La col·lecció “Fonoteca de Cobla” de la Cobla Ciutat de Girona recupera la memòria de compositors gironins

El compositor gironí Francesc Perich Escosa, de qui justament enguany se celebra el centenari de la mort (1872-1914), serà el protagonista del primer volum

La cobla Ciutat de Girona ha iniciat un nou projecte que persegueix preservar i difondre el llegat dels compositors de cobla gironins. Sota la col·lecció “Fonoteca de Cobla” es vol recuperar la memòria de compositors com Francesc Perich Escosa, Narcís Costa Horts, Albert Cotó, Joan Carreras Dagas, Fèlix Farro, Bonaventura Carreras, Francesc d’Asís Font i Martinez, Josep Maria Carbonell o Enric Baró, entre d’altres.

Aquest projecte (el primer d’una sèrie), que compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, s’estrena amb l’edició d’un primer CD del compositor Francesc Perich Escosa (1872-1914) que coincideix amb el centenari de la seva mort. Francesc Perich va ser un gran músic i tot un personatge cultural en la seva època. Pel que fa al contingut musical d’aquest primer volum, s’han inclòs 5 de les 6 sardanes que Perich va compondre, ja que després d’un intens treball de recerca ha estat impossible aconseguir la sardana titulada “Angelical”. Entre els nombrosos ballables que va compondre s’ha realitzat la selecció d’una desena de temes, entre el quals s’hi pot trobar xotis, pas-dobles, valsos, masurques, polques, americanes i vals-jota.

“Necessitem fer gestes d’aquestes característiques per poder garantir la pervivència d’allò que ens ha fet com som” ha remarcat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que ha celebrat la feina de la Cobla “de rescat de l’oblit de persones que no ens podem permetre el luxe que quedin oblidades”. D’altra banda, el director de la Cola Ciutat de Girona, Jesús Ventura, ha destacat que “el naixement d’aquesta col·lecció vol deixar constància d’un llegat massa vegades oblidat d’una sèrie de compositors notoris”.

L’acte de presentació també ha comptat amb la presència de Xavier Soy, vicepresident i diputat de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social de la Diputació de Girona; Antoni Baulida, delegat territorial del Departament de Cultura de la Generalitat; i Joaquim Rucabado, president de la Confederació sardanista de Catalunya.