La companyia de circ Rasposo arriba a Temporada Alta

Amb un espectacle que explora la figura femenina en el món circense

Redacció.-  Temporada Alta programa en la recta final del festival una proposta trencadora de circ contemporani i poètic que arriba de la mà de la companyia francesa Rasposo, amb 35 anys d’història. La Dévorée és l’espectacle recomanat a partir de 8 anys, que serà estrena a Catalunya i es veurà del 8 a l’11 de desembre en una carpa que s’instal·larà a La Copa de Girona. Aquesta serà la darrera ocasió per veure aquesta producció que es va estrenar el 2016 i ha comptat amb una gran gira europea per França, Bèlgica, Espanya i Itàlia.

Marie Molliens signa aquesta creació, que també dirigeix, i que explora totes les cares de la dona de circ a través d’un sentit homenatge. A La Dévorée, la companyia mostra la feminitat vulnerable i les seves passions a través d’una figura femenina que representa una dona icònica i humana que meravella i emociona alhora.

La proposta escènica està basada en la història mitològica de Pentesilea, reina de les guerreres Amazones que va lluitar a la Guerra de Troia. Pentesilea va ser abatuda per Aquil·les, que la va ferir mortalment i va quedar captivat per la seva bellesa.

La dramaturga francesa ha creat un relat sobre una dona combatent i les seves debilitats en una versió on Pentesilea mata i devora Aquil·les ajudada pels seus gossos. Totalment fora de si pel que ha fet, la reina acaba suïcidant-se.  D’aquesta manera, Molliens s’ajuda de la història per qüestionar les passions devoradores i aborda el paper de la dona de circ i el risc de l’acròbata que amb la proximitat que permet la carpa ajuda a crear moments d’emoció en estat pur.

El relat mitològic es complementa amb l’exploració d’un univers carnal, ornamental, sofisticat i plàstic que aconsegueix sorprendre i explorar l’espectacularitat del circ. L’espectacle també compta amb acompanyament musical que accentua la inestabilitat i el perill de les acrobàcies mentre a la pista l’espectacle es fusiona amb l’univers carnal dels quadres de Francis Bacon i el món simbòlic de Gustav Klimt.

En una entrevista a la revista cultural francesa L’Oeil D’Olivier, Molliens explica que per crear els seus espectacles sovint s’inspira en Castellucci, Angelica Liddell, Gipsy Grüss o Lars Eidinger entre d’altres figures del teatre de carrer com Fellini, Artaud o Deleuze.

La companyia Rasposo va ser creada el 1987 per Fanny i Joseph Molliens, pares de Marie Molliens. Encara que en els seus inicis realitzava teatre de carrer, sempre ha interrogat els codis circenses tradicionals incorporant amb una mirada actual el teatre i les emocions. El 2012 Molliens assumeix el rol de direcció artística de la companyia.