La col·lecció de Joan Abelló es desplega per diferents museus del territori dins l’Any Abelló

Dins de l’Any Abelló, el Museu ha organitzat dues exposicions més: ‘Records de l’Àfrica. Abelló a Costa d’Ivori’ i ‘Abelló. Un paisatge imaginari’, creada amb intel·ligència artificial

Redacció.- Coincidint amb la commemoració de l’Any Abelló, el Museu Municipal Joan Abelló de Mollet del Vallès ha fet un pas més per donar a conèixer l’obra del pintor i la col·lecció arreu del país. Si el recorregut vital pels llocs, les persones i els objectes que el van construir com a artista i com a col·leccionista va articular l’exposició La col·lecció viscuda, la vida pintada, el Museu Abelló convida ara els diferents museus de Catalunya a sumar-se a la celebració de l’Any Abelló desplegant la seva col·lecció i la seva pintura en diferents punts de la geografia catalana per tal que la col·lecció del pintor dialogui amb els fons artístics d’altres museus.

Joan Abelló, la col·lecció convidada

Així, en aquest darrer trimestre del 2023, un total de 18 museus del territori català s’han sumat a celebrar el centenari de l’artista en el marc de l’activitat Joan Abelló, la col·lecció convidada. Les complicitats que s’establiran entre Abelló i els altres pintors són un homenatge a les relacions que va teixir el pintor amb els diferents artistes del seu temps.

Els museus que s’han sumat a l’homenatge al pintor molletà són la Fundació Joan Brossa, on el diàleg amb Abelló es crearà a través de les xarxes socials; el Museu Frederic Marès, amb qui Abelló compartia la passió pel col·leccionisme;; l’Espai Subirachs, on es podrà admirar un magnífic retrat d’Abelló realitzat per Subirachs; el Museu Thermalia de Caldes de Montbui; o el Museu Salvador Vilaseca de Reus, on es fa palesa l’admiració d’Abelló per un dels escultors més representats a la seva col·lecció. els Museus de Sitges; el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu, amb una picada d’ull al modernisme.

També hi participen el Museu d’Art Modern de Tarragona, on Enric Granados fa de pont entre la col·lecció́ d’Abelló́ i el projecte de Julio Antonio, que s’exhibeix a la sala permanent del Museu; el Museu Deu d’El Vendrell, on dialogaran les personalitats d’Antoni Deu i Joan Abelló́; l’Espai Guinovart, a Agramunt, també́ ha volgut sumar-se a la celebració convidant al Museu Abelló́ a exhibir una de les obres de l’artista lleidatà que habitualment es pot veure a les sales permanents del Museu. Al Museu d’Art de Sabadell la pintura d’Abelló́ s’integra en el magnífic interior de la Casa Turull; al Museu d’Art de Cerdanyola paisatges pintats per Abelló́ i per Joaquim Mir mantenen un diàleg amb la col·lecció́ del museu.

El Museu de Valls, amb un Abelló posant davant el fotògraf Francesc Català Roca, el Museu d’Art de Girona, amb la pintura de Joan Abelló de La Devesa, la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, on els Mompou, Palau i Abelló fan diàleg, també col·laboren en l’activitat el Museu de Lleida, una obra de l’escultor Ismael Smith entrarà en diàleg a les sales permanents , així com el Museu de Granollers, que ha volgut sumar-se a l’homenatge des del seu espai expositiu de l’Aparador. Un paisatge de Joan Abelló del fons del Museu de Granollers il·luminarà l’estreta relació que l’artista va mantenir sempre amb el Vallès.

Un cop conclogui aquest diàleg entre Abelló, els diferents artistes del seu temps i les col·leccions, Joan Abelló, la col·lecció convidada quedarà recollida en un llibre.

‘Records de l’Àfrica. Abelló a Costa d’Ivori’ i ‘Abelló. Un paisatge imaginari’

Per altra banda, aquest darrer trimestre del 2023 el Museu Abelló ha organitzat dues exposicions en el marc de les activitats de commemoració de l’Any Abelló.

La primera exposició, Records de l’Àfrica. Abelló a Costa d’Ivori, presenta el resultat del viatge que l’artista va fer el 1987 a Costa d’Ivori acompanyat de l’antropòleg i fotògraf Albert Costa, un viatge estètic per “mirar, pintar i fotografiar”. Aquest viatge va quedar recollit en el llibre Pistas de África, que recull les 39 obres que va fer l’artista. Aprofitant l’Any Abelló, la Fundació Joan Abelló presenta aquesta col·lecció de dibuixos i el conjunt de fotografies que va fer Albert Costa, i que van immortalitzar els moments d’Abelló fent els dibuixos a Costa d’Ivori. L’objectiu de l’exposició és també donar a conèixer una altra gran passió d’Abelló, els viatges.

La segona exposició, titulada Abelló. Un paisatge imaginari, commemora el centenari de Joan Abelló a través de la mirada contemporània del duet d’artistes digitals Varvara & Mar, els quals han fet possible l’exposició utilitzant la intel·ligència artificial (IA).

Com a primers usuaris d’eines creatives d’IA, Varvara & Mar són artistes coneguts per incorporar la tecnologia en la seva pràctica artística i per observar els temes socials i ambientals des del punt de vista de l’era de la màquina.

Ambdues exposicions es podran veure al Museu Abelló de Mollet del Vallès fins al 7 de gener.

El somni de tenir un museu a la seva ciutat

Joan Abelló́ (1922-2008) va expressar ja a l’edat de 24 anys la seva il·lusió per tenir un museu a la seva ciutat. Van haver de passar 53 anys fins que el seu somni es va fer realitat. L’any 1999 l’Ajuntament de Mollet va inaugurar el Museu Joan Abelló. L’artista havia fet una primera donació al municipi, el que va possibilitar la creació de la Fundació Municipal Joan Abelló́ i la inauguració del Museu. L’any 2001 obria al públic l’espai de la Casa del Pintor, un univers laberíntic que explica les seves passions com a pintor i com a col·leccionista.
Publicacions

Durant l’Any Abelló s’han editat quatre publicacions dedicades a l’artista: Catàleg de l’exposició; Catàleg dels diàlegs amb Abelló; 100 anys del pintor i col·leccionista; Records d’Àfrica. Abelló a Costa d’Ivori, Joan Abelló, retrats per a un centenari; i Joan, el nen que somiava colors. A aquestes publicacions se n’hi sumaran dues més amb l’activitat Joan Abelló, la col·lecció convidada i Diàlegs amb Abelló, el recull d’intervencions a L’Aparador del Museu.

Etiquetes: