temporada d’un gran parc d’atraccions. Allí nasqué la passió i també l’origen de la sensual atracció a l’aire que ens ofereixen a la cinquena edició del Festival de Figueres.

Duo Volkov, Cadenes aèries – Rússia

Pels experts en circ el nom de Sergey Volkov és sinònim de l’home qui va revolucionar ara fa una dècada la disciplina de la corda aèria proposant amb la seva antiga companya una coreografia pels aires excepcional que tingué força còpies arreu del món. En el passat Festival Idol de Moscou hi mostrà la seva nova creació: un nou desafiament a la gravetat de gran bellesa plàstica, els vols amb cadenes! Una atracció presentada per The Great Moscow Circus / Zapashny brothers (Rússia)

Yulyia Stetsenko, Cercle aeri – Ucraïna

El panorama circense d’aquesta darrera dècada està farcit de números solistes de cercle aeri presentats per noies: el que fa diferent la proposta d’aquesta artista és la rapidesa en les figures i la dificultat que requereixen degut a l’alt nivell tècnic assolit. Una atracció presentada per Firebird Productions / Peter Dubinsky (Estats Units)

National Circus of Pyongyang, Funàmbuls a gran alçada – R.P.D. Corea del Nord

Actuant a més de 9 metres del terra,
sense cap tipus de seguretat, és el primer cop que aquesta gran atracció surt del seu país: l’excel·lència del circ garantida.

Equilibris

“Fan dance” Sheyang Acrobatic Troupe of China, Equilibris de cap – Xina

La persona de Li Xining ha protagonitzat la revolució estètica que la mil·lenària tradició acrobàtica xinesa precisava per a creuar les portes del segle XXI. El número d’equilibris de cap a cap es concep com un tot unitari on cada gest i detall estan calculats: el vestuari, la música i els moviments dels artistes estan al servei d’un dels números més sorprenents tècnicament que el circ xinès ha ofert aquests darrers anys. Obtingué un Lleó d’Or en el darrer Festival de WuQiao (Xina).

 

“Qin Warriors” WuQiao Arts School of China , Jocs icaris i equilibris en monocicle – Xina

En la 14a edició del gran festival de Circ de WuQiao (2013), la troupe d’acròbates de Hebei va sorprendre al món amb una atracció d’icaris al damunt de bicicletes. La superació a tal desafiament no es feu esperar i l’any següent sobre la pista del Festival de Wuhan la troupe de la ciutat oferia un número extraordinari d’icaris en monocicle que, un cop afinat en la part artística a l’escola d’arts de WuQiao fou recompensat amb el màxim trofeu en el darrer Festival de WuQiao, el darrer mes d’octubre.

 Yarov’s Troupe, Perxes volants – Ucraïna

Els 7 integrants d’aquest col·lectiu han recuperat una antiga modalitat de la disciplina de la perxa avui caiguda totalment en l’oblit: les perxes volants, els llargs màstils per on s’enfilen els àgils i que els portors, en aquest cas, no contents de sostenir-los en equilibri sobre espatlla o front se’ls llancen d’un a l’altre amb recepcions tan espectaculars com arriscades. Sota la direcció artística de Maria Remneva. Una atracció presentada per Firebird Productions / Peter Dubinsky (Estats Units)

 

Mà a mà

Duo Vitaly, Mà a mà – Perú

Formats en la gimnàstica i les arts marcials, aquesta parella es va iniciar en el món del circ mercès als projectes de La Tarumba i del Circ Etno del seu país natal. D’allí passaren al Golden Circus de Xile per acabar actuant al pop Circus del Japó des d’on viatjaran per a participar en el festival del Circ. Els seus exercicis demanen una remarcable coordinació muscular i destacable força física.

Zhygaltsov Brothers, Mà a mà – Ucraïna

Formats en l’acrobàcia esportiva, aquests germans ucrainians ofereixen una seqüència de figures on força i equilibri es porten a l’extrem. Els experts sabran descobrir en ells una de les parelles de mà a mà amb una tècnica més depurada dels darrers anys: la precisió de cadascuna d eles figures, la netedat en cada gest, la tria de figures i els seus encadenaments garanteixen a aquest número una important carrera artística entre els més grans del seu gènere.

