La companyia La Calòrica guanyadora de la VIII edició del Premi Quim Masó amb un text de Joan Yago

L’obra Bluf ha estat escollida entre 48 propostes presentades enguany, s’estrenarà a Temporada Alta 2014 i es veurà al Grec 2015

El jurat de la VIII edició del premi Quim Masó a nous projectes de producció teatral ha fet públic el seu veredicte en un acte públic celebrat aquest vespre a La Sala La Planeta de Girona. L’obra guanyadora d’aquesta edició és Bluf, de la companyia La Calòrica.

Joan Yago signa el projecte de La Calòrica, i defineix el text com “un compendi d’històries entrecreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i sortir a buscar la felicitat. Persones que desitgen viure la vida d’un heroi de pel·lícula però que comencen a fer-se grans i s’adonen que la vida que ells havien somiat no és la que tenen”. Segons la mateixa companyia un espectacle concís, pop, gamberro, realista i explosiu com una onomatopeia. Un muntatge on es podran veure molts personatges només representats per 5 actors: En Ninot, l’Albert, la Rut, l’Olga, una abella que dirigeix una multinacional, i unes moteres lesbianes que atraquen bancs conviuen dins el cosmos d’aquesta peça teatral.

L’equip artístic estarà integrat per Joan Yago (dramatúrgia), Israel Solà (direcció), Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher, Esther López, Marc Rius i Júlia Truyol (intèrprets). Tots ells formen La Calòrica una companyia teatral que va nèixer l’any 2010 formada per un grup de llicenciats de l’Institut del Teatre de Barcelona. Bluf és el seu cinquè projecte, entre els anteriors destaquen La nau dels bojos (Premi Adrià Gual 2012) o Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (premi del jurat i del públic al Xè Festival Escènica de Foios – València -).

El projecte ha estat escollit entre un total de 48 produccions teatrals (11 projectes més que l’any passat assolint el rècord de participació de les darreres edicions) optaven al premi d’enguany que, des de 2012, disposa de més dotació econòmica i possibilitat d’exhibició que els anys anteriors. Així doncs, el guardó finança el projecte de La calòrica amb prop de 50.000 euros i l’espectacle s’estrenarà al Festival Temporada Alta 2014 i el Grec 2015 – Festival de Barcelona.

Els altres dos espectacles que havien arribat a la final són: Uritorco de la Companyia Hongaresa de Teatre escrita per Paco Zarzoso i Lluïsa Cunillé i la Tortuga de califòrnia, un text de Daniela Feixas per l’Associació Cultural per la Renovació Teatral (ACRT).

El jurat que ha avaluat els projectes presentats estava format per Sergi Belbel (director i autor teatral), Ramon Simó (director teatral i director del Festival Grec), Andreu Gomila (crític i periodista teatral), Pere Puig (director teatral i de la Sala La Planeta), Josep Domènech (Bitò Produccions), Josep Sánchez (director del Teatre Municipal de Girona), Josep Maria Miró (guanyador de la setena edició dels Premis Quim Masó) i Guillem Terribas (Llibreria 22), actuant com a secretari.

El Premi Quim Masó s’atorga amb periodicitat anual i és l’únic amb retribució econòmica al nostre país per a la producció i exhibició de muntatges de text en llengua catalana no estrenats.

Aquest premi va ser creat el 2006 per la família Masó, Bitò Produccions, la Llibreria 22 i el Grup Proscènium-Sala Planeta amb la voluntat de formalitzar un reconeixement en record de l’actor, director i productor de teatre Quim Masó, que va ser un dels fundadors de la Llibreria 22, el Grup Proscènium, la companyia El Talleret de Salt i, posteriorment, de Bitò Produccions, juntament amb Josep Domènech i Salvador Sunyer. El premi està patrocinat per l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, l’Assessoria Ribas-Alvarez i Bitò Produccions, amb el suport de l’Obra Social de “la Caixa”, el Festival Temporada Alta i el Grec – Festival de Barcelona.