
14 ag. 2022 La connexió de Dalí il·lustrador amb la literatura, eix de l’exposició del Reial Cercle Artístic de Barcelona
La mostra es completa amb una sèrie fotogràfica del pintor menys artificiós feta pel prestigiós fotògraf i cineasta Jacques Léonard
Redacció.- L’exposició “Salvador Dalí. Somnis poètics sota la mirada de Jacques Léonard” ocupa els tres espais expositius de la planta baixa del Cercle (C/Arcs, 5, Barcelona), és extraordinàriament completa. D’una banda, és un recull de l’obra il·lustrada del geni empordanès que gira a l’entorn de dues obres literàries clàssiques: La Divina Comedia (1959-1963) de Dante Alighieri i La Vida es Sueño (1975) de Pedro Calderón de la Barca, que Dalí va passar pel tamís del surrealisme. D’altra, és una exposició fotogràfica obra del prestigiós fotògraf i cineasta Jacques Léonard, que ens permet acostar-nos al rostre menys artificiós i més quotidià de Salvador Dalí. L’exposició romandrà oberta fins al 2 d’octubre i es pot visitar de dilluns a diumenge de 10 del matí a dues del migdia i de tres de la tarda a vuit del vespre. La comissaria Rosa María Perales Piqueres i compte amb la col·laboració de l’Arxiu Família Jacques Léonard.
Salvador Dalí, reconegut en l’àmbit de la cultura occidental com un dels autors més rellevants del moviment surrealista de la primera meitat del segle XX, va experimentar amb nombrosos recursos tècnics i, amb gran mestratge, va treballar diverses formes interdisciplinàries de l’art. És excepcional la seva experiència en el camp de la il·lustració d’obres universals, la versió de les quals culmina amb La Divina Comedia (1320), de l’autor italià Dante Alighieri, per posteriorment reprendre el món de la fantasia amb La Vida es Sueño (1635) de Pedro Calderón de la Barca. En aquesta obra gràfica que trobem al Cercle aquests mesos es pot descobrir una forta influència de temàtiques com la història, la ciència, la filosofia, la literatura universal i la religió en la seva obra. Elements que plasma en una barreja perfecta entre el context real i el seu món interior, entre l’objectiu i el subjectiu, entre la idea i el sentiment.
Aquesta part de la mostra és, doncs, en paraules de Josep Fèlix Bentz, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona: “una oportunitat única de descobrir la passió de Dalí per la literatura i com adapta dos clàssics de la literatura al seu univers plàstic”.
Els visitants de l’exposició tindran a més, l’oportunitat d’anar més enllà de l’obra de Dalí, per conèixer qui s’amaga darrera del personatge excèntric i artista inimitable. Aquest viatge a l’interior d’un Dalí més personal es pot fer gràcies a les fotografies de Jacques Léonard, que entre els anys 1955 i 1963 va elaborar tres reportatges per a publicacions en premsa, de les quals la mostra del Cercle n’acull una selecció. Léonard (fill d’un tractant de cavalls d’origen gitano i de la propietària d’una casa de costura de París) retrata Dalí representant el personatge que ell mateix havia creat, i també a l’artista en la seva intimitat, amb una actitud allunyada del gest artificiós. Aquest excepcional document gràfic ens parla de la complicitat existent entre el fotògraf i el pintor. Una complicitat que no es va trencar mai, malgrat que la dona del fotògraf Rosario Amaya, que era model professional per artistes, es va negar a posar per a Salvador Dalí.