12 oct. 2014 La Diputació de Girona actualitza el seu Fons d'Art i el posa en xarxa per divulgar-lo
L'inventari aplega actualment prop d'un miler de pintures i escultures
El catàleg digital del Fons d’Art de la Diputació de Girona és un espai virtual dedicat al patrimoni artístic d’aquesta institució. Té com a objectiu facilitar als ciutadans l’accés al coneixement del seu llegat d’una manera senzilla i adaptada als temps actuals i, al mateix temps, pretén ser una eina de recerca per als investigadors pràctica i eficaç, que contribueixi a un major coneixement del nostre territori.
El projecte existeix gràcies a la feina que ha estat duent a terme des de fa uns quants mesos un equip de treball format per personal de la Diputació de Girona i del Museu d’Art de Girona, que és qui custodia el Fons.
El catàleg digital s’ha concebut en forma d’inventari constituït per dues categories d’informació: la primera, centrada en les obres d’art que conformen el fons (acompanyades de les fitxes tècniques i la galeria d’imatges) i la segona, dedicada a identificar els artistes que s’hi troben representats.
El Fons d’Art de la Diputació de Girona està format per un conjunt extens de peces amb un alt valor arqueològic i artístic (fotografies, utensilis, elements constructius i arquitectònics, rajoles i mosaics) que abracen una franja temporal molt dilatada, des del principi de l’edat mitjana fins al moment actual.
Davant l’envergadura de la col·lecció, en aquesta fase del projecte es va decidir centrar el catàleg digital en la part més significativa, representada per la pintura i l’escultura. Es preveu que en fases posteriors es pugui seguir complementant.
Actualment, al catàleg digital hi ha informació de prop d’un miler de peces, la majoria de les quals se situen als segle XIX i XX, un període en què les comarques gironines van tenir un paper primordial en l’art: des dels inicis del paisatgisme i la creació de l’Escola d’Olot, passant per la Renaixença i el nou catalanisme polític sorgit al segle XX, fins a l’art de la postguerra. També hi ha representades algunes de les fórmules creatives més contemporànies, i la resta són, bàsicament, pintures renaixentistes i barroques basades estilísticament en una mena d’amalgama de diferents escoles.