La dimensió poc coneguda: Pioneres del cinema

L'exposició es podrà visitar al Museu del Cinema fins l'1 de juny

L’exposició “La dimensió poc coneguda: Pioneres del cinema” és un projecte de Marta Sureda i Ingrid Guardiola que ens apropa al treball que les dones han desenvolupat en l’àmbit cinematogràfic a través de quatre assaigs audiovisuals dedicats a cineastes, muntadores, guionistes i actrius. Els quatre vídeos són el resultat d’un treball d’investigació a partir d’entrevistes a experts/es i professionals dels diferents àmbits.

Es tracta d’un projecte de caràcter educatiu, creatiu i divulgatiu. Cadascun dels vídeos està acompanyat per un retrat d’una pionera fet per l’artista Andrea Btoy (Alice Guy, Anita Loos, Clara Bow, Lillian Gish). El visitant també pot consultar i ampliar els continguts de les peces audiovisuals a través d’un blog en línia on es troben les entrevistes amb les professionals i els experts/es, així com un conjunt de referències i bibliografia sobre el tema i les xarxes socials respectives del projecte.

La història del cinema es filtra, tant per l’objectiu de la càmera com per l’ull opac de l’historiador com per la butxaca estreta del productor . D’aquí que la història de les dones muntadores, guionistes i cineastes sigui una versió concisa i poc reconeguda de la versió oficial de la història del cinema; no és tant així amb les actrius: la carn i el voyeurisme congènit a la pràctica cinematogràfica les salva de la invisibilitat. En una imatge dels orígens del cinema apareixen els germans Lumière (uns dels pares de l’invent) cosint. En ella recuperen l’anècdota que vincula l’origen del cinema a la pràctica de la costura. Certament, la història és un recosit d’històries, de la mateixa Història: des de les primeres etnògrafes (Osa Johnson, mirada colonialista), les pioneres cineastes (Alice Guy, projecte burgès; Lois Weber, projecte social…), a les primeres còmiques (Lea Giunchi, còmica), passant per les muntadores (Elisaveta Svilova o Esfir Shub a Rússia, Margaret Booth o Barbara McLean a Hollywood, entre d’altres), les ments que hi havia darrere de les històries (guionistes com June Mathis o Anita Loos), fins a les muses dels conquistadors de l’ofici (Jeanne d’Alcy és a Méliès el que Mary Pickford o Lilian Gish a Grifith) i del desfici (Theda Bara, Pola Negri…).

El projecte no està tancat, les entrevistes en línia s’aniran ampliant per tal de donar a conèixer més professionals i experts/es amb l’objectiu de ser al màxim de divulgatius possible.