La companyia internacional Sisters estrena a l’Ateneu Popular 9 Barris el seu nou espectacle Clockwork

El muntatge integra diverses disciplines circenses, com el màstil xinès, la roda Cyr o la manipulació d'objectes

L’Ateneu Popular 9 Barris està abocat de ple en l’organització del seu Circ d’Hivern, una de les manifestacions circenses amb més trajectòria de la ciutat de Barcelona. Del 14 de desembre de 2013 fins al 12 de gener de 2014 el barri s’omplirà de circ en la seva 18a edició.
Mentre l’Ateneu bull amb els preparatius, rebrà la setmana que ve una residència que, com el Circ d’Hivern, dóna suport a la producció i creació contemporània de circ per teatres. La companyia franco-danesa-espanyola Sisters estrenarà a 8 Barris el seu nou espectacle, Clockwork. La residència ha començat aquest 21, i l’espectacle es podrà veure el cap de setmana del 26 i 27 d’octubre en dues úniques funcions.
Sisters és una de les cinc companyies seleccionades per la plataforma de Circus Next, dispositiu d’acompanyament de creadors de circ emergents a nivell europeu. La companyia internacional presenta el seu nou espectacle en una residència conjunta amb La Central del Circ. Clockwork segueix a Barcelona una gira que va començar al Manège de Reims.
El concepte de Clockwork neix de l’obsessió de la companyia per la perfecció dels temps entre els seus cossos en moviment: els seus cossos són un. Uns depenen dels altres tant física com mentalment quan es mouen, de la mateixa manera que el rellotge depèn de les agulles i els engranatges per al seu funcionament.
Sisters
Tot i dir-se Sisters, la companyia són tres homes: el francès Valia Beauvieux, el danès Mikkel Hobitz Flitenborg i el canari Pablo Rada Moniz. Formats a la Universitat de Circ i Dansa d’Estocolm, han comptat per la seva primera creació amb la mirada externa del coreògraf i performer grec Dimitris Papaioannou.
Sisters ha creat un mètode propi per crear material i moviments útils per a la creació, que denominen human juggling (malabarisme humà), a través del qual apliquen patrons i formes de pensar dels malabaristes al cos humà i a l’espai. Com el rellotge que necessita cadascun dels seus engranatges per a funcionar, inventen una dansa complex per a cames, braços, torsos i caps. La companyia combina i modifica les arts circenses de mil maneres i a través de diverses tècniques: doble màstil xinès, roda alemanya, corda fluixa, manipulació d’objectes…
L’Ateneu Popular 9 Barris
Des que va engegar el 1979, l’Ateneu Popular 9 Barris juga un paper fonamental en el desenvolupament del circ català. Duu a terme activitats de formació, producció i exhibició. Cada any produeix quatre combinats de circ i, des del 1997, cada Nadal produeix el Circ d’Hivern alhora que, tant com pot, programa companyies circenses estatals i estrangeres. A l’Ateneu Popular 9 Barris, que va rebre el premi FAD Sebastià Gasch el 1997 i també el premi especial de la crítica dels premis Ciutat de Barcelona 2000, entre altres, hi han brotat i germinat un gran nombre d’artistes i companyies.