Vardanyan brothers, Mà a mà – Armènia

Actualment l’atracció dels germans Vardanyan forma part del gran espectacle que recorre els circs estables de Rússia amb el nom de “Cinc Continents”. La seva atracció fou finalista en els Premis Master celebrats a Sochi l’estiu passat i constituí un dels plats forts de la darrera edició del Festival de joves promeses de Moscou. Una atracció presentada per: Royal Circus / Gia Eradze (Rússia) i Rosgoscyrk / Vadym Gagloev (Rússia)

 

Contorsió amb equilibris

Duo Miracle, Contorsió amb equilibris – Ucraïna

Amb tan sols 21 anys, la parella de joves artistes ucrainians integrada per Roman Khafizov i Yevheniia Obolonina, ja ha conquerit els jurats dels festivals d’Odessa (Plata en el 4t Festival Golden Trick) i de Moscou (Bronze en el 3r Festival Idol). Una atracció presentada per: Kobzov Circus / Mykola Kobzov (Ucraïna)

Swan Lake, Contorsió amb equilibris – Mongòlia
L’escola de contorsió d’Ulan Bator és avui la més prolífica mundialment en l’art de la dislocació del cos. En les seves instal·lacions es formen anualment desenes de noies que somien en actuar circs internacionals. La proposta del quartet “Swan lake” (el “Llac dels Cignes” de Txaikovski) suma plasticitat i tècnica de manera sublim. Una atracció presentada per Center for Development of Mongolian Circus / Erdene Nergui (Mongòlia)

 

Acrobàcia

Troupe Erdene, Bàscula + volteig acrobàtic – Mongòlia
Els espectadors del primer Festival del Circ segur que recordaran qui fou mereixedor d’un dels dos primers Elefants d’Or de la història del certamen: la Troupe Zola que vingué de Mongòlia amb les seves dues atraccions de saltadors a bàscula i de volteig acrobàtic. El líder del grup era Erdene Nergui, el mateix que ha dedicat els seus darrers anys a crear alguna de les atraccions més sorprenents de la història recent del circ mongol.
Pel proper Festival, Nergui ofereix un nou grup d’acròbates en les dues mateixes disciplines que Zola però amb un record mundial: els sis salts mortals executats per un dels acròbates projectats pels aires mercès a la bàscula. La Troupe es presentà amb èxit en el darrer Festival IDOL de Moscou. Una atracció presentada per Center for Development of Mongolian Circus / Erdene Nergui (Mongòlia) 

 

Cercles

Alexandra Levitskaya, Hula hoop aeri – Rússia

Una de les atraccions revelació del tercer festival de Circ IDOL celebrat a Moscou el passat mes de setembre fou la presentada per aquesta jove artista que prové d’una històrica família russa d’ensinistradors d’animals domèstics. La novetat proposada consisteix en sumar la destresa amb els hula hops amb la corda vertical que enlaira l’artista a força metres del sòl metre continua amb els cercles en moviment. Una atracció presentada per The Great Moscow Circus / Zapashny brothers (Rússia) 

KonstantinO, Roda cyr – Rússia

La roda cyr és una de les darreres disciplines que la pista del circ ha incorporat: emprant un simple cercle, el seu moviment continuat és la base sobre la que l’artista efectua equilibris inversemblants. La imatge ens recorda “L’Home de Vitrubi” on Leonardo da Vinci exposava les proporcions del cos humà. Una atracció presentada per Chernov Creation / Dmitry Chernov (Rússia)

 

Malabars

Diabolo in Soul, Diàbolos en grup – Taiwan

Descobert en el darrer Festival de Circ de Wuhan (Xina) celebrat l’octubre de 2015, aquest sextet de malabaristes explora noves combinacions en l’art dels jocs malabars amb diàbolo. La precisió mil·limètrica que exigeixen els seus llançaments i la compenetració entre els membres del grup fan d’aquesta atracció un referent en el seu gènere.

 

Comicitat

Paquín & Angelo, Pallassos – Mèxic

Arturo i Felipe, pare i fill en la vida real, esdevenen Paquín i Angelo, august i carablanca, sobre la pista. Una parella per a qui l’humor sense paraules té pocs secrets i que assumeix la responsabilitat de farcir de rialles la grada de la Gran Carpa.