La dansa serà protagonista del Portalblau aquest divendres 29 amb Nora Baylach Òxid

La dansa, la música i la poesia seran protagonistes de nou aquest cap de setmana al Festival Portalblau

Redacció.- Divendres 29 es podrà veure a la plaça Víctor Català de L’Escala Òxid, un espectacle de dansa contemporània creat i interpretat per la ballarina i creadora Nora Baylach. La proposta va ser concebuda per a l’acte inaugural de l’escultura Transformador del Temps, de Manel Batlle, a la ciutat de Granollers, i descobreix el lligam entre quatre generacions diferents que, gràcies a la figura del drapaire, es narren i es teixeixen entre elles.

Dissabte 30 serà el torn de la música. En aquest cas, la de la cantant francesa d’origen grec Dafné Kritharas. En el que serà el seu primer concert a Catalunya, Kritharas presentarà al Jardí Clos del Pastor de la mateixa localitat empordanesa l’àlbum Varka, un recull de cançons lligades a l’exili i el desarrelament. En la cruïlla del món oriental i occidental, aquesta artista ha viatjat pels Balcans, Grècia i Anatòlia fins a les fronteres de Síria per absorbir la tradició oral i cançons en diversos idiomes. Canta en grec, espanyol, francès, bosnià i turc, sintonitzant amb els viatges i els descobriments que comparteix amb el guitarrista i compositor Paul Barreyre.

La poesia prendrà el relleu diumenge 31. També al Jardí Clos del Pastor, es podran escoltar els versos de Bluets, de la nordamericana Maggie Nelson. Un poemari inspirat en el blau, que narra la relació de l’autora amb aquest color i també una situació de desamor descarnada. La veu la posarà Míriam Cano, també poeta i traductora de Nelson al català.

A l’agost, grans noms de la música internacional i catalana

La música prendrà protagonisme a l’agost. La Mar d’en Manassa serà l’escenari, durant la primera setmana del mes, de les actuacions de Beth i Laura Andrés, que presentaran el seu nou disc, Natural Women (5 d’agost); Ramon Mirabet, que també presenta nou àlbum, Free (6 d’agost); Gio Symphonia, que interpretaran els Clàssics del cinema sota la direcció de Marc Timón (7 d’agost); i Clara Peya, que fa parada a Portalblau amb la seva gira Perifèria (8 d’agost).

El Fòrum romà d’Empúries, escenari de gran format, prendrà el relleu com a escenari dels concerts de la darrera setmana, protagonitzats per grans noms de l’escena musical internacional i catalana. Abans, però, es podrà veure Més lloc per a la fosca Capítol 1: Natura, un espectacle electrònic d’arrel –i de terror– basat en Solitud, de Caterina Albert i Paradís. Aquesta activitat, vinculada a la Fira Mediterrània de Manresa, es farà dimecres 10 d’agost al claustre del MAC-Empúries.

Un dia després, l’11 d’agost, Texas donarà el tret de sortida als concerts de gran format al Fòrum Romà d’Empúries. El grup escocès liderat per Sharleen Spiteri puja als escenaris en una gira internacional per presentar Hi, el seu desè treball d’estudi, que commemora el 30è aniversari del seu àlbum de debut, Southside. El grup català Stay Homas també farà parada a Portalblau en el marc de la seva gira internacional per presentar Here2Play. Serà el divendres 12 quan el públic podrà gaudir d’aquesta banda que ja s’ha convertit en una de les més consolidades del panorama musical.

Dissabte 13 serà el torn d’Els Catarres, que faran sonar el seu nou àlbum, Diamants, al Fòrum romà en un concert que promet ser imperdible. Diumenge 14 el públic familiar té una cita amb El Pot Petit, que arriba al festival amb la gira Vull cantar i Vull ballar, un espectacle molt festiu que combinarà la música i els titelles amb els millors temes dels seus discos. També serà molt especial l’actuació d’Ara Malikian del dilluns 15 d’agost que, en el marc de la seva gira mundial The Ara Malikian World Tour, tancarà la quinzena edició de Portalblau.

Durant l’agost també hi haurà lloc per a la fotografia. Del 5 d’agost al 4 de setembre es podrà visitar l’exposició fotogràfica El mar i les persones, que mostra les 43 imatges finalistes de la segona edició de MedFoto, el primer Concurs Internacional de Fotografia del Mediterrani.